Afdelingen & Specialismen

In overleg met uw behandelend arts hebt u besloten tot een ingreep (een onderzoek, behandeling of operatie) onder anesthesie of verdoving. In voorbereiding op uw (telefonisch) gesprek met de afdeling Anesthesiologie krijgt u deze folder. Hierin staan kort de verschillende vormen van verdoving beschreven. Tijdens het gesprek krijgt u meer uitleg en kunt u vragen stellen. Na het gesprek krijgt u aanvullende informatie.


Wat is anesthesie?

Anesthesie is

de toestand van gevoelloosheid. Met het toedienen van anesthesiemiddelen maken we zo een ingreep mogelijk. Zo kunnen we:


  • pijn en ongemak wegnemen;
  • het bewustzijn verminderen;
  • de spieren ontspannen;
  • onbewuste en ongewenste reflexen dempen.

Soorten anesthesie

Er zijn verschillende soorten anesthesie mogelijk. Welke vorm wordt gekozen hangt af van de ingreep en uw gezondheidstoestand of persoonlijke voorkeur. Samen besluiten we welke soort voor u het meest geschikt is. Op de dag van de ingreep wordt deze dan uitgevoerd.

anesthesie soorten


Afb. www.ondernarcose.nl

Algehele anesthesie

Bij algehele anesthesie (narcose) bevindt u zich in een kunstmatig slapende toestand. Door een combinatie van medicijnen worden bewustzijn en pijnprikkels in het hele lichaam uitgeschakeld. Deze medicijnen worden meestal toegediend via een infuus en soms via een mondkapje. Meestal wordt er een buisje in luchtpijp of keel gebracht om u te kunnen beademen. U merkt dit niet, want dit gebeurt als u slaapt.

Plaatselijke verdoving door middel van een zenuwblokkade

Voor ingrepen aan armen en benen kan gebruik worden gemaakt van een zenuwblokkade. Door het inspuiten van een verdovingsmiddel rondom een zenuwbaan, worden de zenuwen tijdelijk geblokkeerd. Hierdoor heeft u tijdens de ingreep en enige tijd erna geen pijn. Tijdens de ingreep blijft u wakker, maar als u liever wilt slapen, kunt u om een slaapmiddel vragen. Wij noemen dit sedatie. In de volksmond wordt dit een 'roesje’ genoemd.

Plaatselijke verdoving door middel van een ruggenprik

Spinale verdoving: Door medicatie in het ruggenmergvocht te spuiten wordt het onderlichaam verdoofd. U blijft wakker tijdens de ingreep, maar als u liever wilt slapen, kunt u om een slaapmiddel vragen.
Epidurale verdoving: Bij ingrepen in de buik, het bekken of het onderlichaam of tijdens een bevalling kan gebruik worden gemaakt van een ruggenprik waarbij na verdoving van de huid een klein slangetje in de rug wordt ingebracht. Op deze manier verdoven we de zenuwen die naar het te opereren gebied lopen. Dit geeft een optimale pijnstilling, die ook in de dagen na de operatie nog door kan werken. Deze verdoving wordt vaak gecombineerd met algehele anesthesie tijdens de ingreep.

ruggenprik detail


Afb. www.ondernarcose.nl

Combinatie van anesthesievormen

Voor grotere en langere ingrepen kunnen er verschillende anesthesievormen worden gecombineerd.

Bijwerkingen en complicaties van anesthesie

Ook anesthesie kan bijwerkingen hebben en er zijn risico’s. De kans hierop is klein tot extreem klein, en we zullen er alles aan doen om de kans hierop zo klein mogelijk te houden. De bijwerkingen zijn meestal tijdelijk en van korte duur.
Bijwerkingen en complicaties kunnen zijn:

  • misselijkheid en/of braken;
  • verslikken;
  • keelpijn en heesheid;
  • verminderde blaasfunctie;
  • allergische reactie;
  • ademhalingsstoornis;
  • zenuwuitval;
  • tandschade.

Voorbereiding

Als u zich goed voorbereidt, zal dit uw eigen veiligheid tijdens de ingreep ten goede komen en verkleint u de kans op bijwerkingen en complicaties door de anesthesie.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Anesthesiologie.
De polikliniek Anesthesiologie is gehuisvest op locatie Leiden (Houtlaan) en is van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 15.30 uur telefonisch te bereiken via 071 517 8370.