Afdelingen & Specialismen

U heeft een vorm van hoofdpijn en bent daarvoor onder behandeling bij een van de neurologen van Alrijne Ziekenhuis Leiden, Leiderdorp of Alphen aan den Rijn. Wij kunnen ons voorstellen dat u behoefte heeft aan meer algemene informatie over hoofdpijn. Daarom is er in Alrijne Ziekenhuis, naast het spreekuur van de neuroloog, ook een spreekuur van een hoofdpijnverpleegkundige. In deze folder leggen wij u uit wat u hiervan kunt verwachten.

Hoofdpijn

Hoofdpijn is een van de meest voorkomende gezondheidsklachten. Vrijwel iedereen heeft ooit wel eens last, of last gehad, van enige vorm van hoofdpijn. Minstens een derde van de bevolking boven de twaalf jaar heeft er regelmatig last van. Hoofdpijn is dus een echte volksziekte.

Waarom spreekuur van een hoofdpijnverpleegkundige?

Als bij u de diagnose migraine, clusterhoofdpijn, spanningshoofdpijn, chronisch dagelijkse hoofdpijn of medicatie-afhankelijke hoofdpijn gesteld is, zult u veel vragen hebben. Die kunnen gaan over uw klachten, maar ook over het effect daarvan op uw dagelijks leven. Daarom is er in Alrijne Ziekenhuis een spreekuur van de hoofdpijnverpleegkundige, waar u terecht kunt voor informatie, begeleiding en advies. Het spreekuur van de hoofdpijnverpleegkundige is een aanvulling op de behandeling van de neuroloog. De hoofdpijnverpleegkundige kan meer tijd voor u vrijmaken. Daardoor is er voldoende gelegenheid om uw vragen te beantwoorden.

De hoofdpijnverpleegkundige

Het hoofdpijnspreekuur vindt plaats bij een hoofdpijnverpleegkundige, die gespecialiseerd is in de begeleiding van mensen met hoofdpijn.

Het hoofdpijnspreekuur

Het spreekuur vindt plaats op de polikliniek Neurologie van Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn.

Wat neemt u mee?

  • een lijst met vragen die u wilt stellen of onderwerpen die u wilt bespreken;

  • een hoofdpijndagboek.

Wat kunt u verwachten?

U kunt verwachten dat er voldoende tijd wordt genomen om al uw vragen over hoofdpijn door te nemen. Tijdens het spreekuur kunt u aan de hoofdpijnverpleegkundige vragen stellen over uw vorm van hoofdpijn en over het effect van de klachten op uw dagelijks leven. Onderwerpen die aan de orde kunnen komen:

  • het leren omgaan met de ziekte

  • de gevolgen voor uw werk of studie

  • medicijngebruik

  • medische informatie over uw vorm van hoofdpijn  

U kunt natuurlijk ook zelf andere onderwerpen ter sprake brengen, bijvoorbeeld over de relatie tussen hoofdpijn en sport, hoofdpijn en vakantie en hoofdpijn en autorijden. Het is handig als u thuis een lijstje maakt van datgene waarover u wilt spreken. De hoofdpijnverpleegkundige zal uw vragen en problemen met u bespreken en samen met u naar een passende oplossing zoeken. Ook kan de hoofdpijnverpleegkundige informatie van uw arts aanvullen of verduidelijken.

Een afspraak maken

De hoofdpijnverpleegkundige houdt op vrijdagmiddag spreekuur in Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn. Wilt u gebruik maken van het hoofdpijnspreekuur, dan kunt u een afspraak maken via de polikliniek Neurologie.

Telefonisch spreekuur

U kunt met vragen of problemen ook terecht op het telefonisch spreekuur. Dit is eveneens op vrijdagmiddag en alleen op afspraak. U kunt voor het maken van een afspraak contact opnemen met de polikliniek Neurologie. De hoofdpijnverpleegkundige zal u op de afgesproken tijd terugbellen.

Tot slot

Denkt u eraan om bij elk bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringspas mee te nemen? Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiëntenregistratie in de hal op de begane grond van het ziekenhuis. Wij stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraak. Mocht u onverwacht verhinderd zijn, geeft u ons dit dan zo snel mogelijk door. We kunnen met u dan een nieuwe afspraak maken en de vrijgekomen tijd voor een andere patiënt reserveren.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de baliemedewerker van de polikliniek. De polikliniek Neurologie van Alrijne Ziekenhuis (alle locaties) is van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 - 12.00 en van 13.30 - 16.30 uur bereikbaar via telefoonnummer 071 582 8056.

Meer informatie

Voor meer informatie over hoofdpijn kunt u terechte op de website van Hoofdpijnnet / Migrainefonds: www.allesoverhoofdpijn.nl