Afdelingen & Specialismen

Uw kind is vandaag opgenomen geweest op de dagbehandeling van de kinderafdeling in verband met een afwijkende stand van de ogen. Dit formulier beschrijft de nazorg met betrekking tot de operatie. Bij een deel van de kinderen die scheel zien, moet de oogstand worden ‘rechtgezet’. Tijdens de operatie worden de oogspieren die aan de buitenkant van de oogbol vastzitten verzwakt of versterkt door ze te verplaatsen of in te korten. Dit kan aan één of beide ogen gebeuren.


Leefregels na de operatie

  • Als de ogen dichtgeplakt of vies zijn door wondvocht/bloedresten, maak dit dan schoon van buiten naar binnen met een gaasje of watje met lauw water. Gebruik een nieuw gaasje voor elk oog.
  • Zorg dat er geen viezigheid in de ogen komt: niet in de buurt van veel zand komen (bijvoorbeeld zandbak, strand, manege).
  • Eerste drie weken mag het kind niet zwemmen.
  • Eerste drie weken mag het kind niet in de ogen wrijven.
  • Wees voorzichtig bij het douchen/haren wassen.
  • Eerste twee dagen niet naar school/kinderdagverblijf in verband met infectiegevaar.
  • De kinderen mogen lezen en spelen zoveel ze willen; hoe meer ze de ogen gebruiken hoe beter.
  • De hechtingen lossen binnen enkele weken zelf op, de irritatie is dan verdwenen.

Pijnstilling

Soort medicatieHoeveel keer per dag geven?Hoe laat voor het laatst gehad?Hoeveelheid per keer in mgTijdstip volgende dosisHoeveel tijd moet er tussen 2 giften zitten?
ParacetamolMogelijke complicaties

De complicatie die bij deze operatie kunnen optreden zijn: het tegenvallen van de oogstand, dubbelzien en infectie. Een infectie kunt u herkennen aan een rood, pijnlijk, gezwollen oog en er kan ontstekingsvocht (pus) zichtbaar zijn. In deze gevallen is het belangrijk contact op te nemen met het ziekenhuis.

Contact

Als u nog vragen heeft, dan kunt u deze gerust stellen. Op werkdagen kunt u tussen 8.30 uur en 16.30 uur bellen met de polikliniek Oogheelkunde. Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de receptie. Bij een spoedeisende zorgvraag verbinden zij u door met de afdeling Spoedeisende Hulp. Polikliniek Oogheelkunde, Leiderdorp: 071 582 8058

Machtiging MijnAlrijne

Alrijne biedt patiënten via MijnAlrijne toegang tot (delen van) het elektronisch patiëntendossier. U kunt tal van zorgzaken online regelen, zoals uw medisch dossier inzien, uitslagen inzien en vragenlijsten invullen. We bieden ook de mogelijk om online het medisch dossier van uw kind in te zien. Zo bent u nog beter betrokken bij de zorg voor uw kind.
Meer weten? Ga naar MijnAlrijne.

Dit is gerelateerd aan de volgende afdeling: