Afdelingen & Specialismen

Bij u is de ingang van de gehoorgang (meatus) vernauwd. De keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) heeft in overleg met u besloten om deze vernauwing door middel van een operatie te behandelen. In deze folder geven wij u hierover meer informatie.


Meatusplastiek

Vernauwde gehoorgangen zijn meestal aangeboren. Door het ouder worden kan de vernauwing erger worden. Ook kan een vernauwing ontstaan na een ooroperatie. Door een erg nauwe ingang van de gehoorgang kan zich oorsmeer ophopen in de gehoorgang. Ook kan de gehoorgang ontsteken. Deze ontsteking kan steeds terugkeren of niet goed genezen. De vernauwing kan hierdoor verergeren.


U komt in aanmerking voor een operatie waarbij de gehoorgang wordt verwijd. Dit wordt ook wel meatusplastiek genoemd.


De ingreep wordt meestal onder plaatselijke verdoving gedaan op de poliklinische behandelkamer of op de operatiekamer. Op de operatiekamer kan de ingreep onder plaatselijke of algehele verdoving (narcose) plaatsvinden.



Voorbereiding op de operatie

Als u bloedverdunners gebruikt, moet u dit melden aan uw KNO-arts. Soms moeten de bloedverdunners 2-5 dagen voor de operatie worden gestopt, maar alleen als uw KNO-arts dat zegt.



De operatie

Van tevoren wordt de huid van de gehoorgang plaatselijk verdoofd.


De huid bij de ingang van de gehoorgang wordt losgemaakt, vervolgens wordt een stukje kraakbeen in de vorm van een halve maan uit het buitenste deel van de achterwand van de gehoorgang verwijderd.


Hierna wordt het teveel aan onderhuids weefsel en huid verwijderd. De huid wordt weer gehecht. Met de ruimere ingang kan het oorsmeer makkelijker naar buiten komen en kan er meer lucht in de gehoorgang komen en de huid van de gehoorgang blijft rustiger.


De operatie duurt ongeveer 30 minuten.



Na de ingreep

Na de operatie wordt er een tampon met zalf in het oor gedaan. Vervolgens wordt er een pleister over het operatiegebied geplakt.


Als er sprake is van een ontsteking, kan het zijn dat u een antibioticum kuur krijgt. Na een week wordt de tampon verwijderd. Meestal worden er hechtingen geplaatst die vanzelf oplossen en hoeven dus niet verwijderd te worden.



Het is verstandig om gedurende 2 weken het oor droog te houden. Neem daarom extra maatregelen tijdens het douchen en het wassen van uw haar. U kunt het oor bijvoorbeeld afdekken met een bekertje.



Risico’s en complicaties

Er zijn vrijwel geen risico’s en complicaties aan deze ingreep verbonden. Maar zoals bij elke operatie kan er ook na deze ingreep een infectie ontstaan. Zwelling, toename van de pijn en/of koorts kunnen hier een teken van zijn. Tevens bestaat er een kleine kans op een nabloeding. Mocht dit zich voordoen, dan moet u contact opnemen met de polikliniek KNO. Is de polikliniek KNO gesloten, neem dan contact op met de Spoedeisende Hulp (SEH ). De telefoonnummers vindt u achterin deze folder. Gelukkig komt dit bijna nooit voor. Heel soms ontstaat er na enige tijd opnieuw een vernauwing. Mocht dat gebeuren, dan kan weer worden geprobeerd de gehooringang door eenzelfde operatie wijder te maken.



Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de baliemedewerker van de polikliniek.


Bent u van mening dat bepaalde informatie in deze folder onduidelijk is of mist u informatie, dan vernemen wij dat graag. U kunt hiervoor contact opnemen met de polikliniek KNO.



De polikliniek KNO locatie Leiden is van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken via 071 517 8474.



De polikliniek KNO locatie Leiderdorp is van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken via 071 582 8051.



De polikliniek KNO locatie Alphen aan den Rijn is van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken via 0172 467 051.



De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905.


Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.