Afdelingen & Specialismen
Uw kind is vandaag opgenomen geweest op de dagbehandeling van de kinderafdeling in verband met een afwijkende stand van de ogen. In deze folder vindt u informatie over de nazorg na de operatie.
Bij een deel van de kinderen die scheel zien, moet de oogstand worden ‘rechtgezet’.
Tijdens de operatie worden de oogspieren die aan de buitenkant van de oogbol vastzitten verzwakt of versterkt door ze te verplaatsen of in te korten. Dit kan aan één of beide ogen gebeuren.
Leefregels na de operatie
- Als er nog vocht uit de ogen vocht lekt, kunt u dit schoonmaken met een gaasje of watje en lauw water. Gebruik een nieuw gaasje voor elk oog.
- Zorg ervoor dat er geen viezigheid in de ogen komt: niet in de buurt van veel zand komen (bijvoorbeeld zandbak, strand, manege).
- De eerste 3 weken mag uw kind niet zwemmen.
- De eerste 3 weken mag uw kind niet in de ogen wrijven.
- Uw kind mag naar school als het zich goed voelt.
- Uw kind mag lezen en spelen zoveel het wil; hoe meer het de ogen gebruikt, hoe beter.
- De hechtingen lossen binnen enkele weken vanzelf op, de irritatie is dan verdwenen.
- Uw kind kan een zonnebril dragen tegen de irritatie.
Pijnstilling
Soort medicatie | Hoeveel keer per dag geven? | Hoe laat voor het laatst gehad? | Hoeveelheid per keer in mg | Tijdstip volgende dosis | Hoeveel tijd moet er tussen 2 giften zitten? |
Paracetamol | |||||
Mogelijke complicaties na de operatie
Complicaties die na deze operatie kunnen ontstaan zijn:- het tegenvallen van de oogstand;
- dubbelzien;
- een infectie. Een infectie kunt u herkennen aan een rood, pijnlijk, gezwollen oog en er kan ontstekingsvocht (pus) zichtbaar zijn.
Tot slot
Wat neemt u mee?- uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
- uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.
Vragen
Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan uw oogarts of de medewerkers van de polikliniek Oogheelkunde.De polikliniek Oogheelkunde Alrijne Ziekenhuis Leiden heeft routenummer 7
De polikliniek Oogheelkunde Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp heeft routenummer 7
De polikliniek Oogheelkunde Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn heeft routenummer 40
De polikliniek Oogheelkunde is van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken via 071 582 8058 van 08.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 15.30 uur.
De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een acute zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905.
Tijdens kantooruren kunt u voor acute en niet-acute vragen terecht bij de polikliniek.
Machtiging MijnAlrijne
Alrijne biedt patiënten via MijnAlrijne toegang tot (delen van) het elektronisch patiëntendossier. U kunt tal van zorgzaken online regelen, zoals uw medisch dossier inzien, uitslagen inzien en vragenlijsten invullen. We bieden ook de mogelijkheid om online het medisch dossier van uw kind in te zien. Zo bent u nog beter betrokken bij de zorg voor uw kind.Meer weten? Ga naar MijnAlrijne.