Het transferbureau speelt een bemiddelende en coördinerende rol bij het regelen van de zorg die u na uw ziekenhuisopname of na uw revalidatie in het verpleeghuis nodig heeft. Het bureau stelt met u, de arts en de verpleegkundige de zorgvraag vast en bemiddelt met de zorginstantie die u die zorg kan bieden.
Wij werken nauw samen met een aantal verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties in de regio. De overgang tussen de het ziekenhuis en de verschillende instellingen wordt goed op elkaar afgestemd. Zo bieden we u ook de meest passende zorg nadat u of uw naaste het ziekenhuis verlaat. Hoe dit proces verloopt ziet u in dit stoomdiagram >
Wij bemiddelen in:
- thuiszorg; de thuiszorgorganisatie bepaalt uiteindelijk de zorg die u nodig heeft
- eerstelijns zorg basis of intensief
- revalidatie bij Basalt
- revalideren in een verpleeghuis (geriatrische revalidatiezorg)
- zorghotel of herstellingsoord
- palliatieve zorg
Wilt u iets bespreken of meer weten? Wij informeren u graag. U kunt contact op nemen voor een advies op maat.
Contactgegevens Transferbureau:
Telefoonnummer: 071 582 8408
E-mail: transferbureau@alrijne.nl
Mantelzorg of professionele zorg
Het is in Nederland gebruikelijk dat iedereen zoveel mogelijk voor zichzelf en voor elkaar zorgt. Als tijdelijk extra hulp nodig is voor nazorg, wordt eerst gekeken naar de mogelijkheid van zorg door de partner, familie of kennissen. Dat noemen we mantelzorg. Daarna wordt gekeken naar mogelijkheden voor professionele zorg.
Hulp nodig bij het huishouden
Als u hulp in het huishouden nodig heeft, dan is het gebruikelijk dat u eerst in uw omgeving hulp probeert te vinden. Als u niemand kunt vinden, dan kunt u terecht bij uw gemeente, bij het zorgloket of het WMO-loket (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). De gemeente bepaalt bij welke activiteiten u hulp krijgt en voor hoeveel uur per week. Deze hulp moet u of uw mantelzorger zelf aanvragen.
Hulp nodig bij de persoonlijke verzorging
Als u langer dan een dag in het ziekenhuis moet blijven, dan wordt u opgenomen in het ziekenhuis. Wanneer dat gebeurt bespreekt de verpleegkundige diverse zaken met u. Ook of u na de opname hulp nodig heeft bij de persoonlijke verzorging. Het is erg belangrijk dat u dit ook zelf aangeeft. Vooral bij onverwachte opnames. Het is ook van belang dat u aangeeft of u al thuiszorg ontvangt en/of door welke thuiszorgorganisatie u geholpen wenst te worden. De verpleegkundige verstuurt dan een aanvraag naar het transferbureau. De transfermedewerker komt indien nodig bij u langs voor de zorginventarisatie en regelt met de instelling, die de zorg levert, wanneer de zorg kan starten. De wijkverpleegkundige van de thuiszorgorganisatie zal u thuis bezoeken, zij bespreekt alles met u en bepaalt het definitieve zorgplan.
Verpleegkundige zorg
Bij wondverzorging of het injecteren heeft u verpleegkundige hulp nodig. Bij het omgaan met apparatuur zoals een infuuspomp of sondevoeding kunt u thuis ondersteuning krijgen van een verpleegkundige van een thuiszorgorganisatie. Deze aanvraag dienen wij voor u in. Uw verpleegkundige verstuurt deze aanvraag naar het transferbureau. Het transferbureau neemt indien nodig contact met u op. We zorgen ervoor dat de thuiszorg kan starten. Uw verpleegkundige kan u of uw naasten ook leren om bijvoorbeeld zélf medicijnen toe te dienen of een wond te verzorgen. Dit regelt u met de thuiszorg.
