Afdelingen & Specialismen

U bent geopereerd aan de neus of de neusbijholte. In deze folder vindt u informatie over de nazorg.

Nazorg

 • De touwtjes op uw neus zitten aan de tampons vast, dit doen we om te voorkomen dat de tampons naar achter glijden.

 • De tampons zijn vaak klein en hierdoor kunt u door de neus ademhalen.

 • De eerste dagen (na eventuele tamponverwijdering) de neus niet uitsnuiten, maar voorzichtig 'ophalen'. Het is belangrijk dat u uw neus de eerste 24 uur na de operatie niet snuit.

 • De eerste dagen na de operatie niet te warm douchen of baden. Ook niet te warm drinken. Zeker de eerste twee weken de neus twee tot drie keer per dag spoelen met 'zout water’. Dit is het gemakkelijkst met een spoelfles zoals de Nasofree neusdouche. U kunt deze verkrijgen bij de polikliniek KNO. Neusdouches zijn ook te bestellen via www.kno-winkel.nl Zout water kunt u zelf maken: los een volle theelepel keukenzout op in een halve liter lauw water (lichaams- temperatuur). U hoeft dit water niet te koken, u mag het gewoon mengen uit de kraan. U kunt de neus spoelen door het water op te snuiven en uit te spugen.

  Let op: geen druk zetten op de neus

  !

 • Bij neusverstopping kunt u enkele dagen neusdruppels (bijvoorbeeld Xylometazoline (Otrivin©)) gebruiken. Deze neusdruppels kunt u zonder recept bij de apotheek of drogist kopen.

 • Bij korstvorming in de neus, kunt u de neus met neuszalf behandelen. Een recept voor deze zalf krijgt u bij ontslag mee, of kunt u krijgen bij de polikliniek KNO. Doe wat neuszalf op de pink en strijk dit aan de binnenzijde van de neusvleugel af. Daarna de neus voorzichtig 'ophalen’.

 • In geval van een bloedneus voorzichtig (in een handdoek) een of twee keer uitsnuiten en zo nodig neusdruppels in de neus druppelen (dit knijpt de bloedvaatjes dicht). Raak niet in paniek, maar neem plaats in een zittende, licht voorovergebogen houding. IJsblokjes in de mond nemen en tegen het verhemelte houden. De meeste bloedneuzen stoppen op deze manier.

Contact opnemen met het ziekenhuis

Neem contact op met de polikliniek KNO of met de Spoedeisende Hulp bij:

 • aanhoudende bloedneus,

 • aanhoudende heftige hoofdpijn,

 • hoge koorts en/of

 • kloppende pijn in de neus.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de baliemedewerker van de polikliniek. De polikliniek KNO Alrijne Leiden heeft routenummer 17. De polikliniek KNO Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp heeft routenummer 19. De polikliniek KNO Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn heeft routenummer 44. De polikliniek KNO van Alrijne Ziekenhuis (alle locaties) is van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 - 12.30 uur en van 13.30 - 16.30 uur telefonisch te bereiken via 071 582 8051. De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905. Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.