Met uw behandelend arts heeft u gesproken over een operatie om kapselvorming weg te halen en eventueel nieuwe borstprotheses terug te plaatsen. Deze folder geeft u een overzicht van deze operatie, de voorbereidingen en adviezen voor de periode na de operatie. De informatie in deze folder is van algemene aard. Voor u persoonlijk kan de situatie anders zijn dan beschreven.

De capsulectomie

Het implanteren van borstprothesen is een snelle en betrouwbare methode voor het vergroten van borsten of om een reconstructie te doen na een borstamputatie. Elk lichaamsvreemd materiaal wordt door het lichaam omhuld door een dun laagje bindweefsel, kapsel genaamd. Bij sommige patiënten kan dit kapsel schrompelen. Hierdoor kan de borst hard worden, pijn gaan doen of van vorm veranderen. Hier is al veel onderzoek naar gedaan, maar de oorzaak is nog onbekend. In geval van kapselvorming kan het kapsel door middel van een operatie worden verwijderd, of worden ingesneden. Tijdens dezelfde operatie kan de prothese gewisseld of verwijderd worden. Voor deze operatie verblijft u vaak een tot twee nachten in het ziekenhuis.

Mogelijkheden en verwachtingen

Als u overweegt een capsulectomie te ondergaan, is het belangrijk dat u hierover een reëel verwachtingspatroon heeft. Wij kunnen namelijk niet garanderen dat er in de jaren na de operatie geen kapselvorming meer zal ontstaan. U krijgt van ons de chirurgische bijsluiter van de Nederlandse Vereniging voor de Plastische Chirurgie. Hierin staat alles wat tot nu toe bekend is over de risico’s en gevolgen van het gebruik van borstprothesen. Lees deze bijsluiter dus goed door.

Voorbereiding op de operatie

De chirurg bespreekt de operatie met u tijdens uw polikliniekbezoek. De operatie vindt plaats onder algehele narcose.

Medicijnen

Als u geneesmiddelen gebruikt, moet u dat aan uw behandelend arts melden. Bepaalde medicijnen zoals bloedverdunners en sommige pijnstillers moet u in overleg met uw chirurg een aantal dagen voor de operatie niet meer innemen. Uw chirurg bepaalt samen met u wanneer u met deze medicijnen moet stoppen en wanneer u deze weer kunt herstarten. Meld ook eventuele overgevoeligheden of allergieën, zoals overgevoeligheid voor jodium en/of pleisters.

Roken

Stop met roken. Nicotine vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. Wij raden u dan ook dringend aan om enkele weken voor de operatie te stoppen met roken. Houd dit vol tot tenminste zes weken na de operatie. Gebruik ook geen nicotinepleisters.

Preoperatief spreekuur (POS)

U krijgt een afspraak voor het preoperatief spreekuur van de anesthesioloog. Daar wordt onderzocht of u de operatie en narcose lichamelijk aankunt. Ook krijgt u de informatie en afspraken in verband met de narcose. Voor de narcose moet u nuchter zijn, tenzij anders is afgesproken. Als u vragen heeft over de narcose dan kunt u deze op dat spreekuur stellen.

Vergoeding door de zorgverzekeraar

De chirurg vraagt een machtiging aan bij uw zorgverzekeraar. De chirurg hoort van de zorgverzekeraar of u voor vergoeding in aanmerking komt. In sommige gevallen wordt de operatie zelf door de verzekeraar vergoed, maar moet u zelf de protheses betalen. Minimaal twee weken voor de operatie verneemt u van de afdeling Opnameplanning hoe laat en waar u wordt verwacht.

De opname

U dient uw zorgpas en een geldig legitimatiebewijs mee te nemen naar het ziekenhuis. Neem ook uw (sport)beha mee die u in overleg met uw behandelend chirurg heeft aangeschaft. In principe wordt u opgenomen op de afdeling Dagverpleging/Kort verblijf (3A, locatie Leiden), of op de verpleegafdeling Chirurgie (tweede etage, routenummer 230, locatie Leiderdorp). U meldt zich op de afgesproken dag en tijd aan de balie, waar de secretaresse naar uw zorgpas en legitimatiebewijs zal vragen. U wordt naar uw kamer gebracht. Een verpleegkundige van de afdeling voert een opnamegesprek met u. Zij informeert u over de gang van zaken op de afdeling, de operatie en de periode erna. Als u hierover nog vragen heeft, dan kunt u deze altijd stellen. Voorafgaand aan de operatie krijgt u vaak medicijnen als voorbereiding op de operatie. De verpleegkundigen van de afdeling brengen u met uw bed naar de holding. Hier krijgt u onder andere een infuus. De verpleegkundigen van de holding nemen de zorg voor u over en brengen u naar de operatiekamer.

