Oorzaak

Een enchondroom komt meestal voor in de vingers en wordt vaak per toeval ontdekt. Soms worden klachten ervaren zoals pijn in of zwelling van de vinger. Ook kan een enchrondroom leiden tot een breuk van de vinger omdat het bot verzwakt is. De precieze oorzaak is onbekend.

Behandeling

De plastisch chirurg stelt de diagnose aan de hand van lichamelijk onderzoek en een röntgenfoto. Soms is het ook nodig om een CT-scan te maken. De behandeling kan bestaan uit afwachten. Maar als het bot heel zwak is of er sprake is van een breuk kan het echondroom operatief verwijderd worden. De operatie vindt plaats onder plaatselijke of regionale verdoving afhankelijk van de locatie en grootte van het enchondroom.

Nabehandeling

Na de operatie krijgt u een verband om de hand, let erop dat het verband niet nat wordt. Na twee tot vijf dagen heeft u een afspraak met de handtherapeut die het verband verwijderd, en een beschermende spalk voor de vinger of hand maakt. Ook krijgt u oefeningen op de omliggende gewrichten soepel te houden.

De hechtingen worden na 10-12 dagen op de polikliniek plastische chirurgie verwijderd.
Na 6 weken komt u voor controle bij de plastisch chirurg en wordt er een röntgenfoto gemaakt. U zult daarna onder begeleiding van de handtherapeut verder oefenen om het gewricht weer soepel te krijgen en de kracht van de hand op te bouwen.

 

Terug naar boven