Afdelingen & Specialismen

Uw gynaecoloog heeft u een Novasure behandeling voorgesteld. In deze folder kunt u lezen wat Novasure is en hoe de behandeling verloopt.

 

Wat is een Novasure behandeling?

Bij deze behandeling brengen we een soort waaier (Novasure) in de baarmoeder. Hierna branden we het baarmoederslijmvlies met radiofrequentie energie weg. Hierdoor verliest u minder bloed tijdens de menstruatie.



Waarom een Novasure behandeling?

Eén op de vijf vrouwen heeft last van veel bloedverlies tijdens de menstruatie. Dit noemen we ook wel menorragie. De klachten treden vooral op in de periode tussen de 35 en 45 jaar. In de meeste gevallen vinden we hiervoor geen duidelijke oorzaak. Novasure zorgt ervoor dat het overmatig bloedverlies stopt.



Onderzoek op de polikliniek

U heeft uw afspraak op de polikliniek Gynaecologie. De gynaecoloog gaat op zoek naar de oorzaak van het vele bloedverlies. Infecties, goedaardige poliepen of vleesbomen kunnen de oorzaak van het bloedverlies zijn. De gynaecoloog zal dit dan ook eerst onderzoeken.



De gynaecoloog probeert eerst het bloedverlies te stoppen met medicijnen. Ook zijn hormoonhoudende medicijnen of een hormoonhoudend spiraal veelgebruikte middelen. Het kan zijn dat dit niet goed werkt of dat u teveel last heeft van de bijwerkingen. Dan moet de gynaecoloog een andere oplossing vinden.



Voor wie is Novasure geschikt?

De behandeling is het meest geschikt voor vrouwen met overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie, waarbij geen andere oorzaken zijn gevonden.



De Novasure is niet voor iedereen de geschikte oplossing. Wanneer er bij u poliepen of vleesbomen die tot in de baarmoeder reiken zijn ontdekt, passen we de Novasure niet toe. Ook moet uw uitstrijkje normaal zijn.



De baarmoeder moet bepaalde afmetingen in lengte en breedte hebben. Als de baarmoeder te groot of te klein is, past de waaier niet. Tijdens de behandeling kunnen we pas de grootte van de baarmoeder zien. Past de waaier niet? Dan kunnen we helaas de behandeling niet afmaken.



Verder gebruiken we de Novasure alleen bij vrouwen die niet meer zwanger willen worden. Na de Novasure behandeling mag u namelijk niet meer zwanger worden. U moet daarom na de behandeling voorbehoedsmiddelen blijven gebruiken.



Welke verdoving wilt u?

Wij voeren de Novasure behandeling uit in het Poliklinische Behandelcentrum in Leiden. Er zijn verschillende manieren van verdoving mogelijk, zoals plaatselijke verdoving of onder sedatie (roesje). In een enkel geval kan de Novasure behandeling ook onder volledige narcose plaatsvinden. De behandeling vindt dan plaats op een operatiekamer en u krijgt een dagopname op de verpleegafdeling.

 

Plaatselijke verdoving

Bij de plaatselijk verdoving voelt u tijdens de operatie een (soms hevige) druk in uw onderbuik. Die druk kan anderhalf tot twee minuten duren. Vaak neemt het gevoel snel af als de behandeling voorbij is.

 

Het voordeel van deze behandeling is dat u snel naar weer naar huis mag als de ingreep klaar is.



Sedatie (roesje)

Sedatie betekent letterlijk het verlagen van het bewustzijn. Bij de sedatie wordt u op de behandelkamer in een lichte slaap gebracht door de sedatie praktijk specialist. Als u weer voldoende wakker bent, mag u na één uur na de ingreep naar huis.



Volledige narcose

Bij volledige narcose wordt u een dag opgenomen op de afdeling Dagbehandeling. Na de operatie, die ongeveer tien minuten duurt, gaat u naar de uitslaapkamer. Wanneer u goed wakker bent en u zich goed voelt, gaat u terug naar de afdeling. U gaat dezelfde dag naar huis.



De keuze plaatselijke verdoving, sedatie (roesje) of volledige narcose is heel persoonlijk. U kunt dit met uw gynaecoloog bespreken.



Hoe bereidt u zich voor?

Pijnstilling

Een uur voor de ingreep mag u als pijnstilling 2 tabletten paracetamol 500 mg en 1 tablet ibuprofen 400 mg innemen.



Vervoer

Vraag iemand om u te brengen en te halen. We raden u namelijk aan om na de ingreep niet zelf met de auto naar huis te rijden.