Herstel in een zorgcentrum
U komt in aanmerking voor een tijdelijk verblijf in een zorgcentrum wanneer u nog niet voldoende hersteld bent om alleen thuis te zijn en u bijvoorbeeld hulp nodig heeft bij het in en uit bed gaan en/of bij de toiletgang. Het zorgcentrum biedt u een veilige woonomgeving waar u maaltijden krijgt aangeboden en hulp ontvangt bij de persoonlijke verzorging. U kunt hier altijd een beroep doen op hulp. Een huisarts heeft medisch toezicht op uw herstel. Voor paramedische zorg, zoals fysiotherapie kunt u via de medewerkers van het zorgcentrum een beroep doen op een (particuliere) praktijk in de buurt. De maximale duur van uw tijdelijke verblijf hier is zes weken. Na deze herstelperiode gaat u in principe weer terug naar uw eigen huis. U kunt aangeven welk zorgcentrum uw voorkeur heeft. Als hier een wachtlijst voor is, dan wordt een andere plek voor u gezocht.
Revalidatie Basalt
Heeft u na de opname intensieve, specialistische revalidatie nodig, dan komt u mogelijk in aanmerking voor een korte opname bij Basalt. Uw arts vraagt dan de revalidatiearts om advies. Tijdens zijn bezoek beoordeelt de revalidatiearts of u in staat bent om het intensieve revalidatieprogramma te volgen. De kosten voor het revalidatiecentrum worden door uw ziektekostenverzekeraar vergoed.
Revalideren in een verpleeghuis (geriatrische revalidatiezorg)
Als u veel hulp nodig heeft bij uw dagelijkse activiteiten, als meer tijd nodig is voor uw herstel of als u complexe zorg nodig heeft na uw opname, dan vindt de revalidatie plaats in een verpleeghuis. In het verpleeghuis zijn meerdere disciplines betrokken bij uw behandeling, zoals een fysiotherapeut, een ergotherapeut en een specialist ouderengeneeskunde. U leert daar om een zo zelfstandig mogelijk leven te leiden met zo min mogelijk beperkingen. Het revalidatieproces verloopt voor iedereen anders. De opname kan enkele weken tot enkele maanden duren. De revalidatie is er op gericht dat u weer terug naar huis gaat. De specialist ouderengeneeskunde bepaalt of u in aanmerking komt voor opname in een verpleeghuis en wanneer de revalidatie voltooid is. De kosten voor het revalidatiecentrum worden door uw ziektekostenverzekeraar vergoed.
Zorghotel of herstellingsoord
Als u hier behoefte aan heeft, kunt u herstellen in een particulier zorghotel of herstellingsoord. Vraagt u van tevoren aan bij uw zorgverzekeraar of en hoe de kosten van een zorghotel of herstellingsoord voor u gedekt zijn. Voor het verblijf in een zorghotel maakt u hoge kosten, om die reden bemiddelt het ziekenhuis niet bij het regelen van deze zorg.
Palliatieve zorg
Als u te horen heeft gekregen dat medisch behandelen gericht op genezen, niet meer mogelijk is, dan komt u in aanmerking voor palliatieve zorg. Uw behandeling is dan gericht op de kwaliteit van uw leven in uw laatste fase. Het doel is om de tijd die er is zo goed mogelijk te beleven en om u de gelegenheid te geven u voor te bereiden op het levenseinde. Het palliatieve team biedt ondersteuning op lichamelijk, emotioneel en eventueel spiritueel gebied. De thuiszorg, een hospice of een speciale afdeling van een verpleeghuis kan palliatieve zorg bieden. Meer informatie vindt u op de website: www.netwerkpalliatievezorg.nl. Daar kunt u ook brochures downloaden of bestellen.
Vaak is er een wachtlijst voor de instelling waar u staat aangemeld. Als er aansluitend op de ziekenhuisopname of na de revalidatieperiode in het verpleeghuis geen plaats is in de instelling van uw eerste voorkeur, krijgt u advies over een andere plaatsingsmogelijkheid. Dit kan een van de verpleeghuizen van Alrijne zijn. Het is niet mogelijk om in het ziekenhuis of op de revalidatieafdeling van het verpleeghuis te wachten op plaats van eerste voorkeur.
