Afdelingen & Specialismen

U heeft een goedaardige of kwaadaardige huidtumor die behandeld zal worden met cryochirurgie. In deze folder leest u wat deze behandeling inhoudt.


Wat is cryochirurgie?

Cryochirurgie is een behandeling waarbij we gebruikmaken van vloeibare stikstof. Hiermee worden de cellen bevroren en kapot gemaakt.



Voorbereiding

Voor deze behandeling zijn geen speciale voorbereidingen nodig.



De behandeling

Een dermatoloog/verpleegkundig specialist of een assistente krabt het afwijkende weefsel weg. Dit kan even een vervelend gehoor zijn en kan een beetje vervelend aanvoelen. Door het krabben ontstaat een wondje. De dermatoloog/verpleegkundig specialist of de assistente sprayt daarna vloeibare stikstof op de wond, waardoor deze bevroren wordt. Vervolgens wordt even gewacht tot de plek weer is ontdooid. Daarna wordt de plek een tweede keer bevroren.



Na de behandeling

Na de behandeling kunt u wat last hebben van napijn. Hiertegen kunt u een pijnstiller innemen, bij voorkeur paracetamol. Neem géén Aspirine in, want Aspirine maakt de kans op nabloedingen groter.



Herstel

De reactie van de huid op de behandeling kan wisselend zijn. Het duurt drie tot zes weken voor de wond genezen is. De eerste twee weken kan er (veel) vocht uit de wond komen. Ook kan in de eerste dagen na de behandeling de huid rondom de wond dik worden. Is de behandelde plek dicht bij de oogleden, dan kunnen die ook een paar dagen opgezet zijn. Bij behandeling aan het onderbeen gaat de genezing meestal langzaam.



Verzorging van de wond

Als er door de behandeling een wondje is ontstaan, moet u dit één keer per dag schoonmaken. Dit schoonmaken doet u met water. U kunt dit ook onder de douche doen. Een natte wond maakt u twee of drie keer per dag schoon. Vervolgens dekt u de wond af met een gaasje dat u vastzet met een pleister. Is de wond droog, dan is alleen een pleister voldoende.



Een blaar mag u eventueel doorprikken met een steriele, schone naald.



Soms krijgt u Fucidine-crème of zinkzalf voorgeschreven. Dit moet u één keer per dag onder het gaasje of de pleister smeren.

Verhindering

Mocht u verhinderd zijn, wilt u dit dan tijdig doorgeven aan de polikliniek Dermatologie van de locatie waar de behandeling plaatsvindt. Het telefoonnummer vindt u aan het eind van deze folder. Als u niet tijdig afbelt, zijn wij genoodzaakt de tijd die voor u is gereserveerd in rekening te brengen. U ontvangt hiervoor een nota van het ziekenhuis.



Tot slot

Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringpas mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiëntenregistratie in de hal op de begane grond van het ziekenhuis. Wij stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraak.



Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de baliemedewerker van de polikliniek.




Bereikbaarheid polikliniek Dermatologie

De polikliniek Dermatologie is bereikbaar via telefoonnummer 071 582 8049 (alle locaties).



De polikliniek Dermatologie Alrijne Leiden heeft routenummer 31.


De polikliniek Dermatologie Alrijne Leiderdorp heeft routenummer 102.


De polikliniek Dermatologie Alrijne Alphen aan den Rijn heeft routenummer 20.



U kunt ook terecht in onze locaties in Katwijk (De Coepel) en Sassenheim (SassemBourg).


Kijkt u voor de exacte bezoek- en bereikbaarheidstijden van alle locaties op www.alrijne.nl specialisme dermatologie.



Buiten de openingstijden van de polikliniek kunt u bij dringende vragen contact opnemen met de dienstdoende huisarts.