Afdelingen & Specialismen

Bij u is de darmaandoening diverticulitis vastgesteld. De informatie in deze folder is van algemene aard. Uw persoonlijke situatie kan anders zijn dan beschreven.


Diverticulose, divertikels en diverticulitis

Diverticulose

Diverticulose is een aandoening van de darmen waarbij zwakke plekjes in de darm uitstulpen en zogeheten divertikels vormen.



Divertikel

Een divertikel is een zakvormige uitstulping van de darmwand. Divertikels kunnen op iedere plek in het maag- darmkanaal voorkomen, meestal in het laatste gedeelte van de dikke darm.


diverticulitis


Verschil tussen divertikel en poliep

Divertikels moeten niet verward worden met darmpoliepen. Poliepen groeien namelijk op het slijmvlies van de darm naar binnen en kunnen darmkanker veroorzaken. Divertikels groeien door de darmwand heen de buikholte in en worden nooit kwaadaardig.



Diverticulitis

Als een divertikel ontstoken raakt, spreekt men van diverticulitis.



Oorzaak

Een divertikel ontstaat meestal door langdurige verstopping. Vezelarme voeding speelt waarschijnlijk een rol bij het ontstaan van uitstulpingen. Bij te weinig vezels in de voeding kan de ontlasting harder worden. Harde ontlasting blijft daardoor langer in de darm en de stoelgang gaat moeizamer. Dit wordt ook wel verstopping of obstipatie genoemd. Door harde ontlasting ontstaat er meer druk in de darm. Hierdoor kunnen divertikels ontstaan.



Klachten

Meestal geven de uitstulpingen zelf geen klachten. Pas

als ze ontstoken raken (=

diverticulitis), kunnen de volgende klachten ontstaan:


  • vaak pijn links in de buik;
  • opgezette buik;
  • koorts;
  • misselijkheid, soms met braken;
  • veranderd ontlastingspatroon (hevige diarree of juist ernstige verstopping);
  • soms bloed- en slijmverlies uit de anus.

Diagnose en onderzoek

Om erachter te komen of u inderdaad last heeft van diverticulitis, kunnen de volgende onderzoeken plaatsvinden:
  • bloedonderzoek,
  • echografie en/of
  • CT-scan.

Behandeling van diverticulitis

Aan de hand van de uitslag van de onderzoeken wordt met u besproken hoe in uw geval de diverticulitis behandeld wordt.
U krijgt een middel voorgeschreven om de ontlasting zacht te maken en pijnstillers om buikpijn en krampen te verminderen.
Bij ernstige ontstekingen en koorts schrijft de behandelend arts soms antibiotica voor.
Als u bent opgenomen in het ziekenhuis, krijgt u een infuus waardoor vocht wordt toegediend.

Operatie

Heel soms is een operatie nodig om het ontstoken gedeelte van de darm te verwijderen.

Mogelijke complicaties

Bij diverticulitis kunnen complicaties ontstaan omdat de darmwand ter hoogte van het divertikel verzwakt is. Een mogelijke complicatie is een perforatie van de darm (gaatje in de darm). Hierdoor kunnen darmsappen, ontlasting en pus van de ontsteking in de buikholte komen en andere complicaties veroorzaken, namelijk:
  • peritonitis (buikvliesontsteking);
  • abcesvorming (ophoping van pus);
  • abcesvorming zonder dat er sprake is van een perforatie;
  • fistelvorming (onnatuurlijke verbinding - gangetje - naar een ander orgaan of naar de huid).

Preventie

Door vezelrijk te eten en voldoende te drinken, kan obstipatie en harde ontlasting worden voorkomen. Hierdoor wordt de kans op de vorming van nieuwe divertikels en een eventuele ontsteking hiervan, verkleind.

Eet veel voedingsvezels

Dus: voedingsvezels zorgen voor zachte ontlasting; dit bevordert de stoelgang en voorkomt verstopping. Voedingsvezels zitten onder andere in brood, groente en fruit, zemelen en muesli.

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is goed voor de darmwerking, waardoor ontlasting makkelijker op gang komt.

Drink minstens 2 liter per dag

Bij een normale, gezonde voeding moet dagelijks minimaal 1 1/2 liter gedronken worden. Maar als u veel voedingsvezels eet, is extra vocht heel belangrijk, want de vezels hebben vocht nodig om dik te worden en de ontlasting zacht te houden. Als ze niet genoeg vocht kunnen opnemen, kunnen ze juist verstopping veroorzaken. Daarom is het belangrijk om per dag minstens 2 liter te drinken. U kunt hierbij denken aan water, thee, mineraalwater, melkproducten, soep of bouillon. Drink niet meer dan 3 koppen koffie per dag, want dit kan darmkrampen veroorzaken. Drink ook niet te veel koolzuurhoudende dranken, want deze kunnen een vol gevoel en/of gasvorming geven.

Tot slot

Denkt u eraan om bij elk bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringspas mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiëntenregistratie in de hal op de begane grond van het ziekenhuis.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de casemanager coloncare of de arts van de polikliniek Chirurgie.
Bent u van mening dat in deze folder bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag.

Contact

Voor vragen over praktische zaken en wanneer u zich zorgen maakt over lichamelijke verschijnselen kunt u bellen met de casemanager coloncare, tijdens telefonisch spreekuur (maandag tot en met vrijdag) van 8.30 – 9.30 uur te bereiken via telefoonnummer 071 582 9320. Of via de mail: coloncare@alrijne.nl
De casemanager coloncare is een verpleegkundige die is gespecialiseerd in aandoeningen van de dikke darm


De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905.