Locatie van de afspraak

Als u van huis komt

Dit onderzoek vindt alleen plaats in Alrijne Ziekenhuis Leiden. U volgt routenummer 45 (Endoscopie afdeling). U meldt zich bij de balie waarna u kunt plaatsnemen in de wachtruimte.Het is belangrijk om u op tijd te melden voor de afspraak.


Doel van het onderzoek

De MDL-arts heeft met u afgesproken dat bij u een anorectale Manometrie wordt gedaan. Het doel van dit onderzoek is om een indruk te krijgen van de druk in de anus en de endeldarm.Voorbereiding

Er is voor dit onderzoek geen speciale voorbereiding nodig.Het onderzoek

Voordat het onderzoek begint, krijgt u een broek aan, met een opening aan de achterzijde. Tijdens het onderzoek ligt u op de linkerzijde. Het onderzoek is niet pijnlijk. U krijgt via de anus een dunne sonde met een ballonnetje ingebracht, tot ongeveer 5 centimeter in de endeldarm.


Tijdens het onderzoek krijgt u een aantal opdrachten die u moet uitvoeren, waaronder knijpen, persen en hoesten. Als laatste opdracht wordt het ballonnetje gevuld met lucht en de verpleegkundige zal aan u vragen wanneer u aandrang voelt.


Het onderzoek duurt maximaal een half uur. Na afloop kunt u zich even opfrissen. Vervolgens kunt u naar huis. U heeft geen speciale nazorg nodig.Uitslag

U krijgt de uitslag van uw behandelend MDL-arts bij uw eerstvolgende bezoek aan de polikliniek.Wat te doen als u plots niet kan komen

Kunt u door ziekte of door andere redenen plots niet naar uw afspraak komen. Neem dan zo snel mogelijk contact op met de Endoscopie afdeling: 071 582 8012.


U kunt dan een nieuwe afspraak maken en in uw plaats kan een andere patiƫnt worden geholpen.


Neem wel altijd uiterlijk 24 uur van tevoren contact op. Belt u later af, dan zijn wij genoodzaakt de tijd die voor u gereserveerd is in rekening te brengen. U ontvangt hiervoor een nota van het ziekenhuis. Het verzetten van afspraken kan alleen via de Endoscopie afdeling.VragenDeze folder is ondersteuning van de informatie die u tijdens uw afspraak in het ziekenhuis heeft gekregen. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Bel dan uw huisarts, specialist of endoscopieverpleegkundige. Hoe zijn wij te bereiken?Doordeweeks tussen 08.30 en 12.00 uur - 13.30 en 15.30 uur belt u naar de polikliniek MDL: 071 582 8012Heeft u opeens erge klachten en kunt u niet wachten? Bel dan tijdens onze lunchpauze (tussen 12.00 en 13.30 uur) naar de polikliniek MDL: 071 582 9812Buiten kantooruren (tussen 15.30 en 08.00 of het weekend) belt u naar de Spoedeisende hulp: 071 582 8905Tot slot Wat neemt u mee?uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);uw zorgverzekeringspas;uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek. Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis. Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.