Afdelingen & Specialismen

Uw kind is opgenomen geweest op onze kinderafdeling, omdat hij of zij spugen en/of diarree had. Dit kwam door een infectie in de maag en/of darm. Artsen noemen dit gastro-enteritis. Hierdoor raakte uw kind uitgedroogd of bestond een grote kans op uitdroging. Bij uitdroging heeft het lichaam een tekort aan vocht.In deze folder vindt u meer informatie over de symptomen en de behandeling van buikgriep bij kinderen. Ook vindt u tips voor als uw kind weer thuis is.


Maag-darminfectie

Een maag-darminfectie, ook wel buikgriep, is een acute ontsteking van de maag- en darmwand. Hierdoor krijgt uw kind diarree en kan uw kind gaan spugen. Meestal ontstaat de infectie door een virus (rotavirus, enterovirus, norovirus of adenovirus), soms door een bacterie. Dit kunnen we helaas niet behandelen met medicijnen. Het afweersysteem van uw kind moet het virus uit het lichaam verwijderen.



Deze virussen of bacteriën kunnen worden overgedragen tussen mensen via ontlasting en/of braaksel. Daarom is het belangrijk om op uw hygiëne te letten en uw handen steeds goed te wassen.



Symptomen

Het virus of de bacterie veroorzaakt spugen en vaak waterdunne diarree met koorts. Drinken gaat vaak niet of het kind spuugt het uit.


Het verlies van teveel vocht en zouten door spugen en diarree kan leiden tot uitdroging. Dit kunt u herkennen aan een of meerdere symptomen:


  • verminderd plassen;
  • afname van lichaamsgewicht;
  • donkere urine;
  • droge slijmvliezen;
  • sufheid;
  • huilen zonder tranen;
  • ingezakte fontanel (bij kinderen onder 1 jaar oud). Dit is te zien doordat er een deukje zichtbaar is op het hoofd;
  • dorst;
  • ingevallen ogen;
  • verminderde spanning in de huid. Dit is vast te stellen door een plooi van de huid te pakken en weer los te laten; bij een verminderde spanning duurt het lang voordat de plooi weer vlak wordt.

Hoe ontstaat het?

De virussen worden overgebracht door direct contact (via de handen) en via poep. Het virus zit in de poep van kinderen die besmet zijn. Het kind kan door krabben aan de billen en bij toiletgebruik het virus aan de handen krijgen. Het virus kan terechtkomen op speelgoed en andere voorwerpen dat het kind aanraakt in en buiten het toilet. Het virus kan hierop dagenlang overleven.

Verpreiding

Omdat jonge kinderen van alles in hun mond steken, kan het virus gemakkelijk overgaan naar een ander kind. Een kind hoeft maar enkele virusdeeltjes binnen te krijgen om ziek te worden. Besmetting kan ongemerkt plaatsvinden, omdat het virus verspreidt kan worden voordat het kind ziek wordt. Soms raken meerdere kinderen op deze manier tegelijkertijd besmet, bijvoorbeeld op een kinderdagverblijf.

Wanneer een kind besmet is, duurt het ongeveer twee dagen voordat eerste symptomen zichtbaar zijn. Diegene die het virus heeft gehad, kan het virus vaker krijgen. De symptomen zijn dan vaak wel minder ernstig.

Hoe kan uw kind besmet raken?

Uw kind kan besmet raken via de huid en voorwerpen waarmee het kind in aanraking komt. Bij het adenovirus en enterovirus kan je ook besmet raken door hoesten.
Uw kind kan ook besmet raken als er deeltjes van de ontlasting van een besmet persoon in zijn of haar mond terechtkomen. Dit kan komen door:
  • wanneer uw kind zijn of haar handen niet wast nadat hij of zij naar het toilet is geweest;
  • wanneer u een luier heeft verschoond en uw handen daarna niet heeft gewassen;
  • handcontact met diegene die besmet is. Het virus kan buiten het lichaam enkele uren overleven op handen;
  • het aanraken van besmette voorwerpen. Bijvoorbeeld via speelgoed, aanrechtbladen, kranen en deurknoppen. Het virus kan buiten het lichaam enkele dagen overleven op voorwerpen;
  • het drinken van niet schoon water in het buitenland.

