De klachten beginnen vaak met extreme pijn al dan niet in combinatie met zwelling, roodheid van de huid en warmte in de hand, pols of onderarm. Bewegen van het lichaamsdeel wordt moeilijker en de pijn kan zich uit gaan breiden naar een groter gebied. Ook kan het zijn dat de haargroei en zweetproductie van de hand en/of arm toeneemt. Aanraking van de hand en/of arm kan als zeer pijnlijk worden ervaren.

Oorzaak

Oorzaak van het ontstaan van CRPS is nog niet helemaal duidelijk. Enerzijds wordt gedacht dat het een overgevoeligheid van het zenuwstelsel is, anderzijds zou er ook sprake kunnen zijn van een abnormale ontstekingsreactie.

Behandeling

De diagnose wordt gesteld op basis van de klachten en de eventuele bevindingen bij lichamelijk onderzoek. Dé behandeling voor CRPS bestaat niet. Bij de behandeling van CRPS worden vele methoden gepropageerd en toegepast. De behandeling met medicijnen richt zich (behalve op de pijnstilling) op het remmen van de ontsteking en zo nodig het stimuleren van de doorbloeding. In de acute fase van CRPS wordt aanbevolen om DMSO crème 50% lokaal op de huid (5x daags) te smeren. Daarnaast wordt u verwezen naar een handtherapeut. Die helpt u uw hand en/of arm weer te gaan gebruiken en zorgt samen met u voor een balans tussen pijn en bewegen.
Soms is behandeling door alleen de handtherapeut niet toereikend en wordt u doorverwezen naar de revalidatiearts voor interdisciplinaire behandeling in een revalidatiecentrum.

Terug naar boven