Afdelingen & Specialismen

De uroloog heeft met u gesproken over PTNS (Percutaneous Tibial Nerve Stimulation). Dit is een behandeling bij een overactieve blaas, waarbij een onderbeenzenuw wordt gestimuleerd via kleine elektrische prikkelingen. Stimulatie van deze zenuw kan een gestoorde blaasfunctie herstellen. Op grond van deze informatie heeft u besloten deze behandeling te laten uitvoeren. In deze folder vindt u informatie over hoe de behandeling verloopt.

Plaats

Deze behandeling vindt plaats op de volgende locaties van Alrijne Ziekenhuis:

  • Locatie Leiden, routenummer 24;

  • Locatie Alphen aan de Rijn, routenummer 58.

Indicatie

Mensen met een overactieve blaas moeten vaak en/of opeens heel nodig plassen en kunnen hun plas vaak niet ophouden. Bijna een miljoen mannen en vrouwen in Nederland hebben last van een overactieve blaas. Overactief houdt in dat de blaasspier samentrekt, ook als de blaas nog niet vol is. Het gevolg is dat iemand dan ineens heel nodig moet plassen en moeite heeft met ophouden van de plas.

Behandeling met PTNS?

Bij PTNS wordt de onderbeenzenuw (via een elektrode, een heel dunne naald) door kleine elektrische prikkelingen gestimuleerd. De onderbeenzenuw loopt vanuit het been naar het onderste gedeelte van het ruggenmerg. Van hieruit wordt de blaasfunctie geregeld. Door de onderbeenzenuw regelmatig te prikkelen, kan de normale blaasfunctie zich herstellen. De stroom die de zenuw prikkelt moet worden rondgestuurd, hiervoor krijgt u ook een elektrode (plakker) op de enkel. De stroom gaat dan via de dunne naald naar de plakker toe. De behandeling duurt 30 minuten en vindt één keer per week plaats, 12 weken achter elkaar.

Wanneer komt u voor behandeling in aanmerking?

  • Bij ongewenst urineverlies, dat samengaat met een aanhoudend gevoel van aandrang (= moeten plassen);

  • Bij een aanhoudend sterk gevoel te moeten plassen;

  • Als u vaker dan normaal kleine beetjes moeten plassen, meestal meer dan tien keer per dag;

  • Als u moeite heeft met goed leegplassen, zonder dat prostaatvergroting daarbij een rol speelt (bij mannen);

  • Een voortdurend hinderlijke en onbehandelbare pijn in de bekkenbodem, in de blaas of in het geslachtsorgaan.

Wanneer wordt PTNS afgeraden?

  • Als u ernstige hartritmestoornissen heeft;

  • Als u zwanger bent of binnenkort zwanger wilt worden;

  • Als u last heeft van huidaandoeningen op de plek waar de naald komt.

Voorbereiding

De elektrode die op de hiel wordt geplakt, blijft niet goed plakken als de huid vettig is. Daarom vragen wij u op de dag van de behandeling geen crème of bodylotion op de voeten te gebruiken. Verder hoeft u voor dit onderzoek geen bijzondere maatregelen te nemen.

De behandeling

U meldt zich op de afgesproken dag en tijd op de polikliniek Urologie. De behandeling wordt uitgevoerd door een verpleegkundige van de polikliniek Urologie. In de onderzoekskamer neemt u plaats op een onderzoeksbank, met één van de voeten/enkels ontbloot. De verpleegkundige brengt een dunne naald in het onderbeen aan, net boven de enkel. Op de hiel (in de holte van de voet) wordt een elektrode geplakt. Deze elektrode wordt verbonden met een stimulatieapparaat. Vervolgens wordt het apparaatje ingeschakeld. De stroom wordt voorzichtig opgevoerd totdat u een lichte prikkeling voelt in de richting van de grote teen. Gedurende dertig minuten wordt de zenuw gestimuleerd. Na de behandeling kunt u weer naar huis gaan. Deze behandeling krijgt u één keer per week, 12 weken achter elkaar. Voor het beste effect is het belangrijk dat u geen behandeling overslaat. Voor de eerste afspraak wordt gevraagd om een plaslijst in te vullen en mee te nemen naar de eerste PTNS. Dit herhaalt u na de tiende PTNS. Om te kijken of de behandeling het gewenste effect heeft, kijken we naar uw ervaringen én vergelijken wij beide plaslijsten.

Bijwerkingen

Voor zover bekend, heeft PTNS nauwelijks nadelige bijwerkingen. De prikplaats van het naaldje kan even wat pijnlijk blijven.

Het effect van de behandeling

Bij ongeveer 60% van de patiënten wordt een duidelijke vermindering van de klachten gezien of verdwijnen de klachten geheel. Meestal wordt pas na 6 à 7 stimulaties duidelijk of de behandeling effect heeft. Tussen de elfde en twaalfde PTNS krijgt u een telefonische afspraak met de continentieverpleegkundige. Deze bespreekt met u de resultaten van de behandelingen op basis van uw ervaring en de vergelijking van de plaslijsten. Daarnaast bespreekt zij het vervolg traject en mogelijkheden.

Tot slot

Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringpas mee te nemen. Als uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) zijn gewijzigd, kunt u dit laten aanpassen bij de Patiëntenregistratie in de centrale hal van het ziekenhuis. Wij stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraak.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de baliemedewerker van de polikliniek Urologie. De polikliniek Urologie Alrijne Ziekenhuis Leiden is op werkdagen tussen 08.30 en 12.30 uur en tussen 13.30 en 16.30 uur telefonisch te bereiken via nummer 071 517 8244. De polikliniek Urologie in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is op werkdagen tussen 08.30 en 12.30 uur en tussen 13.30 en 16.30 uur telefonisch te bereiken via nummer 071 582 8060. De polikliniek Urologie in Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn is op dagen dat wij spreekuur hebben tussen 08.30 en 12.30 uur en tussen 13.30 en 16.30 uur telefonisch te bereiken via 0172 467 060. Buiten deze uren en dagen wordt u automatisch doorverbonden met de locatie Leiderdorp of met het antwoordapparaat, waarop wordt verteld hoe u de uroloog bij spoedgevallen kunt bereiken.