Uw dermatoloog of verpleegkundig specialist heeft u voorgesteld om uw huidaandoening te behandelen met Efudix crème. In deze folder leest u wat Efudix crème is, en bij welke aandoeningen en hoe het wordt toegepast.

Wat is Efudix crème en hoe werkt het?

Efudix crème bevat een chemische stof (5-fluoro-uracil) die snel delende cellen wél, maar langzaam delende cellen niet beschadigt. Daarom is Efudix crème geschikt voor de lokale behandeling van oppervlakkige vormen van huidkanker en andere huidafwijkingen. Het gaat om het gedeelte van de huid waar de celdeling versneld is of niet normaal verloopt. Voorbeelden hiervan zijn actinische keratose (een verhoorningsstoornis), genitale wratten (wratten in het gebied van de geslachtsorganen) en (voet)wratten. De crème beschadigt alleen de gebieden met versnelde celdeling. Daar ontstaat schade aan de huid zoals roodheid en wondjes. Maar de normale huid wordt niet beschadigd.

Gebruiksaanwijzing

  • Breng een dunne laag Efudix crème aan op de te behandelen plek. Als er een groot huidgebied is met veel kleine plekken die moeten worden behandeld, bijvoorbeeld bij actinische keratose op de schedel, dan kan het hele gebied worden ingesmeerd. Insmeren mag gewoon met de handen gebeuren. Was wel na het aanbrengen van de crème goed uw handen met water en zeep.

  • Uw dermatoloog of verpleegkundig specialist zal u vertellen hoe vaak en hoe lang u Efudix crème moet aanbrengen. Dit staat ook in het smeerschema dat u meekrijgt.

  • Efudix mag niet met de slijmvliezen of met de ogen in contact komen. Wees voorzichtig bij het aanbrengen op plekken rond de ogen en de mond. Als u de crème moet gebruiken bij genitale wratten of actinische keratose op de lip, mag het wel op slijmvliezen worden aangebracht, maar alleen als de dermatoloog of verpleegkundig specialist dat voorschrijft.

  • Gebruik niet tegelijkertijd andere huidproducten zoals crèmes, lotions, cosmetica of geneesmiddelen, tenzij de behandelend arts of verpleegkundig specialist dit adviseert. Tijdens de genezingsfase krijgt u soms desinfecterende crèmes zoals Fucidine crème.

  • De behandelde huid mag niet bedekt worden met verbanden, gaasjes of pleisters. Dit mag alleen als de dermatoloog of verpleegkundig specialist dit voorschrijft.

  • Vermijd zonlicht en ander UV licht (zonnebank). Wij adviseren u de plek die wordt behandeld te beschermen met bijvoorbeeld een pet of kleding met lange mouwen.

  • Bewaar de tube op kamertemperatuur, niet boven 25ºC, en niet in de koelkast of vriezer. Na opening van de tube is de crème 3 maanden houdbaar. Na gebruik moet u de tube goed sluiten. Gooi een eventueel restant Efudix crème niet in de gewone vuilnisbak maar in de afvalbak voor klein chemisch afval. Of lever het restant in bij uw apotheek.

Wat gebeurt er als u Efudix aanbrengt?

In het begin is er niets te zien. Na enkele dagen tot een week raken de gebieden waar zich de snel delende cellen bevinden, beschadigd. Eerst is er roodheid te zien, daarna blaasjes, ontvellingen, vervolgens wondjes. Na het stoppen met insmeren, herstelt de huid zich weer. Het wordt dus eerst erger, daarna wordt het weer beter. Binnen 1 tot 2 weken is de huid hersteld.Wees niet ongerust en schrik niet als de huid kapot begint te gaan. Dit is een teken dat de Efudix crème werkt. De roodheid, de korstvorming en de afschilfering van de huid worden veroorzaakt door het afsterven van de beschadigde cellen. Dit is volkomen normaal. Stop hierom niet met smeren, maar blijf smeren volgens het schema dat u heeft gekregen. Wanneer één van deze verschijnselen heel erg wordt, of als u het niet vertrouwt, neem dan contact op met uw dermatoloog of verpleegkundig specialist. Het is mogelijk dat ook nog niet aangedane plekken op uw huid rood en vurig worden. Dat is omdat Efudix ook hele kleine kleine beschadigingen in de huid aanpakt die nog niet met het blote oog te zien zijn. Op de site https://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/efudix.htm kunt u foto’s zien van voor, tijdens en na de behandeling. U moet er rekening mee houden dat er een aantal weken (2-4 weken) rode vlekken, wondjes en korstjes te zien zijn op de huid. Begin niet met de behandeling in een periode waarin u veel sociale verplichtingen heeft of op vakantie gaat. Ter geruststelling: hoe meer irritatie ontstaat tijdens het gebruik van Efudix crème, hoe mooier en beter het resultaat op de lange termijn. Het cosmetisch resultaat enkele maanden na de behandeling is zeer goed. Er ontstaan meestal geen littekens.

