Afdelingen & Specialismen

U heeft misschien bloedcellen in de urine. Daarom heeft uw huisarts u doorgestuurd naar de polikliniek Urologie.


Testen van urine

De huisarts controleert urine met een teststrookje. Maar deze test geeft vaak een uitslag van bloed in de urine, terwijl dit niet zo is. Dit noemen we vals positief. Om te zien of er werkelijk bloed in de urine zit, moet meerdere malen zo vers mogelijke urine bij het laboratorium worden getest. Een medewerker van de polikliniek Urologie heeft dit telefonisch met u besproken. Uw urine moet 3 keer worden onderzocht op bloedcellen. Daarna kan de uroloog bepalen welke behandeling u nodig heeft.Hoe kunt u uw urine inleveren?

Voor het onderzoeken van uw urine maakt u afspraken bij het laboratorium van Atalmedial. Deze onderzoeken kunnen

alleen

gedaan worden in Alrijne Ziekenhuis locaties Leiden en Leiderdorp.

  • Via www.atalmedial.nl maakt u 3 afspraken voor het inleveren van uw urine. U klikt op de knop 'Afspraak maken'. Vervolgens gaat u naar het schermpje 'Afspraak reden'. Hier kiest u 'Bloedafname/inleveren materiaal'. Bij 'Afspraakdatum en tijd' kunt u de gewenste datum/tijd invullen.
  • Tussen iedere afspraak zit gemiddeld 1 week.
  • Het is de bedoeling dat u plast bij het laboratorium. U krijgt van de medewerker van het laboratorium een urinepotje om in te plassen. U mag dusniet thuis al in een urinepotje plassen.
  • Het gevulde urinepotje kunt u direct weer inleveren bij het laboratorium. Hier wordt de urine nagekeken.

Wat neemt u mee naar het onderzoek?

Vanuit de polikliniek Urologie heeft u post ontvangen. U heeft van ons drie laboratoriumbrieven gekregen. Naar het urineonderzoek bij het laboratorium neemt u één van de laboratoriumbrieven mee. Deze brieven geeft u aan de medewerker van het laboratorium als u uw afspraak heeft voor het onderzoek.
Neemt u ook een identiteitsbewijs mee naar de afspraak.

Wanneer weet ik mijn uitslagen?

Ongeveer 6 weken na de eerste telefonische afspraak krijgt u een nieuwe telefonische afspraak om de uitslag van de onderzoeken te bespreken. De afspraakbevestiging voor deze afspraak is naar u toegestuurd. Tijdens deze afspraak bespreekt de arts de uitslag van het onderzoek met u. Als het nodig is, worden aanvullende onderzoeken gepland of een behandelplan gemaakt.

Contact

De polikliniek Urologie is op werkdagen van 8.30 - 12.30 en 13.30 - 16.30 uur te bereiken via telefoonnummer 071 582 8060.