In aanvulling op de mondelinge informatie die u van uw gynaecoloog heeft gekregen, krijgt u deze folder met aanvullende informatie over het bevriezen van de baarmoedermond.

Waarom een cryocoagulatie?

Het bevriezen van de baarmoedermond is een behandeling die wordt uitgevoerd bij vrouwen met abnormaal bloedverlies en bloedverlies tijdens of na het vrijen. Voor de ingreep is er door uw arts onderzoek verricht, waarbij de baarmoedermond is bekeken. De gynaecoloog heeft een reden gevonden om de baarmoedermond te behandelen door middel van cryocoagulatie.

Behandeling

De behandeling gebeurt poliklinisch. U hoeft dus niet opgenomen te worden. De behandeling kan niet plaatsvinden tijdens de menstruatie. Een cryocoagulatie duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. De arts brengt een speculum (eendenbek) in de vagina, om de baarmoedermond zichtbaar te maken. Vervolgens wordt een klein metalen stiftje ingebracht en tegen de baarmoedermond geplaatst. Hierna begint de behandeling, waarbij de cellen van de baarmoedermond in enkele minuten worden bevroren. Het bevriezen van de baarmoedermond kan een lichte kramp van de baarmoeder veroorzaken. Soms kan het nodig zijn om de behandeling te herhalen.

Na de ingreep

De cellen worden in de loop van enkele weken vervangen door nieuw, gezond weefsel. De behandeling verandert niets aan het menstruatiepatroon en heeft geen gevolgen voor een eventuele toekomstige zwangerschap. Door het bevriezen van de baarmoedermond kunt u enige tijd bloederige of zeer waterige afscheiding hebben. Deze periode kan 3 tot 6 weken duren.

Leefregels voor thuis

In deze periode mag u:

  • geen tampons te gebruiken,

  • geen geslachtsgemeenschap te hebben,

  • niet in bad te gaan en niet te zwemmen. U kunt wel douchen.

Complicaties

Bij complicaties, zoals toenemende pijn, koorts of toenemend bloedverlies, moet u contact opnemen met de dienstdoende gynaecoloog.

Binnen kantooruren:

Polikliniek Gynaecologie locatie Leiden: 071 517 8351 Polikliniek Gynaecologie locatie Leiderdorp: 071 582 8048 Polikliniek Gynaecologie locatie Alphen aan de Rijn: 0172 467 048

Buiten kantooruren:

De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905. Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.

Vragen

Heeft u nog vragen na het lezen van deze informatie, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Gynaecologie

Terug naar boven