Afdelingen & Specialismen

Glaucoom is een ziekte van het oog waarbij schade ontstaat aan de oogzenuw. Uw oogarts heeft met u besproken dat u een laserbehandeling voor glaucoom zult krijgen. In deze folder geven wij u informatie over de behandeling van glaucoom met behulp van laser.


Waarom een laserbehandeling voor glaucoom?

Een laserbehandeling voor glaucoom is bedoeld om de oogdruk te verlagen, of om te voorkomen dat de oogdruk plotseling te hoog kan oplopen. Door een te hoge oogdruk kunnen vezels van de oogzenuw afsterven, waardoor u langzaamaan minder gaat zien. Het is dus belangrijk dat de oogdruk normaal blijft. Te hoge oogdruk kan ontstaan wanneer het oogvocht ín het oog zelf, het zogenaamde kamerwater, niet goed wordt afgevoerd, of als er teveel oogvocht wordt aangemaakt.hoge oogdruk door slechte afvoer kamerwater


Bij de behandeling van glaucoom proberen we de oogdruk te verlagen of te zorgen dat de oogdruk niet plotseling hoger wordt. Een lagere oogdruk zorgt ervoor dat er minder zenuwvezels afsterven. Als de ziekte niet of niet voldoende wordt behandeld, ontstaan er meer blinde vlekken en gaat de patiënt uiteindelijk ook steeds slechter zien. Dit is onherstelbaar. Daarom is het belangrijk dat de behandeling op tijd begint, dus als er nog geen klachten zijn van slechter zien. Zie ook de folder “Glaucoom” voor meer informatie over deze ziekte.Meestal wordt eerst geprobeerd om de oogdruk te verlagen met behulp van oogdruppels. Als dat niet genoeg helpt, probeert de oogarts de oogdruk verder te verlagen door middel van een laserbehandeling. Bij sommige vormen van glaucoom helpt een laserbehandeling beter dan oogdruppels. Of glaucoom behandeld kan worden met laser en wat het resultaat is, verschilt per patiënt, per soort glaucoom en zelfs per oog. Uw oogarts bespreekt met u welke laserbehandeling voor uw soort glaucoom het meest geschikt is.Laserbehandelingen: wat is het?

Er zijn twee soorten laserbehandeling mogelijk:1. SLT

Zogenaamd "open kamerhoek glaucoom" behandelen we met de SLT laser (SLT = selectieve laser trabeculoplastiek).De laser 'brandt' kleine plekjes (= laser burns, zie afbeelding) in het afvoersysteem van het kamerwater. Daardoor wordt de afvoer van het kamerwater verbeterd en de oogdruk verlaagd. De SLT-behandeling is geschikt voor verschillende vormen van open kamerhoek glaucoom. De SLT kan gebruikt worden als extra behandeling naast oogdruppels, als oogdruppels alleen niet genoeg helpen, of als een patiënt niet goed tegen bepaalde oogdruk verlagende medicatie kan.


brandplekjes van de laserbehandeling


Per oog en per patiënt is het effect verschillend. In 60 tot 70% van de gelaserde ogen werkt de laserbehandeling goed: de oogdruk daalt voldoende. Het oogdrukverlagende effect van de laserbehandeling neemt meestal in de loop der jaren af. De behandeling kan zo nodig een aantal keren worden herhaald.Hoeveel de oogdruk door het laseren is gedaald, is pas 6 tot 8 weken na de laserbehandeling duidelijk. Als de oogdruk niet of weinig is gedaald, is voor niets gelaserd, maar is er geen schade ontstaan. Blijvende stijging van de oogdruk door de laserbehandeling of verlies van het gezichtsvermogen door de laserbehandeling komt gelukkig niet voor. U gaat er dus niet beter of slechter van zien: het is alleen bedoeld om de oogdruk te verminderen.2. Perifere iridotomie

Een perifere iridotomie wordt toegepast bij gesloten kamerhoekglaucoom of nauwe kamerhoekglaucoom en pigment dispersie syndroom. Bij nauwe kamerhoekglaucoom is de kamerhoek volledig en/of acuut afgesloten of is het risico daarop zeer groot. Als de afvoer van kamerwater dicht zit en de productie van kamerwater doorgaat, ontstaat een te hoge oogdruk. U merkt dat in een acuut stadium door oogpijn, hoofdpijn, misselijkheid en braken. Het oog is rood, u ziet zeer slecht en de pupil is middelmatig wijd. U moet dan direct gezien worden door een oogarts. Laserbehandeling kan dit meestal voorkomen. Bij risico op acuut glaucoom of bij chronisch nauwe kamerhoek glaucoom, merkt u (net als bij open kamerhoek glaucoom) niets van de oogdruk. Bij chronisch nauwe kamerhoek glaucoom kan de oogdruk bij controle heel normaal lijken. Bij onderzoek kan dan toch blijken dat de afvoer zeer nauw of bijna afgesloten is.Ook kan het voorkomen dat de oogdruk zeer sterk wisselt, en veel hoger is dan normaal als de pupil wijd wordt. Als de oogarts ziet dat u risico heeft op acuut glaucoom, zal hij/zij laserbehandeling voorstellen. Door middel van de laser wordt een klein gaatje (perifere iridotomie ofwel PI) bovenin het regenboogvlies (= de iris) gemaakt.