Behandeling

Uitdroging behandelen we met ORS (Oral Rehydration Salts). Dit is water met een precieze samenstelling van suikers en zouten. Dit krijgt uw kind via een sonde of drinkt dit zelf. Soms is het nodig om hier thuis nog mee door te gaan.

Wij geven geen diarreeremmers aan uw kind. Deze stoppen wel de diarree, maar de ziekteverwekkers (virussen of bacteriën) kunnen daardoor het lichaam niet verlaten. Hierdoor kan de buikgriep langer aanhouden.

Thuis

Als uw kind naar huis mag, is uw kind vaak nog niet helemaal beter. Bacteriën en virussen kunnen nog weken lang in de ontlasting van uw kind aanwezig blijven, ook als de diarree al over is. Toch houden de klachten (waterdunne diarree en spugen) meestal maar 3 tot 5 dagen aan. Het kan wel tot 2 weken duren voordat de ontlasting de normale dikte weer heeft.

Handen wassen

Daarom is het heel belangrijk om thuis goed de handen met zeep te wassen. Dit doet u:
  • na uw eigen toiletbezoek;
  • na het verschonen van de luier van uw kind;
  • als u uw kind heeft geholpen op de wc.

ORS

Als de koorts, het spugen en/of diarree nog een paar dagen aanhouden, kunt u op advies van de arts ook ORS thuis aanbieden. Als uw kind veel spuugt of veel diarree heeft, geef uw kind dan per kilogram 10 ml ORS (als uw kind 10 kilo weegt geeft u 100 ml). Het drankje maakt u klaar zoals op de verpakking staat aangegeven. Voeg geen limonade voor de smaak toe aan de ORS, want dit verstoort de suiker en zout verhouding in het drankje, waardoor het niet goed door het lichaam kan worden opgenomen.

Drinken

Het is belangrijk dat uw kind drinkt. Als uw kind de ORS niet opdrinkt, geef hem of haar dan limonade. Laat uw kind liever kleine slokjes drinken, dan in een keer een heel glas. De kans dat uw kind braakt is groter bij grotere hoeveelheden.
Als u uw baby borstvoeding geeft, gaat u daar mee door zoals u gewend bent. Eventueel kunt u uw kind vaker aanleggen.

Wanneer moet u een arts waarschuwen?

Neem contact op met een arts als:
  • er tekenen zijn van uitdroging (zie boven);
  • uw kind na 3 dagen nog evenveel diarree heeft;
  • uw kind na drie dagen nog steeds koorts heeft;
  • er bloed in de poep zit;
  • uw kind niets wil drinken.
Neem binnen kantooruren contact op met de polikliniek Kind en Jeugd. Neem buiten kantooruren contact op met de Spoedeisende Hulp (SEH) via onderstaande telefoonnummers.

Contact

Als u nog vragen heeft dan kunt u deze gerust stellen.
Op werkdagen kunt u tussen 8.00 – 12:30 uur en 13:30 - 16.30 uur bellen met de polikliniek Kind en Jeugd via 071 582 8052.
Buiten kantoortijden kunt u voor een spoedeisende medische klacht contact opnemen met de Spoedeisende Hulp via 071 582 8905.

Machtiging MijnAlrijne

Alrijne biedt patiënten via MijnAlrijne toegang tot (delen van) het elektronisch patiëntendossier. U kunt tal van zorgzaken online regelen, zoals uw medisch dossier inzien, uitslagen inzien en vragenlijsten invullen. We bieden ook de mogelijk om online het medisch dossier van uw kind in te zien. Zo bent u nog beter betrokken bij de zorg voor uw kind.
Meer weten? Ga naar MijnAlrijne.

Dit is gerelateerd aan de volgende afdeling: