Afdelingen & Specialismen

Glaucoom is een ziekte van het oog waarbij schade ontstaat aan de oogzenuw. U krijgt een laserbehandeling voor glaucoom. Uw oogarts heeft dit met u besproken. In deze folder staat meer informatie over deze behandeling.


Waarom een laserbehandeling voor glaucoom?

Een laserbehandeling voor glaucoom wordt gedaan:

  • om de oogdruk te verlagen,
  • of om te voorkomen dat de oogdruk plotseling te hoog wordt.
Door een te hoge oogdruk kunnen vezels van de oogzenuw afsterven. Daardoor gaat u langzaam minder zien. Het is dus belangrijk dat de oogdruk normaal blijft.
Te hoge oogdruk kan ontstaan als het oogvocht ín het oog niet goed wordt afgevoerd, of als er te veel oogvocht wordt aangemaakt. Dit oogvocht noemen wij het kamerwater.

hoge oogdruk door slechte afvoer kamerwater



Bij de behandeling van glaucoom proberen we de oogdruk te verlagen of te zorgen dat de oogdruk niet plotseling hoger wordt. Een lagere oogdruk zorgt ervoor dat er minder zenuwvezels afsterven.

Als de ziekte niet of niet genoeg wordt behandeld, ontstaan er meer blinde vlekken. Dan gaat u uiteindelijk ook steeds slechter zien. Dit is onherstelbaar. Daarom is het belangrijk dat de behandeling op tijd begint, dus als er nog geen klachten zijn van slechter zien. Zie ook de folder “Glaucoom” voor meer informatie over deze ziekte.

De oogarts zal proberen om de oogdruk te verlagen door:
  • u oogdruppels te geven die u thuis moet gebruiken,
  • of met een laserbehandeling,
  • of met een laserbehandeling én oogdruppels.
Tijdens de afspraak op de polikliniek bespreekt de oogarts met u welke behandeling voor u het meest geschikt is.

Laserbehandelingen: wat is het?

Het "open kamerhoek glaucoom" behandelen we met de S.L.T. laser. Deze laser 'brandt' kleine plekjes (= laser burns, zie afbeelding) in het afvoersysteem van het kamerwater. Daardoor wordt het kamerwater beter afgevoerd en de oogdruk verlaagd.
De SLT-behandeling is geschikt voor verschillende vormen van open kamerhoek glaucoom.
De SLT kan gebruikt worden als extra behandeling naast oogdruppels als oogdruppels alleen niet genoeg helpen. Of als een patiënt niet goed tegen bepaalde oogdruk verlagende medicijnen kan.

laser



Of de laserbehandeling goed werkt, verschilt per oog en per patiënt. Bij 60% tot 70% van de gelaserde ogen werkt de laserbehandeling goed: de oogdruk daalt genoeg.
Na een aantal jaar wordt het effect van de laserbehandeling meestal minder. Als het nodig is, kunnen we de behandeling een paar keer herhalen.

Hoeveel de oogdruk door het laseren is gedaald, weten we pas 6 tot 8 weken na de laserbehandeling. Als de oogdruk niet of weinig is gedaald, is er voor niets gelaserd. Maar de laserbehandeling is niet schadelijk voor het oog. De oogdruk wordt door de laserbehandeling niet hoger. Ook gaat u door de laserbehandeling niet beter of slechter zien.

Tot slot

Wat neemt u mee?
  • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
  • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.

Uw team

Op onze polikliniek werken naast de oogartsen ook een PA (physician assistant), optometristen, orthoptisten en TOA’s (technisch oogheelkundig assistenten). Zij zullen voorafgaand aan uw bezoek aan de oogarts de vooronderzoeken doen. Houdt u daarom rekening met een langere bezoektijd op onze polikliniek.

Daarnaast is Alrijne Ziekenhuis een opleidingsziekenhuis. Dit betekent dat u onderzocht kunt worden door een coassistent of behandeld door een oogarts in opleiding, beiden onder directe supervisie van uw oogarts. Heeft u hiertegen bezwaar, meldt u dit dan voor aanvang van de afspraak.

Meer informatie

Voor meer achtergrondinformatie over oogaandoeningen en de behandeling ervan kunt u kijken op www.oogartsen.nl. Deze informatieve site wordt onderhouden door onder anderen de oogartsen van Alrijne Ziekenhuis. U vindt er teksten, foto’s, filmpjes en handige links naar bijvoorbeeld patiënten verenigingen. Ook kunt u veel informatie vinden op de website: www.oogheelkunde.org.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan uw oogarts of de medewerkers van de polikliniek Oogheelkunde.

De polikliniek Oogheelkunde Alrijne Ziekenhuis Leiden heeft routenummer 7
De polikliniek Oogheelkunde Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp heeft routenummer 7
De polikliniek Oogheelkunde Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn heeft routenummer 40

De polikliniek Oogheelkunde is van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken via 071 582 8058 van 08.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 15.30 uur.


De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een acute zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905.
Tijdens kantooruren kunt u voor acute en niet-acute vragen terecht bij de polikliniek.