  • Bij acuut glaucoom wordt de afvoer van het kamerwater weer mogelijk via het gelaserde gaatje, en de oogdruk kan dalen.
  • Bij chronisch nauwe kamerhoek glaucoom en pigmentdispersie wordt de circulatie in het oog verbeterd door het gaatje in de iris. Daardoor wordt de stand van de iris normaler (niet te ver naar voren of naar achteren).

oog met gaatje door perifere iridotomie

perifere iridotomie voor en na de behandeling


Perifere iridotomie: links voor de laserbehandeling, rechts na de laserbehandeling. Afbeelding: www.oogartsen.nl

De behandeling

Voor de behandeling zijn geen speciale maatregelen nodig: u gebruikt al uw medicatie (inclusief oogdruppels) die u anders ook zou gebruiken. U mag gewoon eten en drinken. De laserbehandelingen vinden plaats op de polikliniek Oogheelkunde. Voorafgaand aan de laserbehandeling dient de assistente u een aantal oogdruppels toe. Hiermee wordt de pupil nauw gemaakt en wordt het oog verdoofd. Ook krijgt u een extra oogdrukverlagende druppel. De druppels die de pupil vernauwen, kunnen tijdelijk een krampend of hoofdpijnachtig gevoel om het oog geven. Als u hier na thuiskomst nog steeds last van heeft, kunt u een pijnstiller innemen, bijvoorbeeld paracetamol. Na enkele uren verdwijnt het vreemde gevoel ook vanzelf.

Tijdens het laseren zit u op een stoel met de kin op een steun en het voorhoofd tegen een band geleund. U krijgt nog een verdovende oogdruppel. Daarna zet de oogarts de laserlens op het oog: een klein cupje dat wordt gevuld met gelei. De laserbehandelingen zelf zijn vrijwel pijnloos; soms voelt men een soort tikjes tegen het oog, maar meestal voelt u er bijna niets van. U hoort tijdens het laseren tikken die veroorzaakt worden door het laserapparaat. De laserbehandeling duurt ongeveer 5 tot 10 minuten.

Inclusief voorbereiding, wachttijd en de laserbehandeling zelf, bent u ongeveer een uur op de polikliniek.

Na de behandeling

U mag niet zelf autorijden na de laserbehandeling. Wij raden u aan om u naar de polikliniek te laten begeleiden door een familielid, vriend(in) of bekende.

Na de behandeling kan het oog wat branderig aanvoelen. Ook kunt u het gevoel hebben dat er een zandkorrel in uw oog zit. De pupilvernauwende druppels zijn meestal pas de volgende dag uitgewerkt. Tot die tijd is de pupil van het gelaserde oog kleiner dan die van het andere oog. U kunt tijdelijk wat wazig zien. Meestal zijn deze effecten de dag na de laserbehandeling verdwenen.

U heeft een recept met ontstekingsremmende druppels gekregen. Gebruik deze volgens de aanwijzingen op het recept, meestal 5 dagen. U moet direct op de dag van de behandeling hiermee beginnen. Stop niet eerder met deze druppels dan is aangegeven.

Naast extra ontstekingsremmende druppels, moet u ook al uw andere oogdruppels blijven gebruiken, ook op de dag van de laser, tot de volgende controle.

Wanneer de controleafspraak plaatsvindt, hangt af van de soort laserbehandeling en de reden voor de behandeling. Bij de controleafspraak bekijkt de oogarts wat het resultaat van de laserbehandeling is en met welke druppels u door moet gaan. Verder zijn er geen beperkingen. U kunt de dag na de laserbehandeling al uw normale werkzaamheden en bezigheden gewoon weer doen. U mag dus ook zwemmen, bukken, tillen etc.

Tot slot

Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs), een actueel medicatie overzicht en uw zorgverzekeringspas mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiëntenregistratie op de begane grond in de hal van het ziekenhuis.

Uw team

Op onze polikliniek werken naast de oogartsen ook een PA (physician assistant), optometristen, orthoptisten en TOA’s (technisch oogheelkundig assistenten). Zij zullen voorafgaand aan uw bezoek aan de oogarts de vooronderzoeken doen. Houdt u daarom rekening met een langere bezoektijd op onze polikliniek.
Daarnaast is Alrijne Ziekenhuis een opleidingsziekenhuis. Dit betekent dat u onderzocht kunt worden door een coassistent of behandeld door een oogarts in opleiding, beiden onder directe supervisie van uw oogarts. Heeft u hiertegen bezwaar, meldt u dit dan voor aanvang van de afspraak.

Meer informatie

Voor meer achtergrondinformatie over oogaandoeningen en de behandeling ervan kunt u kijken op www.oogartsen.nl. Deze informatieve site wordt onderhouden door onder anderen de oogartsen van Alrijne Ziekenhuis. U vindt er teksten, foto’s, filmpjes en handige links naar bijvoorbeeld patiënten verenigingen. Ook kunt u veel informatie vinden op de website: www.oogheelkunde.org.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan uw oogarts of de medewerkers van de polikliniek Oogheelkunde.

De polikliniek Oogheelkunde Alrijne Ziekenhuis Leiden heeft routenummer 7 en is van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken via 071 517 83 24 van 08.30 tot 12.30 en van 13.30 tot 16.30 uur.

De polikliniek Oogheelkunde Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp heeft routenummer 7 en is van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken via 071 582 8058 van 08.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur.

De polikliniek Oogheelkunde Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn heeft routenummer 40 en is van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken via 0172 467 058 van 08.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur.

De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoed-eisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905. Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.