Afdelingen & Specialismen

U heeft een mucoïd cyste. In deze folder leest u wat een mucoïd cyste is en hoe deze kan worden behandeld. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier is beschreven.


Wat is een mucoïd cyste?

Een mucoïd cyste is een goedaardige zwelling. Dit is een met heldere, geleiachtige vloeistof gevulde verdikking, gelegen op de rugzijde van de vinger ter hoogte van het laatste gewrichtje of rond het nagelbed. Soms zijn er ook groeven in de nagel zichtbaar.De mucoïd cyste kan de volgende klachten geven:


  • pijn;
  • lekken van helder gele gelei uit de cyste;
  • ontsteking van de cyste of het onderliggende gewrichtje.
Grote cysten kunnen u belemmeren in het uitvoeren van uw dagelijkse bezigheden.

Oorzaak

De cyste wordt veroorzaakt door een (lichte) slijtage van het onderliggend gewricht. Vaak wordt op een röntgenfoto aanwijzing voor slijtage van het gewricht gezien. Door de slijtage kan een lek optreden van gewrichtsvloeistof. Deze hoopt zich dan op vlak onder de huid: de mucoïd cyste.
Deze cysten komen meestal op oudere leeftijd voor, vaker bij vrouwen dan bij mannen. De cyste komt het meest voor op de wijs- en middelvinger van de dominante hand.

Behandeling

Een mucoïd cyste wordt alleen behandeld als u er last van heeft en als de cyste niet spontaan verdwijnt.
De cyste wordt operatief verwijderd. De operatie kan onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. De cyste wordt verwijderd, inclusief de steel, die tot in het gewrichtje loopt. Als dat nodig is wordt het gewrichtje schoongemaakt. Hierna wordt de wond met hechtingen gesloten. Er blijft wel altijd een kans dat de cyste terugkomt.

Nabehandeling

Na de operatie krijgt u een verband om de vinger. Let erop dat het verband niet nat wordt. Na 2 dagen mag u het verband zelf verwijderen. Hierna mag de wond wel nat worden.
De hechtingen worden na 10 - 12 dagen op de polikliniek Plastische Chirurgie verwijderd.

Bereikbaarheid polikliniek Plastische Chirurgie

De polikliniek Plastische Chirurgie is van maandag tot en met vrijdag van 8.30 - 12.00 uur en 13.30 - 15.30 uur te bereiken via telefoonnummer 071 582 8061 (alle locaties).

De polikliniek Plastische Chirurgie Leiden heeft routenummer 15
De polikliniek Plastische Chirurgie Leiderdorp heeft routenummer 141
De polikliniek Plastische Chirurgie locatie Alphen aan den Rijn heeft routenummer 38


De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905.
Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.