Afdelingen & Specialismen
Het onlangs bij u uitgevoerde vaatonderzoek (duplexonderzoek) heeft aangetoond dat er sprake is van spataderen. Deze spataderen kunnen door middel van een laser behandeld worden. De laserbehandeling vindt plaats onder lokale anesthesie. Het grote voordeel hiervan is dat u geen ruggenprik hoeft te krijgen en direct weer kunt lopen. De lasertechniek heeft als voordeel dat u er minimale wonden en in principe geen littekens aan overhoudt. In deze folder geven wij u aanvullende informatie over de gang van zaken rondom deze behandeling.
Voorbereiding op de operatie
Twee dagen voor de behandeling adviseren wij u om de te opereren benen te ontharen.
De dag van de behandeling
Kledingvoorschrift
Op de dag van de behandeling adviseren wij u om een wijde broek te dragen en ondergoed aan te doen waar een vlek op mag komen.
Melden
Deze behandelingen vinden meestal plaats in Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn.
Wij verzoeken u zich 15 minuten van tevoren te melden bij de balie Aanmelden & Registratie in de centrale hal op de begane grond van het ziekenhuis. De baliemedewerker vertelt u in welke wachtruimte u kunt plaatsnemen.
Als uw behandeling in Leiden plaatsvindt, wordt u verwacht op routenummer 74, vierde etage. Daar graag melden aan de balie, daarna wordt u opgehaald.
De behandeling
Als u aan de beurt bent, neemt u met ontblote benen plaats op een onderzoekstafel. De arts prikt met een naaldje de oppervlakkige ader van het aangedane been aan (meestal ter hoogte van de knie, aan de binnenzijde van het been of kuit). U krijgt een aantal prikjes. Dat is nodig om de laserdraad in de ader te brengen die behandeld gaat worden. Maar ook om verdovingsvloeistof rondom die ader over het gehele traject aan te brengen. De verdovingsvloeistof verdooft, maar zorgt ook voor bescherming van het omliggende weefsel tegen de hitte van de laser en drukt ook het vat tegen de laserdraad zodat er goed contact plaatsvindt.
Vervolgens wordt er onder echogeleide een laserdraad in de ader gelegd. Rondom de ader wordt een vloeistofkolom aangebracht om verhitting van het omgevende weefsel te voorkomen. In deze vloeistof zit ook de verdoving. De oppervlakkige ader wordt van binnenuit ‘gelaserd’. Het gevolg is dat het vat inkrimpt en er geen bloed meer doorheen kan stromen. Op deze manier verbetert de doorbloeding van het hele been.
De laserkatheter wordt na de behandeling verwijderd. Op het steekgaatje van de naald wordt een hechtpleister geplakt en een drukverband aangelegd. Deze moet 48 uur blijven zitten en gedurende deze tijd moet het been ook droog blijven.
Na de behandeling neemt u nog 15 minuten plaats op een behandelstoel naast de behandelkamer. Als het goed met u gaat mag u daarna weer naar huis, u kunt gewoon lopen. Wij adviseren op de dag van de behandeling niet zelf auto te rijden.
Na de behandeling
- U zult een soort spierpijn ervaren aan de binnenzijde van het bovenbeen. Meestal ontstaat dit na ongeveer 2 dagen. De intensiteit verschilt per patiënt. Om de pijn te beperken raden wij u aan om regelmatig te lopen.
- Het is gedurende 1 week niet toegestaan om intensief te sporten en het is gedurende 6 weken niet toegestaan om met blote, onbeschermde (zonder zonnebrandfactor spf 50) benen in de zon te zitten, om bruine verkleuring te minimaliseren.
- Over het algemeen zijn de pijnklachten na de behandeling minimaal. Als u toch pijnklachten krijgt, kunt u paracetamol of ibuprofen gebruiken.
- Na ongeveer 4-6 weken krijgt u een (telefonische) afspraak met de arts of assistente die u behandeld heeft om het resultaat van de behandeling te evalueren.
Complicaties
De complicaties die bij deze behandeling kunnen voorkomen zijn:- vorming van een bloeduitstorting of een aderontsteking en gaan gepaard met pijnklachten. Deze pijnklachten reageren meestal goed op pijnstilling.
- diep veneuze trombose (uitzonderlijk).
Meer informatie?
Wilt u meer informatie? Bekijk dan het filmpje: www.alrijne.nl/spataderenTot slot
Wat neemt u mee?- uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
- uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.
Vragen
Heeft u nog vragen dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Dermatologie of met de polikliniek Chirurgie, afhankelijk welke specialist u heeft behandeld.Bereikbaarheid polikliniek Dermatologie
De polikliniek Dermatologie is van maandag t/m vrijdag bereikbaar van 8.30 - 12.00 uur en van 13.30 - 15.30 uur via telefoonnummer 071 582 8049 (alle locaties).De polikliniek Dermatologie Alrijne Leiden heeft routenummer 31.
De polikliniek Dermatologie Alrijne Leiderdorp heeft routenummer 102.
De polikliniek Dermatologie Alrijne Alphen aan den Rijn heeft routenummer 20/22.
U kunt ook terecht in onze locaties in Katwijk (De Coepel) en Sassenheim (SassemBourg).
Kijkt u voor de exacte bezoek- en bereikbaarheidstijden van alle locaties op www.alrijne.nl specialisme dermatologie.
Buiten de openingstijden van de polikliniek kunt u bij dringende vragen contact opnemen met de dienstdoende huisarts.
Bereikbaarheid polikliniek Chirurgie
De polikliniek Chirurgie is van maandag tot en met vrijdag van 8.30 - 12.00 uur en van 13.30 - 15.30 uur te bereiken via telefoonnummer 071 582 8045 (alle locaties).De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden te bereiden via telefoonnummer 071 582 8905.
Tijdens kantooruren kunt u bellen naar de polikliniek Chirurgie.