Afdelingen & Specialismen

Uw kind moet bloed laten afnemen of gaat een infuus krijgen voor een onderzoek. Daarom krijgt u voor uw kind een recept voor verdovende zalf (Emla®). Dit is een zalf die de huid plaatselijk verdoofd. U brengt deze zalf aan onder een pleister. In deze folder leggen wij u uit hoe u de zalf moet aanbrengen.

 

Wanneer moet ik de zalf smeren?

1 tot 2 uur voor uw afspraak moet u de zalf smeren. Een donkere huid is vaak dikker. Dan kunt u het beste 2 uur voor de afspraak de zalf smeren.Waar smeer ik de zalf?

U smeert de zalf op 4 plekken: op 2 handen en in 2 ellebogen. De zalf kunt u het beste smeren op plekken waar u de bloedvaten door de huid heen ziet.Hoe smeer ik de zalf en plak ik de pleister?

Volg de 6 stappen om de zalf aan te brengen. Zorg altijd voor schone en droge handen bij u en bij uw kind.1. Doe een klodder zalf op de hand (foto 1) en op de elleboog (foto 2). De klodder moet net zo groot zijn als een druif.

emla smeren

emla smeren

2. Plak een pleister over de zalf. Haal het middenstuk van de pleister af. De pleister wordt een soort venster. Doe dit op uw hand en ook in uw elleboog.emla

3. Plak de pleister met een plakkant op de huid. Plak de pleister over de zalf heen. Smeer de zalf niet uit! Doe dit op de hand en in de elleboog.

emla

4. Verwijder de papieren rand van de pleister. Doe dit op de hand en in de elleboog.

emla

emla

5. Druk de rand van de pleister goed aan. Doe dit op de hand en in de elleboog.

emla

6. Onthoud het tijdstip waarop u de zalf heeft opgedaan. U heeft nu op beide handen en in beide ellebogen de zalf met een pleister.

emla

 

Let op:

 

  • De zalf mag niet langer dan 5 uur op de huid blijven zitten.
  • Zorg dat de zalf niet in de ogen of mond komt.
  • Om te zorgen dat de zalf op de juiste plek blijft zitten. Kunt u een verbandje of huishoudfolie om de hand doen.

Hoe verwijder ik de pleister en zalf?

  • Is er een bloedafname? Dan mag pleister en de zalf er 10 minuten voor het afnemen af. De huid blijft nog 1 uur verdoofd.
  • Krijgt uw kind hierna een infuus? Dan vertelt de verpleegkundige u wanneer de pleister mag verwijderen.

Bijwerkingen

De huid wordt bleek op de plek waar de zalf heeft gezeten. Na 10-15 minuten wordt dit weer normaal.

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Kind en Jeugd. De polikliniek Kind en Jeugd is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 08.30 - 12.00 uur en van 13.30 - 15.30 uur via telefoonnummer 071 582 8052.