Hoe vaak en hoe lang moet Efudix gebruikt worden?

Hoe vaak en hoe lang Efudix gebruikt moet worden, verschilt per aandoening. Uw dermatoloog of verpleegkundig specialist zal dit met u bespreken en u een smeerschema meegeven. Niet iedereen reageert op dezelfde manier op de crème, dus het kan nodig zijn om wat langer door te gaan als er niets gebeurt of eerder te stoppen als er heftige reacties optreden. Overleg in dit geval met de polikliniek Dermatologie.

Maximaal te behandelen gebied

Per dag mag u een gebied van ongeveer 23 x 23 cm met Efudix insmeren. Als een groter gebied moet worden behandeld, dan moet dat in twee fasen worden gedaan. Bijvoorbeeld eerst drie weken de ene helft van de borst en dan drie weken de andere helft. Als u zich hieraan houdt, dan zijn er geen sporen van Efudix terug te vinden in bloed of in de weefsels. Dat betekent dat uw lichaam er geen enkele schade van oploopt.

Douchen, haren wassen, zwemmen tijdens de behandeling

Douchen

Tijdens de behandeling is douchen en de huid wassen geen probleem. Wij adviseren u om de huid die wordt behandeld niet met zeep te wassen, maar alleen met lauwwarm water.

Haren wassen

Als het gezicht of de schedel wordt behandeld met Efudix, adviseren wij een milde shampoo te gebruiken. Dit voorkomt extra irritatie van de behandelde huid.

Zwemmen

Zwemmen in chloor- en/of buitenwater tijdens de behandeling wordt afgeraden.

Bijwerkingen

Eventuele bijwerkingen treden op in het gebied waar de crème is aangebracht. Bijwerkingen zijn jeuk, een branderig gevoel, pijnlijkheid, gevoeligheid, roodheid, schilfervorming en zwelling van de huid. Als één van deze verschijnselen te ernstig wordt, neem dan contact op met uw dermatoloog of verpleegkundig specialist. Heel soms treedt een allergische reactie op.

Wanneer mag Efudix niet gebruikt worden?

Bij zwangerschap en borstvoeding

Ondanks het feit dat bij lokale behandeling met Efudix geen sporen van de stof kunnen worden gevonden in het bloed, mag u toch geen Efudix gebruiken als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Dan moet elke blootstelling aan schadelijke stoffen, hoe gering ook, worden voorkomen.

Bij allergische reactie

Bij verschijnselen van een overgevoeligheidsreactie (allergische reactie) op de crème, moet u stoppen met het aanbrengen van de crème. De reactie kan veroorzaakt worden door de stof 5-fluoro-uracil of door de conserveringsmiddelen die in de crème zitten (parabenen).

Tot slot

Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringspas mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiëntenregistratie in de hal op de begane grond van het ziekenhuis. Wij stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraak.

Vragen

Deze folder is niet ter vervanging, maar ter ondersteuning van de mondelinge informatie die u heeft gekregen. Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de baliemedewerker van de polikliniek Dermatologie.

Bereikbaarheid polikliniek Dermatologie

De polikliniek Dermatologie is bereikbaar via telefoonnummer 071 582 8049 (alle locaties). De polikliniek Dermatologie Alrijne Leiden heeft routenummer 31. De polikliniek Dermatologie Alrijne Leiderdorp heeft routenummer 102. De polikliniek Dermatologie Alrijne Alphen aan den Rijn heeft routenummer 20. U kunt ook terecht in onze locaties in Katwijk (De Coepel) en Sassenheim (SassemBourg). Kijkt u voor de exacte bezoek- en bereikbaarheidstijden van alle locaties op www.alrijne.nl specialisme dermatologie. Buiten de openingstijden van de polikliniek kunt u bij dringende vragen contact opnemen met de dienstdoende huisarts.

Terug naar boven