Afdelingen & Specialismen

U heeft een grote operatie ondergaan en uw lichaam heeft tijd nodig om verder te herstellen. Deze folder informeert u over de herstelperiode na de ingreep. U vindt hierin adviezen die u kunnen helpen om het genezingsproces zo goed mogelijk te laten verlopen.


Algemeen

Vaak zult u de eerste tijd na de ingreep last houden van pijn. U mag pijnstilling innemen volgens afspraak.


Als u eenmaal thuis bent, is het voor uw herstel van belang dat u actief blijft, maar uzelf niet overbelast. Het is daarom belangrijk om goed te luisteren naar de signalen die uw lichaam geeft. Dan merkt u vanzelf wat u wel en niet kan.



Wanneer kunt u weer naar huis?

  • Bij bovenbeenamputatie: u kunt twee keer per dag 30 minuten op uw buik liggen, met hulp als het nodig is.
  • U kunt de stomp een paar keer per dag tegen het matras duwen, met hulp als het nodig is.
  • U zorgt ervoor dat de stomp niet naar beneden hangt.
  • De revalidatiearts heeft met u gesproken over de nazorg.

Wondverzorging

U heeft een wond overgehouden aan de operatie. Hier zit een drukverband overheen. Meestal mag dit verband na 5 dagen worden verwijderd. De wond kan nog wat wondvocht lekken. De wond wordt dan absorberend verbonden, zodat het verband het wondvocht opneemt. Onder het drukverband zitten hechtingen. Deze worden na ongeveer 3 weken verwijderd.
Nadat het drukverband is verwijderd, beslist de arts op welke manier uw wond moet worden ingepakt, zodat de stomp voorbereid wordt op het dragen van een prothese.

U kunt in opdracht van uw arts een Össur Rigid Dressing (ORD) krijgen. De ORD zorgt ervoor dat de stomp wordt voorbereid op het dragen van een prothese. De ORD beschermt de stomp en zorgt ervoor dat er na de operatie minder vochtophoping (= oedeem) in de stomp ontstaat.

Na de ziekenhuisopname

Afhankelijk van uw situatie is het mogelijk dat u, na ontslag uit het ziekenhuis, gaat revalideren in een verzorgings- of verpleegtehuis of een revalidatiecentrum. Vanuit het ziekenhuis wordt deze overplaatsing in overleg met u geregeld.
Wanneer u wel naar huis kunt, maar speciale thuishulp (gezinszorg of wijkverpleging) nodig is, wordt ook deze hulp vanuit het ziekenhuis geregeld.

Leefregels

  • Lichamelijke verzorging - Douchen mag alleen na overleg met uw behandelend arts, om verweking van de wond te voorkomen. Let bij het douchen op dat u niet te lang en te heet doucht. Na het douchen de wond goed droogdeppen met een schone handdoek. Zwemmen en baden in overleg met uw behandelend arts.
  • Belasting - Het is belangrijk om de stomp een aantal maal per dag tegen het matras te duwen. Dit wordt gedaan om verkorting van spieren en pezen (contracturen) te voorkomen. De stomp moet goed ondersteund worden wanneer u in de stoel zit, het is belangrijk dat de stomp niet naar beneden hangt.
  • Schoeisel - Zorg ervoor dat u aan het niet geamputeerde been altijd een schoen draagt bij het lopen.
  • Leefstijl - Uit onderzoek is gebleken dat mensen die blijven roken een grotere kans hebben op het ontstaan van nieuwe vaatafsluitingen. Daarom adviseren wij u te stoppen met roken. Uw huisarts kan u hierbij helpen. Daarnaast is het belangrijk gezond te leven.
  • Voeding - Zorg voor een eiwit- en energieverrijkt dieet. De diëtiste geeft u hierover adviezen.
  • Revalidatie - De fysiotherapeut komt bij u langs om te starten met revalideren. Hierbij worden oefeningen gedaan om uw romp weer goed in balans te krijgen. De revalidatiearts komt bij u langs. De revalidatiearts bekijkt welke revalidatie- en prothesevoorzieningen er in uw nieuwe situatie mogelijk zijn.

Pijn en pijnstilling

Na de operatie kunt u nog enige tijd pijn hebben. Heeft u naast paracetamol extra pijnstilling nodig, dan krijgt u een recept mee bij ontslag.

Na amputatie van het onder- of bovenbeen kan het zijn dat u last krijgt van fantoompijn. Dit is een gevoel van pijn afkomstig van een geamputeerd lichaamsdeel. Dit kan een tintelend, drukkend, warm of koud gevoel zijn. Wanneer u hier last van heeft, bespreek dit dan met uw arts en/of verpleegkundige. Hier bestaat aparte pijnmedicatie voor, waardoor de pijnklachten kunnen verminderen.

Aanvullende adviezen bij een bovenbeenamputatie

Het is belangrijk dat u vanaf de eerste dag na de operatie 2 x 10 minuten op uw buik gaat liggen. Dit moet u langzaam uitbreiden naar 2 x 30 minuten. Dit wordt gedaan om een zogenaamde dwangstand te voorkomen. Een dwangstand kan het revalidatietraject negatief beïnvloeden.

Direct contact opnemen

Bij iedere operatie worden uitgebreide voorzorgsmaatregelen getroffen om de kans op complicaties zo klein mogelijk te houden. Als u toch problemen krijgt die te maken hebben met de ingreep of behandeling in het ziekenhuis, kunt u dag en nacht contact opnemen met het ziekenhuis.

Neemt u de eerste 30 dagen na de operatie direct contact op als:
  • u koorts heeft boven 38.5º C;
  • het wondgebied rood, warm en opgezwollen wordt, vies ruikt en als u meer pijn krijgt, en/of als er meer vocht uit de wond komt;
  • u plotseling toenemend kortademig wordt;
  • u last krijgt van hevige pijnklachten;
  • u last heeft van fantoompijn;
  • u flink misselijk wordt;
  • u de heup/knie niet meer helemaal kunt strekken;
  • uw been rood, dik, gezwollen en/of pijnlijk wordt (dit kan wijzen op een verstopping van de diepe afvoerende aderen door gestold bloed: trombose).

Meer informatie

Wanneer u een (been)prothese gaat gebruiken, heeft u wellicht behoefte aan meer informatie en lotgenotencontact. De landelijke vereniging van geamputeerden (LVvG) biedt lotgenotencontact en informatie over het leven na een amputatie.
Adres: Koningin Julianalaan 23, 3832 BA Leusden
Telefoon: 0900-5333662; internet: www.lvvg.nl; e-mail: lotgenoten@lvvg.nl.

Tot slot

Wat neemt u mee?
  • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
  • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan uw arts of aan de verpleegkundige van de afdeling.
Bent u van mening dat in deze folder bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag.

De polikliniek Chirurgie is van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 12.00 uur en tussen 13.30 en 15.30 uur telefonisch te bereiken via 071 582 8045.

De polikliniek Chirurgie van Alrijne Ziekenhuis Leiden heeft routenummer 40.
De polikliniek Chirurgie van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp heeft routenummer 85.
De polikliniek Chirurgie van Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn heeft routenummer 33.

U kunt voor vragen met betrekking tot de wond contact opnemen met het Wondcentrum op maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30:

Wondcentrum, locatie Leiden: telefoonnummer 071 517 8031
Wondcentrum, locatie Leiderdorp: telefoonnummer 071 582 8092
Wondcentrum, locatie Alphen a/d Rijn: telefoonnummer 071 582 8905

De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905.
Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.