De operatie

De plastisch chirurg zal via de borstplooi of via een al eerder gemaakt litteken, het kapsel en de prothese verwijderen. Eventueel wordt via deze wond weer een nieuwe prothese ingebracht. De wond wordt gehecht met een oplosbare hechting. Als het nodig is, wordt er een drain achtergelaten om overtollig bloed en vocht af te voeren.

Na de operatie

U wordt opgehaald van de uitslaapkamer door de verpleegkundigen van de afdeling en weer naar uw eigen kamer gebracht. U zult nog een tijdje wat slaperig zijn. Bezoek mag komen tijdens bezoektijden. De verpleegkundige controleert regelmatig uw bloeddruk, hartslag en temperatuur, en vraagt of u misselijk bent of pijn heeft. Het is belangrijk dat u goed plast, zodat de blaas niet te vol raakt. U kunt na de operatie misselijk zijn of dorst hebben. Meld dit aan de verpleegkundige. Tegen de misselijkheid kunt u medicatie krijgen. Ook bij pijn kunt u medicijnen krijgen. De wond is afgeplakt met schuimverband. Dit verband wordt een dag na de operatie verwijderd. De wonden en de borsten worden dan beoordeeld. Hierna moet u een stevige beha dragen. De dag na de operatie mag u weer douchen.

Weer naar huis

Na een capsulectomie kunt u meestal de volgende dag weer naar huis. Bij ontslag krijgt u de afspraak mee voor de poliklinische controle na ongeveer twee weken. Tijdens die controle worden de knoopjes van de oplosbare hechting afgeknipt en de wond geïnspecteerd. Na zes weken komt u bij uw behandelend plastisch chirurg voor de eindcontrole.

Adviezen voor thuis

  • U moet de stevige beha zes weken dragen, waarvan de eerste twee weken dag en nacht.

  • U mag de eerste twee weken niet autorijden.

  • Gedurende de eerste zes weken mag u niet zwaar tillen of sporten en u mag uw ellebogen niet heffen boven schouderhoogte.

  • Het advies is om dagelijks te douchen. Spoel de wonden kort en dep ze voorzichtig droog.

  • De borsten kunnen de eerste paar weken wat gespannen zijn door wondvocht en bloeduitstortingen. Dit verdwijnt vanzelf weer.

  • Als u tijdens de herstelperiode last krijgt van abnormale pijn, roodheid, zwelling of koorts moet u contact opnemen met de polikliniek.

  • Bescherm de littekens het eerste jaar goed tegen de zon met tenminste factor 30.

Resultaat

U krijgt de gegevens van uw nieuwe protheses van de plastisch chirurg mee. Het is belangrijk dat u deze gegevens goed bewaart. Deze gegevens worden ook opgeslagen in uw elektronisch patiëntendossier en geregistreerd in een landelijke database. Littekens worden pas na drie maanden minder duidelijk zichtbaar. De zichtbaarheid van de littekens verschilt per persoon en is moeilijk te voorspellen. Na circa twaalf maanden is het eindresultaat te beoordelen.

Risico’s en complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico. Zo is ook bij dit soort operaties de normale kans op complicaties aanwezig zoals een nabloeding of een wondinfectie. Mogelijk moet u in dat geval medicatie krijgen of opnieuw geopereerd worden. Neemt u contact op met het ziekenhuis:

  • bij hevige pijnklachten;

  • als uw temperatuur boven 38,5 C uitkomt;

  • als de wond meer wondvocht gaat lekken;

  • als er zwelling ontstaat rondom de wond;

  • als er vurige roodheid ontstaat rondom de wond;

  • als er geel beslag in de wond te zien is;

  • bij hevige misselijkheidsklachten en/of braken.

Controleafspraak

Er is een afspraak gemaakt voor controle op de polikliniek. U krijgt deze mee wanneer u het ziekenhuis verlaat. Heeft u nog vragen over de ingreep, dan kunt u deze tijdens het controle bezoek stellen.

Tot slot

Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringspas mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiëntenregistratie in de hal op de begane grond van het ziekenhuis. Wij stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraak. Mocht u onverwacht verhinderd zijn, geeft u ons dit dan zo snel mogelijk door. We kunnen met u dan een nieuwe afspraak maken en de vrijgekomen tijd voor een andere patiënt reserveren.

Bereikbaarheid polikliniek Plastische Chirurgie

De polikliniek Plastische Chirurgie locatie Leiden heeft routenummer 15 en is van maandag tot en met vrijdag van 8.30 t/m 16.30 uur telefonisch bereikbaar via 071 517 8575. De polikliniek Plastische Chirurgie locatie Leiderdorp heeft routenummer 141 en is van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur telefonisch te bereiken via 071 582 8061. De polikliniek Plastische Chirurgie locatie Alphen aan den Rijn heeft routenummer 33 en is van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur telefonisch te bereiken via 071 582 8061. De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905. Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.