Rolstoel

Het kan handig zijn om al een rolstoel mee te nemen van de hoofdingang naar de afdeling. U hoeft dan na de ingreep niet helemaal naar de uitgang te lopen. Om gebruik te maken van een rolstoel heeft u een muntstuk van 50 cent of 1 euro nodig.



Plaatselijke verdoving

Voor de ingreep met een plaatselijke verdoving zijn geen speciale voorbereidingen nodig. U mag gewoon eten en drinken.



Sedatie en volledige narcose

Kiest u voor sedatie of volledige narcose, dan moet u wel nuchter zijn. Dit betekent dat u niets meer mag eten en drinken vanaf een afgesproken tijdstip.

 

Hoe verloopt de behandeling met Novasure?

Tijdens de behandeling rekken we de baarmoedermond wat op. We meten dan de baarmoederholte op. Daarna brengt de gynaecoloog de Novasure in. Gedurende anderhalf tot twee minuten wordt het baarmoederslijmvlies verhit. Hierna verwijderen we de Novasure. De totale ingreep duurt ongeveer tien minuten.



Wat gebeurt er na de behandeling?

Na de behandeling kunt u last hebben van buikkrampen. De mate van pijn wisselt sterk per persoon. In sommige gevallen kan deze vrij hevig zijn. Na acht tot twaalf uur na de ingreep zijn de buikkrampen meestal voorbij. U kunt de pijnstilling die u voor de ingreep heeft genomen tegen de pijn om de zes uur innemen. Mocht dit niet voldoende zijn dan kunt u contact opnemen met de gynaecoloog.



Waar moet u op letten na de Novasure behandeling?

Direct na de ingreep en eerste dagen na de ingreep:

 

  • Op de dag van de Novasure behandeling treden twee pijnpieken op: na vier en na acht uur. Daarom is het belangrijk dat u de pijnstillers paracetamol 1000 mg en ibuprofen 400 mg goed inneemt.
  • Doe het de dag of eerste dagen na de ingreep rustig aan.
  • Heeft u koorts, ruim bloedverlies (meer dan menstruatie) of hevige pijn? Neem dan contact op met de polikliniek Gynaecologie, telefoonnummer: 071 517 8351.
    Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de dienstdoende gynaecoloog. Deze kunt u bereiken door de receptie van het ziekenhuis te bellen, 071 582 8282.
  • Een enkele patiënt ervaart de dag van de Novasure teveel pijn en moet dan één nacht worden opgenomen (dit gebeurt bij ongeveer 1 op de 20 patiënten).

Periode na de Novasure:

  • De eerste twee-drie weken kunt u waterige en/of bloederige afscheiding hebben. In deze periode adviseren wij u om geen tampons te gebruiken, niet te baden en niet te vrijen. Zo voorkomt u infecties.
  • De eerste en tweede menstruatie na de Novasure kunnen nog hevig zijn, maakt u zich daarover geen zorgen.

Effect van de Novasure

  • Het eerste effect van de Novasure kunt u na twaalf weken verwachten.
  • Na zes maanden werkt de Novasure optimaal.
  • 95% van de patiënten is tevreden met het resultaat.
  • Ongeveer 40% van de vrouwen wordt niet of nauwelijks meer ongesteld.
  • Van de patiënten is 55% nog wel ongesteld, maar beduidend minder en is tevreden.
  • Voor 5% van de vrouwen blijkt achteraf de Novasure methode niet de oplossing te bieden. Zij komen terug op de polikliniek om een aanvullende behandeling te bespreken.

Werk

Sommige vrouwen voelen zich na de ingreep nog vervelend. Het is dan ook het beste op de dag van het onderzoek geen belastende werkzaamheden te verrichten. Enkele dagen later kunt u over het algemeen uw normale bezigheden weer oppakken. Soms kan het verstandig zijn een paar dagen vrij te nemen.

Tot slot

Wat neemt u mee?

  • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
  • uw zorgverzekeringspas;
  • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.

Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.

Complicaties

Bij complicaties, zoals toenemende pijn, koorts of toenemend bloedverlies, moet u contact opnemen met de dienstdoende gynaecoloog.

Binnen kantooruren:

Polikliniek Gynaecologie locatie Leiden: 071 517 8351
Polikliniek Gynaecologie locatie Leiderdorp: 071 582 8048
Polikliniek Gynaecologie locatie Alphen aan de Rijn: 0172 467 048

Buiten kantooruren:

De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905. Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.

Vragen

Heeft u nog vragen na het lezen van deze informatie, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Gynaecologie