Oorzaak

Een mallet vinger ontstaat doordat u de gestrekte vinger stoot. Dit kan bijvoorbeeld bij het instoppen van lakens of door een bal die verkeerd op een vinger terecht komt. Door een dergelijk ongelukje scheurt de strekpees los van het laatste kootje van de vinger. Soms breekt daarbij ook een stukje van het bot af. Het gevolg is een afhangend topje van de vinger, dat u niet zelf meer kunt strekken. Het wordt 'mallet' betekent in het Engels 'hamer': de vinger lijkt enigszins op een hamertje. De diagnose wordt gesteld door middel van lichamelijk onderzoek. Om te zien of het bot niet is gebroken, wordt er vaak een röntgenfoto gemaakt.

Bij een langer bestaande mallet vinger kan de strekking van de vinger zo verstoord zijn, dat een groter deel van de strekpees uit balans is. Dan kan een misvorming van de vinger ontstaan, een zogenaamde 'swanneck' (zwanenhalsstand). Hierbij hangt niet alleen het eindkootje naar beneden, maar heeft de vinger ook moeite met buigen in het middelste gewrichtje.

Behandeling

Meestal kan een mallet vinger goed worden behandeld door het dragen van een spalkje. Deze wordt op maat gemaakt door de handtherapeuten en moet minimaal 6-8 weken worden gedragen.

Operatie

Bij een langer bestaande mallet vinger, of als de spalkbehandeling niet heeft geholpen, is en operatie nodig om de strekpees te herstellen.

De operatie wordt in dagbehandeling gedaan. U wordt opgenomen op de afdeling Dagverpleging. De vinger wordt plaatselijk verdoofd aan de baisi van de vinger. Tijdens de operatie wordt er tijdelijk een pennetje ingebracht om te zorgen dat het gewricht 6 weken lang niet gebogen kan worden. 

Als de vinger gebroken is, kan het nodig zijn om deze binnen een aantal dagen te opereren om het stukje bot weer goed te zetten.

Nabehandeling

Na de operatie krijgt u binnen 3-5 dagen een spalkje om de vingertop te beschermen. Deze wordt gemaakt door de handtherapeut. De hechtingen worden na 10-14 dagen verwijderd. Na 6 weken wordt het pennetje op de polikliniek verwijderd. Onder begeleiding van de handtherapeut start u met oefeningen om de vinger weer te leren bewegen.