In deze folder geven wij u aanwijzingen voor de periode na een kaakchirurgische behandeling op de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie.

Eten en drinken

Een uur na de behandeling mag u alles eten en drinken, mits niet te warm. Het is belangrijk om zo snel mogelijk aan beide zijden te eten. Dit voorkomt klachten aan het kaakgewricht.

Spoelen en tandenpoetsen

De wond geneest het beste wanneer het bloed goed kan stollen. De eerste dag de wond niet schoonspoelen. Na het eten de tanden normaal poetsen. Hierbij ook de hechtingen voorzichtig poetsen. Na het tandenpoetsen de tandpasta niet wegspoelen, maar voorzichtig uit de mond laten lopen.

Napijn

Na de behandeling is pijn normaal. Deze pijn kunt u tegengaan met paracetamol, te verkrijgen bij apotheek of drogist. Het kan ook zijn dat u een recept voor een andere pijnstiller heeft meegekregen, die u volgens voorschrift van de arts kunt gebruiken.

Zwelling

Om de zwelling tegen te gaan, kunt u de eerste dag het gezicht koelen op de plaatsen waar u behandeld bent. Stop enkele ijsklontjes in een plastic zakje en doe dit in een washandje. Dit houdt u tegen het gezicht, om en om 15 minuten op, 15 minuten af. Aanvankelijk kan de zwelling blauw verkleuren (bloeduitstorting), later kan deze geel worden. De zwelling kan tot 3 à 4 dagen na de behandeling nog toenemen. Ook kan het zijn dat de mond niet goed opengaat. Wij raden u aan de eerste dagen na de behandeling niet in de zon te gaan zitten.

Koorts

Neem bij koorts, 39 ºC of meer, contact met ons op.

Nabloeding

Wanneer het bloeden niet vanzelf stopt, legt u een dubbelgevouwen verbandgaasje op de wond om druk uit te oefenen op de plek waar het bloed uit komt. Bijt hier ongeveer een half uur op. Wanneer de bloeding niet ophoudt, kunt u de polikliniek bellen. De eerste dagen na de behandeling is een beetje bloed normaal.

Hechtingen

Meestal wordt de wond gesloten met hechtdraad dat vanzelf oplost.

Alcohol en roken

Alcohol en roken vertragen het genezingsproces en kunnen de pijn verergeren. Wij raden u aan de eerste dagen na de behandeling niet te roken en geen alcohol te gebruiken.

Verwijdering tand of kies

Als na het verwijderen van een tand of (verstands)kies een bijtgaas is aangebracht op de wond, kunt u dit gaasje na een uur verwijderen.

Als een open verbinding naar de neusbijholte is gesloten

Deze wonden zijn gevoelig voor drukverschillen. Roken, snuiten en bolle wangen blazen zijn slecht voor de genezing. Houd de mond open als u moet niezen. In de eerste paar dagen verliest u mogelijk wat bloed uit de operatiewond of uit het neusgat aan de kant waar u bent geopereerd. Dit is niet verontrustend. Als de wond continu blijft bloeden en het u niet lukt de bloeding met een gaasje te stelpen, dient u telefonisch contact op te nemen met de polikliniek Mondziekten-, Kaak- en Aangezichtschirurgie.

Gebruik van het spuitje

Als u na het verwijderen van een verstandskies een spuitje heeft meegekregen, is het gebruik als volgt: pas vijf dagen na de ingreep kunt u beginnen het wondje schoon te spoelen met lauw kraanwater, na de maaltijd. U doet eerst lauw kraanwater in een glas, zuigt dit op met het spuitje en zet de tip van de spuit zo diep mogelijk in de lege tandkas. De tandkas met enige druk uitspoelen.

Gebruik van het spuitje

Weefselonderzoek

Over het algemeen wordt weggenomen weefsel voor onderzoek opgestuurd naar de patholoog. Indien u binnen tien dagen geen bericht ontvangt, kunt u ervan uitgaan dat de uitslag van dit onderzoek geen bijzonderheden heeft opgeleverd.

Pijnstilling

Na een kaakchirurgische behandeling schrijven wij gewoonlijk als pijnstilling paracetamol 500/codeïne 10 voor, 3 x daags 2 tabletten, of ibuprofen 600 mg sachets 3 x daags 1 sachet.

Let op!

Paracetamol 500/codeïne is niet meer opgenomen in het basispakket van de zorgverzekeraars. Dit betekent dat u dit medicijn zelf moet betalen (± € 15,00). U kunt als alternatief ibuprofen kopen (indien u dit niet in sachets voorgeschreven heeft gekregen) in tabletten van 400 mg en 200 mg (± € 2,00 voor 20 tabletten). Neem dan 3 x daags 600 mg ibuprofen in. (Lees de bijsluiter van ibuprofen goed door en neem niet meer in dan de maximaal toegestane hoeveelheid.)

MKA-chirurgen

In Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp werken de volgende MKA-chirurgen: Mw. M.H. Houwing F.J.J. van Velzen Mw. M.A. Wijn Dr. E.G. Salentijn

Tot slot

Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringspas mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit bij de Patiëntenregistratie in de hal op de begane grond van het ziekenhuis.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de baliemedewerker van de polikliniek. U kunt ons ook e-mailen: polimondziekten@alrijne.nl. De polikliniek Mondziekten-, Kaak- en Aangezichtschirurgie in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp heeft routenummer 26 en is van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken via 071 582 8055 tussen 08.30 en 12.30 en 13.30 en 16.30 uur. De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905. Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.

Terug naar boven