Bij geplande ziekenhuisopname of ontslag revalidatie
Als u (onverwacht) in het ziekenhuis bent opgenomen en u na de opname nazorg nodig heeft, dan zal de verpleegkundige of uw arts dit met u bespreken. Als u nog niet over de nazorg met uw arts of verpleegkundige heeft gesproken, meld dit dan zo snel mogelijk aan uw verpleegkundige. De aanvraag voor nazorg wordt door de verpleegkundige ingevuld en gaat naar transferbureau. Het transferbureau stelt samen met u vast welke zorg u nodig heeft en voor welke zorg u in mogelijk aanmerking komt. U kunt de nazorg voor uw ziekenhuisopname bespreken met de verpleegkundige tijdens het opnamegesprek in het ziekenhuis. Wanneer u in het verpleeghuis revalideert kunt u dit bespreken met uw eerst verantwoordelijke verzorgende (EVV). Bedenk ruim voordat u wordt opgenomen in het ziekenhuis of ruim voordat u het ziekenhuis verlaat, welke belemmeringen u mogelijk tegen zou kunnen komen bij bijvoorbeeld het verzorgen van uzelf, het huishouden en de woning. Maak voor uzelf een lijstje en bespreek dit ook met uw familie.
Bij onverwachte ziekenhuisopname
Als u (onverwacht) in het ziekenhuis bent opgenomen en u na de opname nazorg nodig heeft, dan zal de verpleegkundige of uw arts dit met u bespreken. Als u nog niet over de nazorg met uw arts of verpleegkundige heeft gesproken, meld dit dan zo snel mogelijk aan uw verpleegkundige. De verpleegkundige vult de aanvraag voor nazorg in. De aanvraag gaat daarna naar het transferbureau. Het transferbureau stelt samen met u vast welke zorg u nodig heeft en voor welke zorg u in mogelijk aanmerking komt.
De nazorg wordt door de overheid betaald. Daarom is nazorg aan regels gebonden. U heeft toestemming nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg, het CIZ. Bijvoorbeeld als u moet herstellen in een zorgcentrum of permanent in het verpleeghuis moet worden opgenomen. Deze toestemming heet het indicatiebesluit. In het indicatiebesluit bepaalt het CIZ of u recht heeft op de aangevraagde zorg. De aanvraag voor toestemming door het CIZ kan in het ziekenhuis door een van transfermedewerkers worden geregeld. Meer informatie vindt u op de website: www.CIZ.nl. Daar kunt u ook brochures downloaden of bestellen.
Houdt rekening met extra kosten. Voor meerdere vormen van nazorg moet u een eigen financiële bijdrage betalen. Deze bijdrage is afhankelijk van uw inkomen. Als uw medische, klinische behandeling is afgerond en u wacht op een plaats die vergoed wordt vanuit de WLZ (Wet Langdurige Zorg), dan bent u verplicht deze bijdrage voor de WLZ te betalen. Dit geldt ook voor de periode waarin u nog in het ziekenhuis of op een revalidatieafdeling in het verpleeghuis ligt. Het CAK (Centraal Administratie Kantoor) berekent de hoogte van uw bijdrage aan de hand van uw (verzamel-)inkomen van twee jaar geleden en stuurt u de rekening.
Meer informatie vindt u op de website: www.hetcak.nl. Daar kunt u ook brochures downloaden of bestellen. De kosten voor persoonlijke verzorging, verpleging en Geriatrische Revalidatiezorg worden vergoed door uw ziektekosten verzekering. Hiervoor betaalt u geen inkomensafhankelijke bijdrage. Deze kosten vallen onder de basisverzekering van uw ziektekostenverzekeraar. Houdt u er wel rekening mee dat er mogelijk wel kosten zijn als u een budgetpolis of restitutiepolis heeft afgesloten.
- Radius Welzijn
- Zorginstituut Nederland
- TOM in de buurt
- Sociaal wijkteam Leiden
- Gemeente Leiden
- CAK
- SVB
- CIZ
- PGB (www.zorgwijzer.nl)
- PerSaldo
- Vegro
- WMO (www.zorgwijzer.nl)
- Mezzo
- Netwerk Palliatieve Zorg
- Regelhulp
Meer informatie vind je ook in de Alrijne folder Zorg na ziekenhuisopname.