Afdelingen & Specialismen

In overleg met u heeft de keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) besloten uw neusschelpen te verkleinen d.m.v. verhitting. In deze folder geven wij u hierover meer informatie.


Wat is een neusschelpverkleining door verhitting?

Bij deze ingreep worden de neusschelpen verkleind met radiofrequente thermotherapie, ofwel verhitting. Dit wordt coblatie genoemd. Door de verhitting verschrompelt het weefsel aan de binnenkant van de neusschelp. De neusschelp wordt minder dik. Doel van de behandeling is om de neus meer open te maken. Zo kunt u makkelijker door de neus ademhalen. De behandeling wordt toegepast bij gezwollen neusschelpen door bijvoorbeeld allergie of overgevoeligheid.



Medicijngebruik

Het is belangrijk dat uw behandelend arts weet welke medicijnen u gebruikt. Daarom verzoeken wij u een actueel medicatieoverzicht mee te nemen. U kunt dit opvragen bij uw apotheek. Met de meeste medicijnen kunt u gewoon doorgaan, maar sommige middelen, zoals alle bloedverdunners, mag u vanaf enkele dagen voor de operatie niet gebruiken. De arts zal met u bespreken welke medicijnen u wel kunt blijven gebruiken en welke niet. Bij twijfel kunt u altijd contact opnemen met de polikliniek KNO.



De ingreep

Voorbereiding in het ziekenhuis

De ingreep vindt plaats in de behandelkamer. De doktersassistente brengt watjes met verdovingsmiddel in uw neus. Deze moeten ongeveer 15 minuten blijven zitten. De KNO-arts verdooft uw neus vervolgens verder met een prikje.



Gang van zaken tijdens de ingreep

De arts prikt met een naald in de neusschelpen. Via deze naald wordt de warmte geleid. De verhitting duurt enkele minuten. De totale behandeling (inclusief het toebrengen van de verdoving) duurt maximaal 30 minuten.



Na de ingreep

Na de behandeling verliest u meestal wat bloed uit uw neus. Dit vangen we op door een gaassnorretje onder de neus te plakken. U krijgt spoelinstructies en aanvullende informatie mee van de doktersassistente op de polikliniek.



Pijn na de behandeling

De pijn na de behandeling valt meestal mee. Vaak is paracetamol genoeg om de pijn te bestrijden. U mag 4 x 1000 mg (= 2 tabletten van 500 mg per keer) per dag innemen. Blijft u pijn houden, dan mag u daarnaast nog 3 x 400 mg ibuprofen innemen. Zowel paracetamol als ibuprofen zijn zonder recept verkrijgbaar bij een apotheek of drogist. U kunt pijnstillers het beste regelmatig innemen. Zo bouwt u een spiegel op in uw bloed.



Neusspoelen

Tot aan de controleafspraak op de polikliniek adviseren wij u om 2 - 4 x per dag te spoelen met zoutwateroplossing. Dit maakt de neus vrij van korstjes en bloed. Daardoor geneest de wond sneller. Door deze korstjes kunt u direct na de ingreep het gevoel hebben dat de behandeling niet goed is gelukt. De genezing heeft echter tijd nodig, meestal ongeveer 2 maanden.



Resultaat

De verwachting is dat de neuspassage in de loop van enkele weken geleidelijk beter wordt. Het effect van de ingreep is na ongeveer 8 weken pas goed te beoordelen.



Nabloeding

Blijft u bloed uit uw neus verliezen ondanks het spoelen met zoutwateroplossing, dan kan het zijn dat de KNO-arts aanvullend tampons moet plaatsen om de bloeding te stelpen. Neem in dat geval contact op met het ziekenhuis.



Controleafspraak

Meestal komt u na een week terug op de polikliniek voor controle. U maakt hiervoor met een van onze medewerkers een afspraak als u naar huis gaat.



Tot slot

Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringspas mee te nemen.


Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiëntenregistratie in de hal op de begane grond van het ziekenhuis.


Wij stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraak.



Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de baliemedewerker van de polikliniek.



De polikliniek KNO Alrijne Leiden heeft routenummer 17.


De polikliniek KNO Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp heeft routenummer 19.


De polikliniek KNO Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn heeft routenummer 44.



De polikliniek KNO van Alrijne Ziekenhuis (alle locaties) is van maandag tot en met vrijdag tussen


8.30 - 12.00 uur en van 13.30 - 15.30 uur telefonisch te bereiken via 071 582 8051.




De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905.


Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.