Afdelingen & Specialismen
Uw dermatoloog of verpleegkundig specialist heeft u voorgesteld om uw huidaandoening te behandelen met Efudix crème. In deze folder leest u wat Efudix crème is, en bij welke aandoeningen en hoe het wordt toegepast.
Wat is Efudix crème en hoe werkt het?
Efudix crème bevat een chemische stof (5-fluoro-uracil) die snel delende cellen wél, maar langzaam delende cellen niet beschadigt.
Deze bijzondere eigenschap maakt Efudix crème geschikt voor de lokale behandeling van voorstadia en oppervlakkige vormen van huidkanker (morbus bowen, romphuid type basaalcelcarcinoom). De crème is ook geschikt voor andere huidafwijkingen waarbij de celdeling versneld is of abnormaal verloopt, zoals bij zonneschade plekken ( actinische keratosen, eventueel ook op de lip) of verschillende soorten (ook genitale) wratten (verrucae vulgaris of plantaris of condylomata accuminata).
Gebruiksaanwijzing
- Breng een dunne laag Efudix crème aan op de te behandelen plek. Insmeren mag gewoon met de handen gebeuren. Gebruik één vinger om te smeren.
- De crème mag niet met de slijmvliezen of met de ogen in contact komen. Alleen bij gebruik bij genitale wratten mag het wel op de slijmvliezen worden aangebracht, mits op voorschrift van de arts. Wees voorzichtig moet het aanbrengen van de crème rond de ogen en de mond.
- Gebruik geen andere huidproducten zoals crèmes, lotions, cosmetica of geneesmiddelen, tenzij de behandelend arts of verpleegkundig specialist dit adviseert.
- Tijdens de genezingsfase adviseren wij enkele dagen te smeren met een vette crème of zinkzalf. Als de huid geïnfecteerd lijkt na de behandeling, schrijft de arts soms een antibioticumzalf voor.
- Voor en na het aanbrengen van de crème de handen goed wassen met water en zeep.
Hoe vaak en hoe lang moet Efudix crème gebruikt worden
Dit varieert per aandoening en per voorkeur van u als patiënt, na overleg met uw arts.U kunt kiezen voor de snelle methode van 2 maal daags aanbrengen van de crème gedurende meestal 2 - 4 weken, De huid gaat er in die periode slechter uitzien, wordt rood, geeft een branderig of irriterend gevoel en er kan een schaafwond of korsten ontstaan.
U smeert de crème maximaal het aantal weken wat de dermatoloog heeft aangegeven. Tenzij 1 of meerdere plekken al eerder opengaan of korsten ontstaan. Wanneer u meerdere plekken moet behandelen, dan nog wel doorgaan met het behandelen van de plekken die nog niet zijn open gegaan tot het maximaal aantal weken wat u met de dermatoloog heeft afgesproken.
U kunt ook kiezen voor de langzame methode waarbij de huid er geleidelijk slechter uit gaat zien door 2 maal per week gedurende 3 - 4 maanden te smeren. De crème oefent dan langzamer zijn werking uit en geeft nauwelijks irritatie.
Niet iedereen reageert op dezelfde manier op de crème. U mag iets langer doorgaan als er nog niets gebeurt, en u mag ook eerder stoppen als de huid eerder al wat heftiger reageert.
Behandelschema
Diagnose | Gebruik langzame methode2 dagen pr week, 1x per dag gedurende 3 tot 4 maanden | Gebruik snelle methode2x per dag gedurende 2 tot 4 weken | Afwijkend schema in te vullen door de dermatoloog. |
Zonne schade plekken(actinische Keratosen) | |||
Voorstadium van huidkanker(Morbus Bowen) | |||
Milde vorm van huidkanker,oppervlakkig groeiend(Basaalcelcarcinoom) | |||
Wratten(Verrucae vulgaris of planae) | |||
Genitale wratten(condylomata accuminata) |
Douchen, wassen en zwemmen tijdens de behandeling met Efudix creme
U kunt tijdens de behandeling douchen en de huid wassen. Het advies is het behandelde gebied alleen met lauwwarm water te wassen en niet met zeep of douchegel.Als de hoofdhuid behandeld wordt, adviseren wij om de haren te wassen met een milde shampoo. Deze voorkomt meer irritatie van de behandelde huid. Zwemmen in chloor- en/of buitenwater tijdens de behandeling wordt afgeraden.
Maximaal te behandelen gebied
Per dag mag u niet meer dan 500 vierkante centimeter huid insmeren. Dit is ongeveer een gebied van 23 x 23 cm.Zonblootstelling
Bij zonblootstelling zal de huid sneller geïrriteerd raken. Zorg voor een goede zonbescherming (SPF30+ met UVA bescherming).Smeer geen Efudix
- bij zwangerschap.
- als u borstvoeding geeft.
- als u overgevoelig bent voor de creme. De reactie kan veroorzaakt worden door de conserveringsmiddelen die in de creme zitten (parabenen) of door de fluoro-uracil.
Tot slot
Wat neemt u mee?- uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
- uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.
Vragen
Deze folder is niet ter vervanging, maar ter ondersteuning van de mondelinge informatie die u heeft gekregen. Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de baliemedewerker van de polikliniek Dermatologie.Bereikbaarheid polikliniek Dermatologie
De polikliniek Dermatologie is van maandag t/m vrijdag bereikbaar van 8.30 - 12.00 uur en van 13.30 - 15.30 uur via telefoonnummer 071 582 8049 (alle locaties).De polikliniek Dermatologie Alrijne Leiden heeft routenummer 31.
De polikliniek Dermatologie Alrijne Leiderdorp heeft routenummer 102.
De polikliniek Dermatologie Alrijne Alphen aan den Rijn heeft routenummer 20/22.
U kunt ook terecht in onze locaties in Katwijk (De Coepel) en Sassenheim (SassemBourg).
Kijkt u voor de exacte bezoek- en bereikbaarheidstijden van alle locaties op www.alrijne.nl specialisme dermatologie.
Buiten de openingstijden van de polikliniek kunt u bij dringende vragen contact opnemen met de dienstdoende huisarts.