Afdelingen & Specialismen

In het dagbehandelingscentrum op de polikliniek Dermatologie van Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn, kunnen patiënten worden behandeld die, om welke reden dan ook, thuis of poliklinisch niet meer goed behandeld kunnen worden. Vroeger werden de patiënten dan in het ziekenhuis opgenomen. Tegenwoordig kan een opname vermeden worden door de betreffende patiënten voor dagbehandeling in aanmerking te laten komen.


Doelgroep

In principe is het Dagbehandelingscentrum Dermatologie bedoeld voor alle patiënten met huidaandoeningen, maar meestal gaat het om patiënten (inclusief kinderen) met psoriasis of atopisch eczeem.Behandelingsmogelijkheden

In het dagbehandelingscentrum Dermatologie kunnen diverse combinaties van bad, zalf en lichttherapieën worden gegeven. In de meeste gevallen krijgen psoriasis- en eczeempatiënten een combinatie van deze drie genoemde therapieën.  • Psoriasis


    Voor psoriasispatiënten betekent dit dat na het bad met een badolie of -zout een kortdurende zalfbehandeling met Ditranol wordt gegeven. Hierna volgt meestal een lichtbehandeling van het gehele lichaam met UVB (TL-01) fototherapie. Daarnaast heeft het dagbehandelingscentrum dermatologie de beschikking over handen-/voetenUVB (TL-01). Na de lichtbehandeling volgt vaak een zalfbehandeling met teerzalf, die dan zo’n 1,5 uur in moet trekken.
  • Atopisch eczeem


    Patiënten met atopisch eczeem krijgen na een bad met badolie een behandeling met UVB (TL-01), eventueel gevolgd door een behandeling met teer- of hormoonzalf.
Naast genoemde behandelingsmogelijkheden kunnen patiënten begeleiding krijgen door een gespecialiseerde verpleegkundige en/of assistente en een psychosomatisch georiënteerde fysiotherapeut.

Praktische zaken

Hoe lang?

Een gemiddeld behandeltraject duurt ongeveer 15 weken, met daarin 2 behandelingen per week. Het totaal aantal vereiste behandelingen bij patiënten met psoriasis is gemiddeld rond de 30. Bij patiënten met atopisch eczeem is het gemiddeld aantal behandelingen sterk wisselend, met maximaal 30 behandelingen.

Verwijzing

De verwijzing zal altijd via de dermatologen op de polikliniek Dermatologie van Alrijne Ziekenhuis lopen. Als u voor behandeling in aanmerking wilt komen, kunt u hiervoor een afspraak maken.

De dermatoloog en de verpleegkundige/assistente

Wanneer door de dermatoloog tot behandeling is besloten, krijgt u bij het eerste bezoek een opnamegesprek met de verpleegkundige/assistente op de dagbehandeling van de polikliniek Dermatologie van Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn. De huid wordt opnieuw onderzocht en zo nodig volgt een bloedonderzoek. Soms volgt daarna de eerste behandeling of dit vindt plaats op een andere dag. Ook worden er op die eerste dag afspraken voor vervolgbehandeling gemaakt. De behandeling, begeleiding en afspraken worden door een vast team van verpleegkundigen en assistenten gedaan.

Kinderen en het dagbehandelingscentrum dermatologie

Het Dagbehandelingscentrum Dermatologie is ook geschikt voor de behandeling van kinderen met huidaandoeningen. Ouders/verzorgers van de kinderen worden zoveel mogelijk bij de behandeling betrokken.

Het verblijf in het Dagbehandelingscentrum Dermatologie

Kleding en kleedruimten

U krijgt tijdens uw behandeling de beschikking over een afsluitbare kast voor het opbergen van kleding en waardevolle artikelen. Iedere patiënt wordt verzocht een badjas en slippers mee te nemen. Handdoeken, badolie, shampoo en dergelijke worden door het dagbehandelingscentrum dermatologie verstrekt.

Eten en drinken

Koffie en thee worden gratis door het ziekenhuis verstrekt, en er wordt een lunch verstrekt aan patiënten die komen tussen 10.00 en 12.00 uur.

Recreatie

In het Dagbehandelingscentrum Dermatologie kunt u gebruik maken van een aparte recreatieruimte waar relaxstoelen, televisie en leesmateriaal en voorlichtingsmateriaal aanwezig is. Eten en drinken is alleen in deze ruimte toegestaan.

Tot slot

Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringspas mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiëntenregistratie in de hal op de begane grond van het ziekenhuis. Wij stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraak.

Vragen

Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de baliemedewerker.


Bereikbaarheid polikliniek Dermatologie

De polikliniek Dermatologie is bereikbaar via telefoonnummer 071 582 8049 (alle locaties).

De polikliniek Dermatologie Alrijne Leiden heeft routenummer 31.
De polikliniek Dermatologie Alrijne Leiderdorp heeft routenummer 102.
De polikliniek Dermatologie Alrijne Alphen aan den Rijn heeft routenummer 20.

U kunt ook terecht in onze locaties in Katwijk (De Coepel) en Sassenheim (SassemBourg).
Kijkt u voor de exacte bezoek- en bereikbaarheidstijden van alle locaties op www.alrijne.nl specialisme dermatologie.

Buiten de openingstijden van de polikliniek kunt u bij dringende vragen contact opnemen met de dienstdoende huisarts.