Afdelingen & Specialismen

Bij u is een ruggenmergstimulator geplaatst. In deze folder vindt u informatie over fysiotherapie na de operatie. Dit start 10 weken na de plaatsing van de ruggenmergstimulator en vindt meestal plaats bij Praktijk voor Fysiotherapie Ommedijk in Leiderdorp of Fysiotherapiepraktijk Van den Berg in Alphen aan den Rijn.


Voor de operatie: eerste afspraak

Voor de operatie heeft u al een eerste afspraak met de fysiotherapeut. Iemand van de fysiotherapiepraktijk maakt een afspraak met u hierover. U hoeft niet zelf te bellen.


Voor de afspraak krijgt u een email met vragenlijsten van de fysiotherapiepraktijk. Wilt u deze thuis invullen?Tijdens de afspraak maakt u kennis met de fysiotherapeut die u zal begeleiden.


Hij of zij bespreekt met u:


 • Hoe de klachten zijn ontstaan;
 • Wat u heeft gedaan om de klachten minder te maken;
 • Wat u na de operatie wel en niet mag doen;
 • Wat u na de operatie graag weer wil kunnen, uw beweegdoelen;
 • Wat u verwacht van de operatie.

Fysiotherapie na de operatie

U start 10 weken na de operatie met fysiotherapie. U heeft meestal 1 afspraak per week. Deze behandeling duurt gemiddeld 12 tot 16 weken.

Werken aan wat u belangrijk vindt
Tijdens de behandelingen helpt de fysiotherapeut om uw eigen beweegdoelen te bereiken. De doelen kunnen voor iedereen anders zijn. Bijvoorbeeld verder kunnen lopen om weer eens naar de stad te kunnen. Of het verbeteren van uw hele conditie. De fysiotherapeut helpt u door samen met u te oefenen.

Veilig bewegen
Het is belangrijk dat u weet wat u wel en niet mag doen met een ruggenmergstimulator. Ook leert u om goed en veilig met de ruggenmergstimulator om te gaan. Hierdoor wordt de kans op verschuiving van de elektrode kleiner.

Fysiotherapeut in de buurt

We raden u aan om in ieder geval 3 tot 5 behandelingen bij één van onderstaande praktijken te volgen, omdat zij veel weten over ruggenmergstimulatie.

Als u toch liever wilt overstappen naar een andere fysiotherapeut, kan de behandeling mogelijk door een fysiotherapeut in uw eigen buurt worden overgenomen. De fysiotherapeut die u behandelt, kan in dat geval een brief schrijven naar een fysiotherapeut bij u in de buurt. Dit noemen we een overdracht.

Vragen

Heeft u nog vragen?
Voor vragen over fysiotherapie na ruggenmergstimulatie kunt u contact opnemen met:
 • Praktijk voor Fysiotherapie Ommedijk
  Adres: Ommedijk 186, 2353 GP, Leiderdorp
  Telefoonnummer 071 541 7069
  Emailadres: info@fysiotherapieommedijk.nl
 • Fysiotherapiepraktijk Van den Berg
  Locatie Alrijne: Meteoorlaan 4, 2402 WC, Alphen aan den Rijn
  Telefoonnummer 0172 467 604
  Emailadres: info@fysiovdberg.nl
Voor andere vragen kunt u bellen met het Pijnbehandelcentrum van Alrijne via 0172 467 039.