Afdelingen & Specialismen

Binnenkort komt u naar het ziekenhuis voor een operatie aan de neusbijholten. Er bestaan verschillende soorten operaties van de neusbijholten. In deze folder geven wij u meer informatie hierover.


De neusbijholten

De neusbijholten zijn holle ruimten in het hoofd. Ze zitten boven en naast de neus en ze zijn verbonden met de neusholten.


Er zijn 2 voorhoofdsholten (1). Deze liggen boven de ogen.


Daarnaast zijn er 2 kaakholten (4). Deze zitten achter de wangen en onder de ogen.


Het zeefbeen (2) bestaat uit verschillende kleine holtes. Deze zitten aan beide kanten van het gezicht tussen het neustussenschot en de oogkas. De kaakholten en de voorhoofdsholten zijn via dit zeefbeen met de neus verbonden.


De laatste holte is de wiggebeensholte (3). Deze zit ver achter in de neus.


Tekening van de neusbijholten



Wanneer is een operatie nodig?

Als de neusbijholten altijd ontstoken zijn en medicijnen en neusspoelingen niet helpen, noemen we dit een chronische ontsteking. Er kunnen dan ook neuspoliepen ontstaan.


Het kan zijn dat 1 neusbijholte ontstoken is, maar er kunnen ook meerdere bijholten tegelijk ontstoken zijn.


Als de zeefbeenholten altijd ontstoken zijn, kunnen ook de kaakholten en de voorhoofdsholten ontsteken.


Als neusbijholten chronisch ontstoken zijn, kan een operatie verlichting geven.



Er zijn verschillende neusbijholte-operaties. Uw arts bespreekt met u welke operatie bij u nodig is.


Een kijkoperatie

Om goed in de neus te kunnen kijken, kan de KNO-arts een kijkinstrument gebruiken: een endoscoop. Dit is een klein buisje met een aantal lenzen. De endoscoop gaat via de neusopening in de neus.


De KNO-arts kan met speciale instrumenten de ontstoken neusbijholten opereren. Na de operatie zijn er dus geen littekens zichtbaar aan de buitenkant van de neus.



Verdoving

De operatie kan plaatsvinden met plaatselijke verdoving of onder algehele anesthesie (narcose). Uw KNO-arts bespreekt met u wat voor u het beste is.


  • Voor operaties onder plaatselijke verdoving is meestal geen extra onderzoek nodig.
  • Maar is de operatie onder algehele narcose? Dan krijgt u een afspraak bij de polikliniek Anesthesiologie. U krijgt informatie over de narcose. En u krijgt onder andere informatie over het nuchter zijn (niet eten en drinken voor de operatie).

Informatie over opname

Informatie over uw opname in Alrijne Ziekenhuis leest u in de Opnamewijzer. Deze krijgt u op de polikliniek KNO.

Medicijngebruik

Het is belangrijk dat uw KNO-arts en de anesthesioloog weten welke medicijnen u gebruikt. Daarom is het handig om een actueel medicatieoverzicht te hebben. U kunt dit opvragen bij uw apotheek.
Met de meeste medicijnen kunt u gewoon doorgaan. Maar sommige middelen, zoals alle bloedverdunners, mag u vanaf enkele dagen voor de operatie niet gebruiken. De arts vertelt u welke medicijnen u wel kunt blijven gebruiken en welke niet. Twijfelt u? Bel dan met de polikliniek KNO.

Vooronderzoek

  • Voor operaties onder plaatselijke verdoving is meestal geen vooronderzoek nodig.
  • Als de neusbijholte-operatie onder narcose plaatsvindt, verwijst uw arts u naar de polikliniek Anesthesie voor pre-operatief onderzoek. Tijdens dit onderzoek krijgt u onder andere informatie over het nuchter zijn. Meer informatie leest u in de folder Preoperatief onderzoek.

Voorbereiding

  • Als u onder plaatselijke verdoving geopereerd wordt, mag u ’s morgens nog een beschuit of een boterham eten en wat drinken.
  • Vindt de operatie onder narcose plaats, dan moet u voor de operatie nuchter blijven. Dit betekent dat uw maag leeg moet zijn. Als u maag niet leeg is, kunnen er problemen ontstaan bij de narcose. Vanaf middernacht (24.00 uur) voor de operatie mag u niet meer eten. U mag dus niet ontbijten. U mag wel blijven drinken tot 2 uur vóórdat u in het ziekenhuis wordt opgenomen. U mag water, limonade van heldere limonadesiroop, thee en koffie zonder melk. Dus: géén melkproducten, fruitsappen of koolzuurhoudende dranken en ook géén snoepgoed. Eventuele medicijnen mag u altijd met een klein slokje water innemen tot uiterlijk 1 uur vóór de operatie.

