Als uw kind veel last heeft van een luchtwegallergie - hooikoorts vaak gecombineerd met astma - kan de kinderarts of KNO-arts immunotherapie voorstellen. In deze folder vindt u meer informatie over immunotherapie met Grazax.


Luchtwegallergie en immunotherapie

Bij kinderen die last hebben van een luchtwegallergie kan gestart worden met immunotherapie, ook wel desensibilisatiebehandeling genoemd. Bij deze vorm van behandeling wordt het allergeen, waar uw kind allergisch voor is, voor een langere periode in bepaalde hoeveelheden toegediend. De bedoeling is dat het immuunsysteem (afweersysteem) van uw kind op deze manier gewend raakt aan het allergeen. Het immuunsysteem zal het allergeen op den duur niet meer herkennen als een schadelijke stof en de allergische klachten zullen verminderen of helemaal verdwijnen.De behandeling bestaat uit het toedienen van tabletten met het allergeen, waarvoor uw kind allergisch is (bijvoorbeeld graspollen). Deze vorm van immunotherapie kan thuis gebeuren aangezien er geen gevaar bestaat op ernstige allergische bijwerkingen.


De totale duur van de behandeling is 3 tot 5 jaar.Wat is Grazax?

Grazax is een desensibilisatiemiddel: een medicijn dat het lichaam minder gevoelig maakt voor bepaalde stoffen. Dit geneesmiddel bevat een allergeenextract van graspollen (Timotheegras). Grazax zorgt ervoor dat het lichaam langzaam went aan deze stof zodat het er minder allergisch op reageert. Grazax is uitsluitend op recept verkrijgbaar.Waar wordt het medicijn voor gebruikt?

Desensibilisatie met Grazax wordt toegepast bij een allergie voor graspollen (hooikoorts). De klachten die bij deze aandoening horen zijn onder andere:


  • Niesbuien, een loopneus of verstopte neus (ontstoken neusslijmvlies);
  • Ontstoken, jeukende, branderige, tranende en/of rode ogen;
  • Jeuk en/of uitslag op de huid;
  • Benauwdheid en/of een astma-aanval.

Wanneer wordt Grazax gebruikt en wat zijn de bijwerkingen?

Om al in het eerste behandelseizoen resultaat te boeken, moet de behandeling in tabletvorm minstens acht weken vóór aanvang van het graspollenseizoen worden gestart.
Er zijn vrijwel geen ernstige bijwerkingen beschreven. Wel kan er plaatselijk een irritatie of zwelling van het mondslijmvlies ontstaan die meestal na enkele dagen verdwijnt. Er wordt geadviseerd om het eerste tablet onder toezicht van een (kinder)arts in te nemen. Omdat een eventuele bijwerking bij eerste inname een behandeling kan vereisen, vragen we u om na inname van het eerste tablet altijd 30 minuten met uw zoon/dochter in de wachtkamer van de polikliniek te blijven zitten.

Grazax moet langdurig gebruikt worden: een kuur duurt gemiddeld drie jaar tot vijf jaar. Gedurende deze periode zullen de klachten bij uw zoon/dochter steeds verder afnemen.
Indien er sprake is van lokale klachten in de mond, dan mogen medicijnen die allergische reacties onderdrukken gebruikt worden rond inname.
Tijdens de behandeling zal uw kind met enige regelmaat op de polikliniek gecontroleerd worden. Indien de behandeling goed wordt verdragen zal dit niet vaker zijn dan 2 keer per jaar.

Dosering

Tenzij de arts anders bepaalt, is de aanbevolen dosering van Grazax als volgt:
Kinderen vanaf 5 jaar: eenmaal daags 1 tablet onder de tong laten smelten. Uw zoon/dochter mag gedurende de eerste minuut niet slikken. Na het innemen van het tablet moet uw zoon/dochter minimaal vijf minuten wachten voordat hij/zij iets eet of drinkt.
Wijk niet af van de voorgeschreven dosering en lees voor gebruik de bijsluiter.

Recept nodig?

Tijdens elk polikliniekbezoek dient u een actueel medicatieoverzicht mee te nemen van uw kind. U kunt aan de behandelend arts van uw kind vragen om ruim voldoende medicatie me te geven tot de volgende afspraak. Als u toch te weinig medicatie heeft, kunt u het beste terecht bij uw eigen huisarts. Eventueel kunt u ook terecht bij de doktersassistenten van de polikliniek Kind en Jeugd of KNO. Zij kunnen dan in overleg met de arts een recept naar u of uw apotheek sturen. Uw recept wordt dan binnen 5 werkdagen doorgestuurd naar uw apotheek.

Houd de volgende gegevens bij de hand als u telefonisch een (herhaal)recept aanvraagt:
  • Naam en geboortedatum
  • Naam van de behandelende arts
  • Naam en de sterkte van het medicament en hoe vaak uw kind dit gebruikt
  • Naam van uw apotheek

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen dan kunt u contact opnemen met de doktersassistenten van de polikliniek Kind en Jeugd of de polikliniek Keel-, Neus-, Oorheelkunde (KNO).

De polikliniek Kind en Jeugd is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 08.30 - 12.00 uur en van 13.30 - 15.30 uur via telefoonnummer 071 582 8052.

De polikliniek KNO is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 08.30 - 12.00 uur en van 13.30 - 15.30 uur via telefoonnummer 071-5828051.

Machtiging MijnAlrijne

Alrijne biedt patiënten via MijnAlrijne toegang tot (delen van) het elektronisch patiëntendossier. U kunt tal van zorgzaken online regelen, zoals uw medisch dossier inzien, uitslagen inzien en vragenlijsten invullen. We bieden ook de mogelijk om online het medisch dossier van uw kind in te zien. Zo bent u nog beter betrokken bij de zorg voor uw kind.
Meer weten? Ga naar MijnAlrijne.

Dit is gerelateerd aan de volgende afdeling: