Uw arts heeft bij u herpes simplex virusinfectie vastgesteld, kortweg herpes genoemd. In deze folder leest u wat herpes is en welke behandelingen er mogelijk zijn.

Oorzaak

Vrijwel iedereen is als kind al in aanraking gekomen met talrijke virussen, waaronder het herpes simplex virus (HSV). Besmetting vindt voornamelijk plaats door direct contact met het virus. Besmetting is mogelijk via huid- of slijmvliescontact (zoenen, seksueel contact), maar soms ook via gebruiksvoorwerpen. Ook kan het virus overgebracht worden door het met de vingers aanraken van de uitslag. De mogelijkheid bestaat dat daardoor de herpesinfectie ook op een andere plaats van het lichaam wordt overgebracht. Het virus blijft levenslang in het lichaam aanwezig en het kan onder bepaalde omstandigheden weer klachten veroorzaken. Zo kunnen zonlicht, stress, menstruatie of allergie het virus activeren, waardoor de klachten ontstaan.

Klachten

Herpes simplex is herkenbaar aan pijnlijke blaasjes of zweertjes op verschillende plaatsen in uw mond. Ook kunt u last hebben van koortsuitslag. Wanneer het lichaam voor het eerst met HSV wordt besmet, spreken wij van een primaire infectie. Meestal merkt u niets van deze infectie, maar in sommige gevallen veroorzaakt de primaire infectie koorts en een algemeen ziektegevoel. De meest voorkomende vorm van een herhaaldelijk optredende activering van het virus is herpes rond de lippen, ook wel koortsuitslag genoemd. Sommige patiƫnten hebben maar enkele malen in hun leven last van opspelende herpes, anderen worden er vrij vaak mee geconfronteerd. Meestal zijn de ergste klachten na een week weer verdwenen.

Behandeling

Er is nog geen genezende behandeling die het herpesvirus onschadelijk maakt of voorkomt dat het virus steeds weer actief kan worden. Er is ook geen vaccin dat mensen immuun voor het virus kan maken. Voor het bestrijden van de koorts en de pijn kunt u de gangbare pijnstillers gebruiken, bijvoorbeeld paracetamol. Het is belangrijk de mond zo goed mogelijk schoon te houden. Eventueel kunt u een mondspoeling gebruiken. Het heeft geen zin antibiotica of antivirale tabletten te slikken. Gebruik van zalfjes bij een koortslip is alleen zinvol bij de allereerste symptomen.

MKA-chirurgen

In Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp werken de volgende MKA-chirurgen: F.J.J. van Velzen Mw. M.A. Wijn Dr. E.G. Salentijn M.W.K. Roeloffs

Tot slot

Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringspas mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiƫntenregistratie in de hal op de begane grond van het ziekenhuis.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de baliemedewerker van de polikliniek. U kunt ons ook e-mailen: polimondziekten@alrijne.nl. De polikliniek Mondziekten-, Kaak- en Aangezichtschirurgie in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp heeft routenummer 26 en is van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken via 071 582 8055 tussen 08.30 en 12.30 en 13.30 en 16.30 uur. De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905. Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.