Afdelingen & Specialismen

Na uw staaroperatie


De ochtend na de operatie
  • haalt u het kapje van het geopereerde oog. De pleisters en het eventuele verband kunt u weggooien. De plastic oogdop kunt u schoonmaken. Bewaar de oogdop voor de nacht. De eerste week na de operatie moet u 's nachts de oogdop dragen over uw geopereerde oog. U plakt de oogdop vast met witte pleister. Overdag hoeft u de oogdop niet te dragen.
  • De huid rondom het oog kunt u voorzichtig schoonmaken. Doe dit met een schoon washandje of wattenschijfje met kraanwater. Let op dat u niet in het oog zelf wrijft. Misschien zit er wat bloederig vocht op het verband en/of de oogleden/wang, dit is normaal. Het oogwit kan vooral aan de kant van de neus rood zijn. Dit komt door de verdoving. Dat is ook normaal.
  • Kijk na het weghalen van het kapje in de spiegel of de pupil van het geopereerde oog rond is. De pupil kan de eerste dagen groter of kleiner zijn dan het andere oog.
  • U kunt de eerste dagen nog wat wazig zien. Dit wordt meestal vanzelf langzaam beter.
Controle
U wordt op de dag na de operatie tussen 9.30 en 12.00 gebeld door een assistent van de polikliniek Oogheelkunde. Hij of zij stelt u dan een aantal vragen.

Bent u na 13.00 uur nog niet gebeld? Belt u dan zelf de polikliniek Oogheelkunde: telefoonnummer
071 582 8058.

In sommige gevallen moet u toch de eerste dag na de operatie voor controle naar de polikliniek Oogheelkunde komen. Als dit nodig is, hoort u dit van uw oogarts.

Druppelschema


Wanneer druppelenWelke druppelHoe vaak druppelenHoe lang druppelen

1 dag na de operatie tot 2 weken na de staaroperatie
Dexamethason
Indocollyre
3 x per dag
3 x per dag

2 weken
3de week na de staaroperatie
Dexamethason
Indocollyre
2 x per dag
2 x per dag

1 week
4de week na de staaroperatie
Dexamethason
Indocollyre
1 x per dag
1 x per dag

1 week

Gebruikt u normaal ook oogdruppels of ooggel/-zalf? Dan moet u deze gewoon gebruiken. Gebruik dan de gel of zalf als laatste.


Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan uw oogarts of de medewerkers van de polikliniek Oogheelkunde.

De polikliniek Oogheelkunde Alrijne Ziekenhuis Leiden heeft routenummer 7
De polikliniek Oogheelkunde Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp heeft routenummer 7
De polikliniek Oogheelkunde Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn heeft routenummer 40

De polikliniek Oogheelkunde is van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken via 071 582 8058 van 08.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 15.30 uur.


De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een acute zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905.
Tijdens kantooruren kunt u voor acute en niet-acute vragen terecht bij de polikliniek.