Afdelingen & Specialismen

Uw arts heeft u het medicijn rituximab voorgeschreven voor de behandeling van uw nierziekte. Deze behandeling vindt plaats op de afdeling Dagverpleging van Alrijne Ziekenhuis. In deze folder leest u meer over dit medicijn.


Een auto-immuunziekte van de nieren

Bij patiënten met een nierziekte is er een fout in het afweersysteem ontstaan. Waardoor er sprake is van een afweerreactie tegen het eigen lichaam. Dit wordt een auto-immuunziekte genoemd (auto=zelf, immuun=afweer). Als dit tegen de nieren is gericht, is dat altijd tegen beide nieren.Wat is rituximab?

Rituximab remt bepaalde witte bloedcellen, namelijk de B-cellen. Deze B-cellen maken afweereiwitten bij het oplopen van een infectie met bacteriën of virussen. Bij een auto-immuunziekte is er een foutje opgetreden bij de aanmaak van deze afweereiwitten en kunnen dan gericht zijn tegen uw eigen (gezonde) cellen, weefsels en organen. Rituximab zorgt ervoor dat de B-cellen tijdelijk niet meer werken. Waardoor er geen afweereiwitten meer gemaakt worden en dus de ‘aanval’ op uw nieren gestopt wordt. De kans dat de ziekte uiteindelijk verdwijnt wordt hierdoor groter en de kans op chronische schade wordt veel minder. Het medicijn werkt niet direct, zoals prednison dat wel doet. Het kan vier tot twaalf weken, of soms nog langer, duren voordat het effect heeft. Bij sommige mensen werkt het medicijn helaas niet of niet genoeg.De behandeling

U wordt behandeld op de dagbehandeling. De eerste behandeling duurt ongeveer 6 uur en is in Alrijne Leiderdorp.Voorbereiding thuis

1 uur voor uw behandeling met rituximab moet u onderstaande innemen:


 • 2 tabletten Clemastine (Tavegyl®) (1 mg. per tablet)
 • 2 tabletten paracetamol (500 mg. per tablet)

Behandeling

 • U krijgt voorafgaand aan de rituximab 100 mg. hydrocortison toegediend via het infuus.
  Rituximab bestaat namelijk voor een gedeelte uit een eiwit dat afkomstig is van muizen. Sommige mensen kunnen hiervoor overgevoelig (allergisch) zijn. U krijgt hydrocortison om de kans op een allergische reactie te verkleinen en klachten zoals misselijkheid, jeuk, rillerigheid of huiduitslag te voorkomen. U krijgt ook tabletjes clemastine (Tavegyl®) tegen de jeuk en allergische reacties. Mocht er toch een allergische reactie optreden, dan is het mogelijk om de rituximab langzamer te laten inlopen.
 • Daarna krijgt 1000 mg rituximab via een infuus.
Deze behandeling wordt twee weken later herhaald. Als er tijdens de eerste behandeling geen problemen waren, duurt de tweede behandeling ongeveer 2 uur (de kans op een allergische reactie is tijdens de eerste behandeling het grootst). De tweede behandeling is in Alrijne Leiden (afdeling 3B).

Na de behandeling

Onderstaande informatie is erg belangrijk voor na uw behandeling met rituximab:
 • van Clemastine (medicijn in eerste infuus) kunt u suf en slaperig worden. Rijd daarom geen auto op de dag van uw behandeling. Regel iemand die u naar huis kan brengen. U wordt niet suf van rituximab, dus autorijden mag 24 uur na de behandeling.
 • U mag wel alcohol drinken, maar drink niet te veel.
 • U mag reizen naar het buitenland. Vraag wel uw medicijnpaspoort bij uw apotheek.
 • Rituximab kan veilig worden gebruikt naast andere medicijnen. Overleg altijd met uw arts als er iets verandert in de medicijnen die u gebruikt.
 • Bij operaties en (tandheelkundige) ingrepen zorgt rituximab voor een hoger risico op infecties na een operatie. Overleg met uw arts of het nodig is rituximab tijdelijk te stoppen. Laat uw tand(arts) weten dat u rituximab gebruikt zodat de tandarts, als het nodig is, maatregelen kan nemen.

Bijwerkingen

Omdat uw afweer gedeeltelijk minder wordt is er een verhoogde kans op infecties. Door de behandeling met rituximab bent u tot zes tot twaalf maanden na de behandeling gevoeliger voor infecties. Het is belangrijk is om te weten dat ons lichaam nog vele andere vormen van afweer heeft die niet geremd worden door het medicijn.

Neem direct contact op met uw behandelend arts bij:
 • Wondjes aan de huid die ontstoken zijn (bijvoorbeeld roodheid rond de wond of pus);
 • Een urineweginfectie (blaasontsteking, vaak en kleine beetjes plassen);
 • Voorhoofdsholteontsteking, hoofdpijn of keelpijn;
 • Ontstoken kiezen en tanden;
 • Koorts (hoger dan 38.5 graden);
 • Pijnlijke of gezwollen gewrichten;
 • Hoesten en kortademigheidsklachten;
 • Regelmatig bloedneuzen of blauwe plekken.
Twijfelt u of u een infectie heeft? Overleg dan ook met uw behandelend arts.

Vaccinaties

Omdat u een auto-immuun ziekte heeft en daarvoor medicijnen gebruikt, adviseren wij u om ieder jaar de griepprik te halen bij uw huisarts. Heeft u een andere vaccinatie nodig, overleg dan altijd van tevoren met uw nefroloog, huisarts of apotheek. Heeft u plannen om een verre reis te maken? Bespreek dit dan vóór het starten van rituximab met uw behandelend arts. Bepaalde vaccinaties werken namelijk minder goed tijdens het gebruik van rituximab. Wij raden vaccinaties tegen onder andere; bof-mazelen-rode hond (BMR), gele koorts, oraal poliovaccin of BCG af tijdens het gebruik van rituximab (vaccinaties met een verzwakt levend vaccin).
Als u nog niet voor COVID-19 gevaccineerd bent, raden wij aan om u minimaal 2 weken vóór de behandeling te laten vaccineren.

Contact

De polikliniek Interne Geneeskunde is bereikbaar op 071 582 8050 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur).
In de avond, nacht en weekenden kunt u via het algemene nummer van het ziekenhuis contact opnemen met de dienstdoende internist, 071 582 8282