Afdelingen & Specialismen

Locatie van de afspraak

Als u van huis komt

Dit onderzoek vindt alleen plaats in Alrijne Ziekenhuis Leiden. U volgt routenummer 45 (Endoscopie afdeling, eerste etage poliklinieken). U meldt zich bij de balie waarna u kunt plaatsnemen in de wachtruimte.Wij stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraak.


Doel van het onderzoek

De MDL-arts heeft met u afgesproken dat bij u een anorectale Manometrie wordt gedaan. Het doel van dit onderzoek is om een indruk te krijgen van de druk in de anus en de endeldarm.Voorbereiding

Er is voor dit onderzoek geen speciale voorbereiding nodig.Het onderzoek

Voordat het onderzoek begint, krijgt u een broek aan, met een opening aan de achterzijde. Tijdens het onderzoek ligt u op de linkerzijde. Het onderzoek is niet pijnlijk. U krijgt via de anus een dunne sonde met een ballonnetje ingebracht, tot ongeveer 5 centimeter in de endeldarm.


Tijdens het onderzoek krijgt u een aantal opdrachten die u moet uitvoeren, waaronder knijpen, persen en hoesten. Als laatste opdracht wordt het ballonnetje gevuld met lucht en de verpleegkundige zal aan u vragen wanneer u aandrang voelt.


Het onderzoek duurt maximaal een half uur. Na afloop kunt u zich even opfrissen. Vervolgens kunt u naar huis. U heeft geen speciale nazorg nodig.Uitslag

U krijgt de uitslag van uw behandelend MDL-arts bij uw eerstvolgende bezoek aan de polikliniek.Wat te doen ingeval van ziekte of verhindering

Kunt u door ziekte of door andere omstandigheden uw afspraak niet nakomen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de Endoscopie afdeling: 071 5828012.


U kunt dan een nieuwe afspraak maken en in uw plaats kan een andere patiënt worden geholpen.


Neem wel altijd uiterlijk 24 uur van tevoren contact op. Belt u later af, dan zijn wij genoodzaakt de tijd die voor u gereserveerd is in rekening te brengen. U ontvangt hiervoor een nota van het ziekenhuis. Het verzetten van afspraken kan alleen via de Endoscopie afdeling: 071 5828012.Tot slot

Neem uw legitimatiebewijs mee!


Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringpas mee te nemen.


Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiëntenregistratie in de hal van het ziekenhuis.Let op: als u geen geldig legitimatiebewijs kunt tonen, dan gaat het onderzoek niet door!

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de baliemedewerker van de polikliniek.De Endoscopie afdeling in Alrijne Ziekenhuis Leiden heeft routenummer 45 en is op telefonisch te bereiken via 071 5828012. Bel bij geen gehoor de receptie van het ziekenhuis: 071 517 8178.