Opname

  • U wordt op de dag van de operatie opgenomen in het ziekenhuis.
  • U meldt zich op de afgesproken tijd op de afdeling Dagverpleging. Neem uw identiteitsbewijs en een actueel medicatieoverzicht mee.
  • U kunt uw mobiele telefoon meenemen en ‘oortjes’ zodat u naar muziek kunt luisteren tijdens de operatie.
  • Ongeveer 1 uur voor de operatie krijgt u medicijnen die u helpen om u te ontspannen.
  • Bij grotere bijholte-operaties krijgt u soms antibiotica. Dit om te voorkomen dat er door de operatie infecties en ontstekingen ontstaan.

De operatie

De operatie is ’s ochtends of ’s middags. U hoort van tevoren hoe laat de operatie ongeveer begint.

Plaatselijke verdoving

Is de operatie onder plaatselijke verdoving? Dan brengt de verpleegkundige u naar de behandelkamer KNO (locatie Leiderdorp) of naar de operatieafdeling (locatie Leiden, Alphen aan den Rijn).
Uw neus wordt eerst verdoofd. De KNO-arts doopt kleine wattenstokjes in verdovingspoeder. Deze wattenstokjes doet hij/zij in uw neus. Dit is even een vervelend gevoel.

Narcose

Als de operatie onder narcose plaatsvindt, brengt een verpleegkundige u naar de operatieafdeling (OK). In de voorbereidingsruimte (holding) maken verpleegkundigen u klaar voor de operatie. U krijgt onder andere een infuus, bloeddrukband, plakkers voor het hartfilmpje. Soms krijgt u hier alvast verdoving van de KNO- arts. Hiervoor doopt de KNO-arts kleine wattenstokjes in verdovingspoeder. Deze wattenstokjes doet hij/zij in uw neus. Dit kan even een vervelend gevoel zijn. Daarna brengt een anesthesiemedewerker u naar de operatiekamer. Daar brengt de anesthesioloog u onder narcose. Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. Verpleegkundigen bewaken u terwijl u wakker wordt. Meestal blijft u hier ongeveer 1 uur. Als de anesthesioloog hiervoor toestemming geeft, gaat u terug naar de verpleegafdeling. Het kan zijn dat het een paar uur duurt voordat u weer goed wakker bent.

Hoe lang duurt de operatie?

Plaatselijke verdoving: Het duurt ongeveer 30 minuten voordat de neus goed verdoofd is. De operatie zelf duurt niet langer dan 30 minuten. Bij elkaar duurt het dus ongeveer 1 uur.
Narcose: De voorbereiding van de operatie en het bijkomen op de uitslaapkamer duren samen ongeveer 1 uur. Hoe lang de operatie zelf duurt, hangt af van de soort operatie en wat er precies gedaan wordt.

Na de operatie

  • Na de operatie kan uw neus nog wat wondvocht (Snot en bloed) lekken. Om dit vocht op te vangen, heeft u een opgerold gaasje onder de neus. Dit gaasje wordt regelmatig verschoond.
  • De eerste dagen na de operatie kunt u het gevoel hebben dat uw neus is verstopt. En meestal zitten er ook bloederige korstjes en taai slijm in de neus. U kunt hiervoor neusdruppels gebruiken en spoelen met een neusdouche (te verkrijgen via de KNO-winkel.nl).
  • Na neusbijholte-operaties is er meestal niet heel veel pijn. Als het nodig is, kunt u paracetamol innemen.
  • Soms heeft u na de operatie tampons in de neus en in de bijholten. Deze zorgen ervoor dat er geen littekenweefsel ontstaat. Door de tampons kunt u wat drukgevoel hebben. De tampons worden meestal binnen 1 week uit de neus verwijderd. Dit gebeurt op de polikliniek KNO. De neus kan dan soms een beetje bloeden. Dit stopt vanzelf na een paar minuten.
    U begint met spoelen zodat uw neus goed open blijft (zie de folder Nabehandelingsvoorschrift voor neus- en neusbijholteoperaties).

Weer naar huis

U kunt ‘s middags weer naar huis. U kunt nog niet zelf deelnemen aan het verkeer. Zorg daarom dat iemand u komt ophalen of neem een taxi naar huis.

Herstel

De klachten waarvoor u bent geopereerd, zijn meestal niet meteen na de operatie verdwenen. U kunt nog een hele tijd het gevoel hebben dat uw neus is verstopt. En u kunt last hebben van een drukkend gevoel boven de ogen. Dit verdwijnt langzaam.

