U heeft een hangend ooglid. Dit komt doordat de ooglidspier is uitgerekt (= levator ptosis). De plastisch chirurg kan u hieraan opereren. In deze folder vertellen wij u meer over deze operatie. Ook geven wij u adviezen voor als u weer thuis bent.


In het kort:
  • Uw ooglid hangt, want de ooglidspier werkt niet goed. Het peesje van de spier is los of uitgerekt.

  • De plastisch chirurg zet het peesje weer vast.

  • De operatie is poliklinisch: u wordt dus niet opgenomen in het ziekenhuis.

  • U krijgt een plaatselijke verdoving. De operatie duurt ongeveer 1 uur.

  • Na de operatie heeft u een hechting en een pleister.

  • Bij pijn mag u paracetamol nemen.

  • Weer thuis: volg de adviezen in deze folder op.

  • Problemen na de operatie: bel met de polikliniek Plastische chirurgie.

Hoe komt het dat de ooglidspier is uitgerekt?

De ooglidspier (= levatorspier) zorgt ervoor dat u uw oog kunt opendoen. De spier trekt uw bovenooglid omhoog en houdt het ooglid ook omhoog. De ooglidspier zit hoog in de oogkas en zit met een peesje vast aan het bovenooglid. Bij het ouder worden kan dit peesje dunner en slapper worden of losraken. Het ooglid gaat dan zakken. Dit kan klachten geven:
  • Iemand met een hangend ooglid ziet er vaak vermoeid uit.
  • Als het ooglid voor de pupil hangt, zie je minder.
  • Het kan een zwaar gevoel geven boven de ogen, maar ook vermoeidheid en hoofdpijn.

Wat kan de plastisch chirurg hieraan doen?

Meestal is een operatie nodig. Het hangt af van waarom het ooglid hangt, welke operatie de plastisch chirurg doet. Zit het peesje los en werkt het nog goed, dan kan de plastisch chirurg het peesje weer vastmaken aan de rand van het bovenooglid. Dit heet een levatorplastiek.
Als alleen de huid van het bovenooglid slap is, doet de plastisch chirurg een bovenooglid-correctie (=blepharoplastiek). Hierbij haalt hij/zij het teveel aan huid en eventueel vetweefsel weg.

Voorbereiding op de operatie

Medicijnen
Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit aan ons melden. Krijgt u bloedverdunners via de trombosedienst? Dan vertelt de trombosedienst u voor de operatie wat u moet doen met uw bloedverdunners. Ook moet u 1 uur voor de operatie bloed laten prikken in het laboratorium. Bij de balie van de polikliniek Plastische Chirurgie krijgt u hiervoor een formulier.

Eten en drinken
Op de dag van de operatie mag u gewoon eten en drinken. Maar drink geen alcohol in de 24 uur vóór de operatie. En drink ook geen alcohol tot 48 uren ná de operatie. Alcohol verdunt het bloed. Daardoor kunnen de wondjes tijdens en na de operatie meer dan normaal bloeden.

Roken
Roken is slecht voor het genezen van de wond. Wij adviseren u 6 weken voor en 6 weken na de operatie niet te roken.

De verzekering
Het kan zijn dat uw zorgverzekeraar deze operatie niet zomaar vergoedt. Sommige operaties die de plastisch chirurg doet, moeten worden aangevraagd bij uw zorgverzekeraar. Uw plastisch chirurg vult hiervoor een formulier in en stuurt dit op naar uw verzekering. De verzekeringsarts zal de aanvraag beoordelen en wel of geen toestemming geven. Het kan een tijdje duren voordat u bericht hiervan krijgt. Het kan ook zijn dat u bij de verzekeringsarts moet langskomen.

De dag van de operatie

U hoort van tevoren in welk ziekenhuis van Alrijne u wordt geopereerd.
  • Locatie Leiden: route 74. U gaat op de afgesproken tijd naar het Behandelcentrum op de 4e verdieping. U volgt hiervoor routenummer 74. U hoeft zich niet te melden, maar u kunt in de wachtkamer gaan zitten. De arts komt u daar ophalen.
  • Locatie Leiderdorp: route 89. U gaat op de afgesproken tijd naar de zelfstandige behandelkamer. U volgt hiervoor routenummer 89. U hoeft zich niet te melden bij de balie, maar u kunt in de wachtkamer gaan zitten. Een polikliniek-assistente komt u daar ophalen.
  • Locatie Alphen aan den Rijn: route 38. U gaat op de afgesproken tijd naar de zelfstandige behandelkamer. U volgt hiervoor routenummer 38. U hoeft zich niet te melden bij de balie, maar u kunt in de wachtkamer gaan zitten. Een polikliniek-assistente komt u daar ophalen.
De operatie
De operatie duurt ongeveer 1 uur. U gaat op uw rug op de operatietafel liggen. U krijgt een plaatselijke verdoving door middel van een prik. U bent alleen rondom de ogen verdoofd. U bent tijdens de operatie dus wakker. De plastisch chirurg maakt een snee in de plooi van het bovenooglid. Soms is er ook wat te veel huid op het bovenooglid. Dit kan de plastisch chirurg dan ook verwijderen.

