Afdelingen & Specialismen

U bent met spoed opgenomen geweest op de afdeling Urologie in Alrijne ziekenhuis Leiderdorp.Urologie is het specialisme dat zich bezig houdt met patiënten met aandoeningen aan de nieren, blaas, urinewegen en mannelijke geslachtsorganen.In deze folder vindt u informatie die belangrijk is als u weer naar huis gaat.


Reden van opname: urineweginfectie, nierbekkenontsteking of bloedvergiftiging (urosepsis)

 • Maak de kuur antibiotica altijd af, volgens voorschrift van de uroloog.
 • Als u tijdens de antibiotica kuur huiduitslag krijgt van de antibiotica of koorts, moet u contact opnemen met de polikliniek of verpleegafdeling Urologie.
 • Houd er rekening mee dat vermoeidheid nog enkele weken aan kan houden.
 • Pijn in de flank kan nog enkele weken aanhouden.
 • Bij pijnklachten kunt u zo nodig 4 keer daags paracetamol 1000 milligram innemen.
 • Als u vanwege een bloedvergiftiging op de Intensive Care heeft gelegen kan het voorkomen dat u tot enkele weken na de opname nog last heeft van haaruitval en broze nagels. Dit kan komen doordat tijdens het ziek zijn niet alles goed doorbloed is geweest.

Reden van opname: hematurie (bloed plassen)

 • Houd er rekening mee dat vermoeidheid nog enkele weken aan kan houden.
 • De kleur van de urine kan nog enige tijd wisselend roze/rood kleuren. Het is daarom van belang dat u voldoende drinkt. Bij voorkeur 2 liter per dag.
 • Bij pijnklachten kunt u zo nodig 4 keer daags paracetamol 1000 milligram innemen.
 • Slikt u bloedverdunnende medicatie? In overleg met uw behandelend uroloog mag u weer starten met deze medicijnen.

Contact opnemen met het ziekenhuis

Neem contact op met de polikliniek Urologie als:
 • u boven de 38.5 °C koorts heeft en of koude rillingen;
 • u duidelijk bloedstolsels plast;
 • u helemaal niet kunt plassen;
 • pijn aanhoudend toeneemt en pijnmedicatie onvoldoende werkt;
 • u een allergische reactie krijgt op de medicatie.
In de avond en tijdens het weekend kunt u contact opnemen met verpleegafdeling B2 – Urologie:
telefoonnummer 071 582 9019.

Controle

De uroloog spreekt met u af wanneer u op de polikliniek komt voor een controleafspraak. Bij uw ontslag krijgt u hiervoor een afspraak mee naar huis.

Informatie voor uw huisarts

De uroloog informeert uw huisarts over uw ontslag. Uw huisarts krijgt een brief met gegevens over de behandelingen en eventuele nazorg.

Let op! Tijdens de opname heeft u contact gehad met een uroloog, een uroloog in opleiding of de assistent urologie.

Tot slot

Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringpas mee te nemen.
Als uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) zijn gewijzigd kunt u dit laten aanpassen bij de patiëntenregistratie in de centrale hal van het ziekenhuis. Wij stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraak.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de baliemedewerker van de polikliniek Urologie.

De polikliniek Urologie Alrijne Ziekenhuis Leiden is op werkdagen tussen 08.30 en 12.30 uur en tussen 13.30 en 16.30 uur telefonisch te bereiken via nummer 071 517 8244.

De polikliniek Urologie in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is op werkdagen tussen 08.30 en 12.30 uur en tussen 13.30 en 16.30 uur telefonisch te bereiken via nummer 071 582 8060.

De polikliniek Urologie in Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn is op dagen dat wij spreekuur hebben tussen 08.30 en 12.30 uur en tussen 13.30 en 16.30 uur telefonisch te bereiken via 0172 467 060.

Buiten deze uren en dagen wordt u automatisch doorverbonden met de locatie Leiderdorp of met het antwoordapparaat, waarop wordt verteld hoe u de uroloog bij spoedgevallen kunt bereiken.

De verpleegafdeling Urologie van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is te bereiken via 071 582 9019.