De eerste weken na de operatie komt er vaak nog veel vocht en slijm uit de neus. Dit zijn is normaal na deze operatie. U hoeft zich hierover niet ongerust te maken. Hoe groter en uitgebreider de operatie, hoe langer het duurt voor u hersteld bent. Enkele adviezen die kunnen helpen bij het herstel:

Algemeen

Belangrijk: snuit uw neus niet in de eerste week na de operatie. De neus 'ophalen’ mag wel. Ook is het beter de eerste dagen na een operatie niet te warm te douchen en te baden, en niet te warm te drinken/eten.

Neus spoelen vanaf 48 uur na de operatie

De eerste 2 weken na de operatie: spoel de neus 2 tot 3 keer per dag met 'zout water’. U kunt dit maken door een volle theelepel keukenzout op te lossen in een halve liter lauw water (lichaamstemperatuur). U hoeft dit water niet te koken, u mag het gewoon mengen uit de kraan. U kunt de neus spoelen door het water op te snuiven en uit te spugen.
U kunt ook een spoelfles gebruiken zoals de rhinohorn, nasofree of sinus rinse (NeilMed). De meeste hiervan zijn goed via het internet te verkrijgen.
Let op: zet geen druk op de neus!

Neusdruppels

Als u een verstopte neus heeft, kunt u een paar dagen neusdruppels (bijvoorbeeld Xylometazoline 1mg/ml (Otrivin)) gebruiken. Deze neusdruppels kunt u kopen bij de apotheek of drogist. U heeft hiervoor geen recept nodig.

Neuszalf

Als u korsten heeft in de neus kunt u neuszalf gebruiken. Een recept voor deze zalf kunt u krijgen bij de polikliniek KNO. Neem wat neuszalf op de pink en smeer dit aan de binnenzijde van de neusvleugel. Daarna de neus voorzichtig 'ophalen’.

Bloedneus

Als u een bloedneus heeft, kunt u het beste 1 of 2 keer voorzichtig de neus snuiten. Raak niet in paniek. Ga een beetje voorovergebogen zitten. Doe wat ijsblokjes in uw mond en houd ze tegen het verhemelte. Meestal stopt de bloedneus dan.
Als dat nodig is, kunt u nog neusdruppels (bijvoorbeeld Otrivin) in de neus druppelen. Hierdoor gaan de bloedvaatjes dicht en stopt het bloeden.

Problemen na de operatie (complicaties)

Bij elke operatie kunnen problemen ontstaan. Bij deze operatie is die kans heel klein. Uw arts heeft dit met u besproken.
  • Er kan een ontsteking ontstaan of een onverwachte bloeding.
  • Ook kunnen tijdens de operatie omliggende structuren die naast de bijholte liggen worden geraakt, bijvoorbeeld de oogkas, de traanbuis en het voorste schedeldak. Als het voorste schedeldak wordt geraakt, kan er lekkage van hersenvloeistof ontstaan. U merkt dit aan minder goed kunnen zien, erge hoofdpijn ondanks pijnstilling, of een zwelling van het oog.

Wanneer neemt u contact op met een arts?

Neem contact met ons op:
  • als een bloedneus niet stopt;
  • of als u hoge koorts krijgt en/of;
  • als u kloppende pijn krijgt;
  • of last hebt van een minder goed zicht, erge hoofdpijn (ondanks pijnstilling) of zwelling van het oog.
Telefoonnummer polikliniek KNO: 071 582 8051.

Als de polikliniek KNO gesloten is kunt u bellen met de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH), telefoonnummer 071 582 8905.

Controle-afspraak

U komt binnen 1 week terug op de polikliniek KNO om de tampons te laten verwijderen. 2 weken nadat de tampons zijn verwijderd, komt u langs bij de KNO-arts. Deze bekijkt dan of uw neus goed geneest. Een afspraak hiervoor krijgt u mee als u na de operatie naar huis gaat.

Tot slot

Wat neemt u mee?
  • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
  • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de baliemedewerker van de polikliniek.

De polikliniek KNO Alrijne Leiden heeft routenummer 17.
De polikliniek KNO Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp heeft routenummer 19.
De polikliniek KNO Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn heeft routenummer 44.

De polikliniek KNO van Alrijne Ziekenhuis (alle locaties) is van maandag tot en met vrijdag tussen
8.30 - 12.00 uur en van 13.30 - 15.30 uur telefonisch te bereiken via 071 582 8051.


De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905.
Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.