Afdelingen & Specialismen

U bent vandaag geopereerd aan een trigger finger. In deze folder vindt u informatie en oefeningen. De informatie in deze folder is van algemene aard. Voor u persoonlijk kan de situatie anders zijn dan beschreven.


Trigger finger

De plastisch chirurg heeft een kleine snede in de hand gemaakt en het bandje gekliefd dat over de buigpezen van de vinger loopt. De pezen hebben nu weer meer ruimte gekregen om vrij te bewegen. De wond is gesloten met hechtingen en er is een drukverband aangelegd.



Weer thuis

Als u na het uitwerken van de verdoving pijn krijgt, dan kunt u paracetamol innemen.



Het drukverband mag u 2 dagen na de operatie verwijderen. Het kan voorkomen dat de wond weer gaat bloeden. Dan kunt u de wond 10 minuten stevig aandrukken met een gaasje of washand. U mag na het verwijderen van het verband ook starten met douchen en/of spoelen van de wond. In bad, zwemmen of naar de sauna mag echter nog niet tot de hechtingen zijn verwijderd. Als het nodig is, kunt u de wond beschermen met een pleister. Deze pleister mag niet nat worden.



Oefenen

Het is belangrijk dat u direct na de ingreep start met oefeningen, zodat de pees weer goed gaat glijden en de vingers niet stijf worden.


De onderstaande oefeningen voert u 4 - 6 keer per dag uit. Elke oefening 10 keer herhalen. Het is belangrijk dat u de oefeningen soepel, relaxt en zonder kracht doet.



Dakje


Buig de knokkels, maar houd de andere vingergewrichten recht. Strek daarna de vingers weer.

Haakvuist


Houd de knokkels gestrekt, maar buig de vingers zodat er een haak ontstaat. Strek daarna de vingers weer.

Volle vuist


Buig alle vingers en gewrichten om een vuist te maken. Strek daarna de vingers weer.

dakjehaakvuistvuist

Verwijderen van de hechtingen

De hechtingen worden 10-14 dagen na de ingreep verwijderd door de assistente van de polikliniek Plastische Chirurgie. Nadat de hechtingen zijn verwijderd, kunt u starten met het masseren van het litteken. Met een vette crème maakt u draaiende bewegingen op het litteken. Zo voorkomt u dat het litteken hard of overgevoelig wordt.


Doe de eerste 4 - 6 weken geen zwaar werk met de hand, bijvoorbeeld iets zwaars optillen of een fles of pot opendraaien.



Wanneer u tijdens de herstelperiode last krijgt van abnormale pijn, zwelling of koorts moet u contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie, telefoonnummer 071 582 8061.



Tot slot

Wat neemt u mee?

  • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
  • uw zorgverzekeringspas;
  • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie. De medewerkers van de polikliniek kunnen veel vragen beantwoorden. Zo nodig leggen zij uw vraag voor aan de plastisch chirurg. U wordt dan teruggebeld.
Mist u informatie dan horen wij dat graag.

Bereikbaarheid polikliniek Plastische Chirurgie

De polikliniek Plastische Chirurgie is van maandag tot en met vrijdag van 8.30 - 12.00 uur en 13.30 - 15.30 uur te bereiken via telefoonnummer 071 582 8061 (alle locaties).

De polikliniek Plastische Chirurgie Leiden heeft routenummer 15
De polikliniek Plastische Chirurgie Leiderdorp heeft routenummer 141
De polikliniek Plastische Chirurgie locatie Alphen aan den Rijn heeft routenummer 38


De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905.
Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.