Uw arts heeft bij u leukoplakie van het mondslijmvlies vastgesteld. In deze folder leest u wat leukoplakie is en welke behandelingen er mogelijk zijn.

Wat is leukoplakie?

Leukoplakie is een witte aandoening van het mondslijmvlies. De belangrijkste oorzaak hiervan is chronische irritatie, vooral in de vorm van tabaksrook. Soms is er geen duidelijke oorzaak aanwezig. Leukoplakie kan op iedere plaats in de mond voorkomen, soms op meer plaatsen tegelijk. U kunt last hebben van een schrijnend, branderig gevoel in de mond. In een klein percentage van de gevallen kan leukoplakie kwaadaardig worden en overgaan in mondkanker.

Onderzoek

Voor het stellen van de definitieve diagnose wordt vaak een klein stukje weefsel uit het veranderde mondslijmvlies weggenomen. Dit wordt bekeken onder de microscoop. Op deze manier kan de arts de diagnose leukoplakie met meer zekerheid stellen en hij kan hiermee constateren of er sprake is van beginnende kwaadaardige veranderingen.

Behandeling

Als u rookt, adviseren wij u dringend om hiermee te stoppen. Sommige leukoplakieën blijken dan na enkele maanden te verdwijnen. Verdwijnt de leukoplakie niet, dan kan verwijdering ervan worden overwogen. Dit kan operatief gebeuren of met behulp van lasertechniek. Deze ingrepen vinden over het algemeen poliklinisch plaats, onder plaatselijke verdoving.

Controle

Is bij u een leukoplakie geconstateerd, dan zult u in ieder geval regelmatig voor controle naar het ziekenhuis moeten komen. Dit geldt ook voor patiënten die al behandeld zijn voor hun leukoplakie. Een enkele keer kan leukoplakie terugkomen. Ook kunnen nieuwe leukoplakieën ontstaan. De controles zullen over het algemeen om de drie tot zes maanden plaatsvinden. In sommige gevallen kunt u voor deze controles bij uw tandarts terecht.

MKA-chirurgen

In Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp werken de volgende MKA-chirurgen: F.J.J. van Velzen Mw. M.A. Wijn Dr. E.G. Salentijn M.W.K. Roeloffs

Tot slot

Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringspas mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiëntenregistratie in de hal op de begane grond van het ziekenhuis.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de baliemedewerker van de polikliniek. U kunt ons ook e-mailen: polimondziekten@alrijne.nl. De polikliniek Mondziekten-, Kaak- en Aangezichtschirurgie in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp heeft routenummer 26 en is van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken via 071 582 8055 tussen 08.30 en 12.30 en 13.30 en 16.30 uur. De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905. Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.