Afdelingen & Specialismen

U heeft een onderzoek of ingreep ondergaan en uw lichaam heeft tijd nodig om verder te herstellen. Deze folder informeert u over de herstelperiode na het onderzoek/de ingreep. U vindt hierin adviezen die u kunnen helpen om het genezingsproces van het wondje zo goed mogelijk te laten verlopen.


Algemeen

U kunt de eerste tijd na het onderzoek/de ingreep last houden van pijn. U mag pijnstilling innemen volgens afspraak.


Als u eenmaal thuis bent, is het voor uw herstel van belang dat u actief blijft, maar uzelf niet overbelast. Het is daarom belangrijk om goed te luisteren naar de signalen die uw lichaam geeft. Dan merkt u vanzelf wat u wel en niet kan.Wanneer kunt u weer naar huis?

 • U kunt de wondpleister elke dag verschonen en de huid schoonmaken met milde zeep (zeep die beter is voor de huid) en water totdat de huid genezen is. Dit is meestal na 3 tot 4 dagen. U krijgt nieuwe pleisters mee naar huis.
 • U kunt weer gewoon bewegen met of zonder een loophulpmiddel.
 • Als u thuis een trap heeft, kunt u traplopen. Als u dit niet kunt, moet er beneden een bed voor u staan.
 • Als u een Angioseal heeft op de plek waar de ader is aangeprikt: u draagt het Angioseal kaartje dat u heeft gekregen 90 dagen bij u. Een Angioseal is een hulpmiddel dat ervoor zorgt dat de aanprikplaats wordt afgesloten.

Wondverzorging

U heeft een klein wondje overgehouden aan het onderzoek/de ingreep. Als u een drukverband heeft gekregen, wordt dit enkele uren na het onderzoek/de ingreep verwijderd, dit is afhankelijk van de instructies van de radioloog. Onder het drukverband zit een pleister; deze wordt op de dag na het onderzoek/de ingreep verwijderd. De huid wordt gereinigd met water en een milde zeep. Er wordt een schone pleister op de insteekopening geplakt. Het is belangrijk dagelijks de pleister te verschonen totdat de huid genezen is. Over het algemeen is dit na 3 à 4 dagen.

Leefregels

 • Lichamelijke verzorging - 24 uur na het onderzoek/de ingreep mag u weer douchen. De eerste week niet te lang en te heet douchen. Na het douchen de wond goed droog deppen met een schone handdoek. De eerste twee weken na de operatie, of als het wondje nog niet helemaal dicht is, mag u niet zwemmen of in bad. Het wondje kan anders open weken en geïnfecteerd raken.
 • Belasting - Gedurende drie dagen moet u zich aan aangepaste activiteiten houden; niet persen, niet fietsen, zo min mogelijk traplopen en niet zwaarder tillen dan vijf kilogram.
 • Leefstijl - Uit onderzoek is gebleken dat bij mensen die blijven roken er een grotere kans bestaat op het ontstaan van nieuwe vaatafsluitingen. Daarom adviseren wij u te stoppen met roken. Daarnaast is het belangrijk om gezond te leven, zorg voor voldoende beweging en voorkom overgewicht.
 • Voeding: Het is belangrijk om voldoende te drinken, zodat het contrastmiddel dat u toegediend heeft gekregen tijdens het onderzoek zo snel mogelijk uw lichaam weer verlaat.
 • Angioseal - Het kan zijn dat er bij u een Angio-Seal™ is geplaatst. Dit is een plugje dat wordt ingebracht na het aanprikken van de liesslagader, om het bloedvat goed af te sluiten.
  U moet de patiëntenkaart bij Angio-Seal™ gedurende 90 dagen bij u dragen. U kunt nog last hebben van een kleine zwelling of lichte gevoeligheid in de lies.
 • Werk - U mag weer gaan werken als u denkt dat u daar weer toe in staat bent. Verricht u zware arbeid, bespreek dan tijdens uw controle afspraak bij de chirurg of u weer mag gaan werken.
 • Verkeer - Op de dag van ontslag mag u geen autorijden.

Pijn en pijnstilling

Na het onderzoek/de ingreep kunt u nog enige tijd pijn hebben. Heeft u naast paracetamol extra pijnstilling nodig, dan krijgt u een recept mee bij ontslag.

Aanvullende adviezen voor patiënten met Diabetes Mellitus

Mogelijk heeft u een verminderd gevoel in de voeten en aangetaste vaten door diabetes, waardoor u niet in de gaten heeft dat er wonden en/of drukplekken ontstaan op uw voet. Het is belangrijk om iedere één tot drie maanden uw voeten te laten controleren door een professional. Daarnaast is het van belang jaarlijks uw voeten door de huisarts of internist te laten onderzoeken.
Door de voeten goed te beschermen, kunt u voorkomen dat er wonden ontstaan. Een aantal tips:
 • Binnen en buiten niet op blote voeten, sokken of slippers lopen;
 • Zorg voor goede passende schoenen; laat deze aanmeten door een orthopedisch schoenmaker.
 • Om een verandering aan uw voet tijdig op te merken is het belangrijk dat u uw voeten elke dag controleert, wast en verzorgt. Als u dit zelf niet kunt, vraag dit dan aan familie/mantelzorg of thuiszorg. Eventueel kunt u gebruik maken van een spiegeltje. Het is van belang de voet(en) te controleren op de volgende punten:
  • afwijking in kleur en huid;
  • wondjes, kloven, drukplekken en blauwe plekken;
  • nagelafwijkingen en ingegroeide nagels;
  • standafwijking van de tenen;
  • schimmelinfecties.
Bij een droge huid is het belangrijk de voet(en) in te smeren met een koelzalf, lanette-crème of cetomacrogol, maar dit mag niet op wondjes of tussen de tenen worden gesmeerd. Na het wassen van de voeten, goed afdrogen tussen de tenen, zodat de huid niet verweekt.
Merkt u een afwijking tijdens de dagelijkse voetcontrole, neem dan contact op met uw arts, of eventueel ook met uw behandeld medisch pedicure, podotherapeut of diabetesverpleegkundige.

Verder is het belangrijk uw bloedsuiker stabiel te houden. Volg hierbij het advies op van uw diabetesverpleegkundige, praktijkondersteuner of huisarts. Heeft u moeite met het opvolgen, betrek uw mantelzorger/ familie hierbij.

Direct contact opnemen

Bij ieder onderzoek en iedere ingreep worden uitgebreide voorzorgsmaatregelen getroffen om de kans op complicaties zo klein mogelijk te houden. Als u toch problemen krijgt die te maken hebben met de ingreep of behandeling in het ziekenhuis, kunt u dag en nacht contact opnemen met het ziekenhuis.

Neemt u de eerste 30 dagen na het onderzoek/de ingreep direct contact op als:
 • u koorts heeft boven 38.5º C;
 • u een nabloeding heeft van het wondje;
 • u last heeft van gevoeligheid of zwelling van de lies;
 • u een rode verkleuring in de lies heeft;
 • u een warm gevoel in de lies heeft;
 • uw been gevoelloos wordt;
 • u pijnklachten in het been heeft na mobiliseren;
 • u huiduitslag heeft;
 • uw been rood, dik, gezwollen en/of pijnlijk wordt (dit kan wijzen op een verstopping van de diepe afvoerende aderen door gestold bloed: trombose).

Meer informatie

Als u behoefte heeft aan meer informatie en/of lotgenotencontact, kunt u contact opnemen met:
De Hart&Vaatgroep, van en voor mensen met een hart-of vaatziekte. Hier kunt u informatie krijgen over lotgenotencontact, leefstijl en bewegen, belangenbehartiging en vakantieweken.
Adres: Prinses Catherina-Amaliastraat 10, 2496 XD Den Haag. Telefoon: 088-1111600;
email: info@hartenvaatgroep.nl; internet: www.hartenvaatgroep.nl

Als u extra voorlichting wilt over verschillende hart- en vaatziekten kunt u terecht bij de Nederlandse Hartstichting.
Adres: Prinses Catharina-Amaliastraat 10, 2496 XD Den Haag. Telefoon: 070-3155555/ 0800-8212480; email: info@hartstichting.nl; internet: www.hartstichting.nl

Tot slot

Wat neemt u mee?
 • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
 • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan uw arts of aan de verpleegkundige van de afdeling. Bent u van mening dat in deze folder bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag.

De polikliniek Chirurgie is van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 12.00 uur en tussen 13.30 en 15.30 uur telefonisch te bereiken via 071 582 8045.

De polikliniek Chirurgie van Alrijne Ziekenhuis Leiden heeft routenummer 40.
De polikliniek Chirurgie van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp heeft routenummer 85.
De polikliniek Chirurgie van Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn heeft routenummer 33.

U kunt voor vragen met betrekking tot de wond contact opnemen met het Wondcentrum op maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30:
Wondcentrum, locatie Leiden:telefoonnummer 071 517 8031
Wondcentrum, locatie Leiderdorp: telefoonnummer 071 582 8092
Wondcentrum, locatie Alphen a/d Rijn:telefoonnummer 071 582 8905

De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905. Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.