De plastisch chirurg maakt het losgeraakte peesje weer vast aan het ooglid. Tijdens de operatie kan de operatietafel even in zitstand worden gezet. Als u zit kan de plastisch chirurg goed zien of de operatie goed is gelukt.
De huid wordt gehecht met een dunne hechtdraad. De hechtdraad wordt met pleisters aan de huid geplakt. Deze pleisters moeten een week blijven zitten; u mag ze dus niet verwijderen.

Na de operatie
Als alles goed gaat, gaat u na de operatie weer naar huis. U krijgt een afspraak voor een controle op de polikliniek. Deze afspraak is ongeveer een week na de operatie. Als de wonden goed genezen, worden de hechtingen verwijderd.
U kunt niet zelf autorijden, dus zorg ervoor dat iemand u ophaalt.

Pijn
De verdoving is na ongeveer 2 uur uitgewerkt. Na de ingreep kunt u wat pijn krijgen. Als dat nodig is, kunt u paracetamol slikken, maximaal 4 keer per dag 1000 mg.

Weer thuis

Na de operatie wilt u natuurlijk snel weer alles gewoon doen. Om ervoor te zorgen dat de wond goed genees, geven wij u enkele adviezen.
  • De huid rond uw ogen kan nog een paar weken blauw en wat dikker zijn. U kunt, indien u dit prettiger vindt, uw zonnebril langer blijven dragen.
  • De dunne huid van het ooglid geneest meestal snel en goed. Vanaf 3 maanden na de operatie worden de littekens minder goed te zien.
Litteken koelen
U mag de wond de eerste 24 tot 48 uur regelmatig koelen. Doe bevroren spliterwten in een plastic zakje en doe het zakje in een washandje. Dit legt u op uw (dichte) oog. Doe dit zolang het koud aanvoelt.

Druk vermijden
Probeer de eerste 2 weken na de operatie druk op uw hoofd te vermijden. Daardoor kan de wond beter genezen. Onze adviezen:
  • buk niet voorover;
  • til geen zware dingen;
  • Zit zoveel mogelijk rechtop;
  • Slaap met een extra kussen zodat uw hoofd zoveel mogelijk rechtop blijft. Doe dit de eerste 3 dagen na de operatie.
Douchen
U mag na de operatie gewoon douchen. De hechtpleisters kunnen tegen water. Deze kunt u laten zitten.

Make-up
Doe na de operatie geen make-up op of rond uw ogen. Zijn de hechtingen verwijderd? Dan mag u na 1 week weer make-up gebruiken op/rond de ogen.

Sport
Sporten of andere zware lichamelijke inspanning geeft extra druk op uw oogleden. Wij adviseren u daarom de eerste 3 weken na de operatie niet te sporten of u zwaar in te spannen.

Zonlicht
Zonlicht is slecht voor het litteken. Ga de 6 weken na de operatie niet in de zon of onder de zonnebank. Draag bij zonnig weer een zonnebril.

Contactlenzen
U mag geen contactlenzen dragen totdat de hechtingen zijn verwijderd.

Problemen na de operatie (= complicaties)

Heel soms zijn er problemen na deze operatie.
  • Het kan zijn dat u de eerste weken na de operatie uw ogen moeilijk kunt dicht doen.
  • Uw ogen kunnen in het begin nog wat gevoelig zijn en tranen. Dit gaat bijna altijd vanzelf over.
Heeft u veel last van uw ogen? Dan kunt u hiervoor oogzalf of oogdruppels krijgen.

  • Blijft de wond nog bloeden? Neem dan contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie van de locatie waar u bent geopereerd. In het weekend of ‘s avonds kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp. -Het kan zijn dat de operatie niet genoeg heeft geholpen. Dan moet u nog een keer worden geopereerd.
  • Het is ook mogelijk dat de klachten na een tijdje weer terugkomen. Als het nodig is, kunt u opnieuw geopereerd worden.

Tot slot

Wat neemt u mee?
  • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
  • uw zorgverzekeringspas;
  • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.

Vragen

Heeft u vragen over declaraties van Alrijne Ziekenhuis, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Facturatie, via 071 517 8180 (behandeling in Leiden) of 071 517 8181 (behandeling in Leiderdorp/Alphen aan den Rijn).

Bereikbaarheid polikliniek Plastische Chirurgie

De polikliniek Plastische Chirurgie is van maandag tot en met vrijdag van 8.30 - 12.00 uur en 13.30 - 15.30 uur te bereiken via telefoonnummer 071 582 8061 (alle locaties).

De polikliniek Plastische Chirurgie Leiden heeft routenummer 15
De polikliniek Plastische Chirurgie Leiderdorp heeft routenummer 141
De polikliniek Plastische Chirurgie locatie Alphen aan den Rijn heeft routenummer 38


De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905.
Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.