Bij deze operatie maakt de chirurg een snede in de rug (= ‘open’ operatie) waarna de hernia wordt verwijderd. Dit is de meest gebruikte techniek om een herniaoperatie uit te voeren. Deze operatie vindt vaak plaats onder algehele narcose of met behulp van een ruggenprik.

Inmiddels is er ook een nieuwere techniek, de PTED: Percutane Transforaminale Endoscopische Discectomie. Bij deze techniek maakt de chirurg een klein sneetje aan de zijkant van de rug om vervolgens met behulp van instrumentarium en een kleine camera (endoscoop) de hernia te verwijderen. Deze operatie wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Er is dus geen algehele narcose of ruggenprik nodig. De patiënt wordt gedurende de procedure licht gesedeerd – hij/zij krijgt een rustgevend middel toegediend -, maar blijft aanspreekbaar. De patiënt kan bij de PTED-techniek normaal gesproken enkele uren na de operatie naar huis. De meeste lage rug hernia’s kunnen door middel van een PTED worden behandeld. 

De afgelopen jaren is veel onderzoek gedaan naar deze zogenaamde PTED-techniek. Een recente studie laat zien dat deze techniek minder ingrijpend is en toch net zo goed werkt als de traditionele hernia operatie (de ‘open’ operatie). Ook lijken patiënten na de operatie sneller te herstellen.

Vier wervelkolom-specialisten van verschillende ziekenhuizen hebben deelgenomen aan deze studie. P.J. Schutte, neurochirurg in Alrijne Ziekenhuis, is een van hen.

Kom ik in aanmerking voor de PTED?

Volwassen patiënten met een hernia in de lage rug en aanhoudende beenklachten komen in aanmerking voor deze behandeling. Maar niet alle hernia’s zijn geschikt om via de PTED-techniek geopereerd te worden.

Wat doet u als u wilt weten of u bij uw hernia voor de PTED-techniek in aanmerking komt:

  • U heeft bij voorkeur een verwijzing van een neuroloog of neurochirurg;
  • Uw verwijzend arts stuurt deze verwijzing met een recente MRI aan ons toe via Alrijne Ziekenhuis, poli Neurochirurgie, postbus 4220, 2350 CC Leiderdorp
  • Drs. Schutte beoordeelt de verwijzing en de MRI;
  • Wij nemen vervolgens telefonisch contact met u op om u te informeren over de uitslag van deze beoordeling.

Aangezien de PTED-operatie slechts in vier centra in Nederland wordt aangeboden, kunnen patiënten vanuit het hele land zich aanmelden in Alrijne Ziekenhuis.

Mocht u nog vragen hebben over de verwijsprocedure dan kunt u contact opnemen met de poli Neurochirurgie via telefoonnummer: 071 582 8054.

Vergoeding PTED

Het zorginstituut Nederland heeft geoordeeld dat deze nieuwe techniek minstens even goed werkt als de gewone ‘open’ operatie. Voorlopig mag deze operatie alleen worden uitgevoerd door een van de vier wervelkolom-specialisten die hebben deelgenomen aan de recente studie. In dat geval wordt deze behandeling vergoed vanuit de basisverzekering.

Alrijne Ziekenhuis is een van de vier ziekenhuizen in Nederland die deze nieuwe operatietechniek voor behandeling van een lage rug hernia mag aanbieden aan haar patiënten.