Afdelingen & Specialismen

Het onlangs bij u uitgevoerde vaatonderzoek (duplexonderzoek) heeft aangetoond dat er sprake is van spataderen. Deze spataderen kunnen door middel van een laser behandeld worden. De laserbehandeling vindt plaats onder lokale anesthesie. Het grote voordeel hiervan is dat u geen ruggenprik hoeft te krijgen en direct weer kunt lopen. De lasertechniek heeft als voordeel dat u er minimale wonden en in principe geen littekens aan overhoudt. In deze folder geven wij u aanvullende informatie over de gang van zaken rondom deze behandeling.


De dag van de behandeling

Kledingvoorschrift

Op de dag van de behandeling adviseren wij u om een wijde broek te dragen en ondergoed aan te doen waar een vlek op mag komen.Melden

Deze behandelingen vinden meestal plaats in Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn. U wordt op de afgesproken dag en tijd verwacht bij het Pijnbehandelcentrum, routenummer 50, eerste etage. U kunt plaatsnemen in de wachtkamer. U hoeft zich NIET te melden, u wordt opgehaald.Als uw behandeling in Leiden plaatsvindt, wordt u verwacht op routenummer 74, vierde etage. Daar graag melden aan de balie, daarna wordt u opgehaald.De behandeling

Als u aan de beurt bent, neemt u met ontblote benen plaats op een onderzoekstafel. De arts prikt met een naaldje de oppervlakkige ader van het aangedane been aan (meestal ter hoogte van de knie, aan de binnenzijde van het been of kuit). Vervolgens wordt er onder echogeleide een laserdraad in de ader gelegd. Rondom de ader wordt een vloeistofkolom aangebracht om verhitting van het omgevende weefsel te voorkomen. In deze vloeistof zit ook de verdoving. De oppervlakkige ader wordt van binnenuit ‘gelaserd’. Het gevolg is dat het vat inkrimpt en er geen bloed meer doorheen kan stromen. Op deze manier verbetert de doorbloeding van het hele been. De laserkatheter wordt na de behandeling verwijderd. Op het steekgaatje van de naald wordt een hechtpleister geplakt en een drukverband aangelegd. Deze moet 48 uur blijven zitten en gedurende deze tijd moet het been ook droog blijven.Na de behandeling neemt u nog 15 minuten plaats op een behandelstoel naast de behandelkamer. Als het goed met u gaat mag u daarna weer naar huis, u kunt gewoon lopen. Wij adviseren op de dag van de behandeling niet zelf auto te rijden.Na de behandeling

  • U zult een soort spierpijn ervaren aan de binnenzijde van het bovenbeen. Meestal ontstaat dit na ongeveer 2 dagen. De intensiteit verschilt per patiënt. Om de pijn te beperken raden wij u aan om regelmatig te lopen.
  • Het is gedurende 1 week niet toegestaan om intensief te sporten en het is gedurende 6 weken niet toegestaan om met blote, onbeschermde (zonder zonnebrandfactor spf 50) benen in de zon te zitten, om bruine verkleuring te minimaliseren.
  • Over het algemeen zijn de pijnklachten na de behandeling minimaal. Als u toch pijnklachten krijgt, kunt u paracetamol of ibuprofen gebruiken.
  • Na ongeveer 4-6 weken krijgt u een (telefonische) afspraak met de arts of assistente die u behandeld heeft om het resultaat van de behandeling te evalueren.

Complicaties

De complicaties die bij deze behandeling kunnen voorkomen zijn:
  • vorming van een bloeduitstorting of een aderontsteking en gaan gepaard met pijnklachten. Deze pijnklachten reageren meestal goed op pijnstilling.
  • diep veneuze trombose (uitzonderlijk).

Meer informatie?

Wilt u meer informatie? Bekijk dan het filmpje: www.alrijne.nl/spataderen

Tot slot

Wat neemt u mee?
  • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
  • uw zorgverzekeringspas;
  • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.

Vragen

Heeft u nog vragen dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Dermatologie of met de polikliniek Chirurgie, afhankelijk door welke specialist u behandeld bent.

Bereikbaarheid polikliniek Dermatologie

De polikliniek Dermatologie Alrijne Ziekenhuis Leiden heeft routenummer 31 en is van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken via 071 517 8354.

De polikliniek Dermatologie Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp heeft routenummer 102 en is van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken via 071 582 8049.

De polikliniek Dermatologie Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn heeft routenummer 20 en is van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken via 0172 467 049.

Onze locatie in Katwijk, De Coepel, is op maandag, dinsdag en donderdag telefonisch te bereiken via 071 517 8124.

De locatie Sassenheim, SassenBourg, is op dinsdag en donderdag telefonisch te bereiken via 071 517 8751.

Kijkt u voor de exacte bezoek- en bereikbaarheidstijden op www.alrijne.nl specialisme dermatologie.

Bereikbaarheid polikliniek Chirurgie

De polikliniek Chirurgie Alrijne Ziekenhuis Leiden heeft routenummer 40 en is van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken via 071 582 8045 van 8.30-12.00 uur. En van 13.30 -15.00 uur.

De polikliniek Chirurgie Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp heeft routenummer 90 en is van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken via 071 582 8045 van 8.30-12.00 uur en van 13.30-15.00 uur.

De polikliniek Chirurgie Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn heeft routenummer 33 en is van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken via 0172 467 045 van 8.30-12.00 uur en van 13.30-15.00 uur.