U heeft last van huidoverschot ter plaatse van de bovenoogleden. Uw arts heeft u het een en ander verteld over de mogelijke oorzaken en de behandeling hiervan. Deze folder vat deze informatie samen en geeft antwoord op de meest gestelde vragen.


Oorzaken

Het komt regelmatig voor dat de huid rond de bovenoogleden zo uitrekt dat hij op de wimpers rust of over de ogenleden heen gaat hangen. Dit wordt dermatochalasis genoemd (derma is het Griekse woord voor huid en chalasis betekent afhangend).


Dermatochalasis kan problemen geven bij het zien. Ook vinden mensen vaak dat ze er moe of oud uitzien. Veel mensen hebben ook last van een zwaar en moe gevoel, dat in de loop van de dag toeneemt.


Dermatochalasis van de bovenoogleden komt meestal door het slapper worden van de huid rondom het oog. Soms is er ook sprake van het uitpuilen van vetweefsel vanuit de oogkas. De dermatochalasis kan hierdoor erger zijn.



Behandeling

Verslapping van de huid van de bovenoogleden kan gecorrigeerd worden met behulp van een ooglidcorrectie, oftewel blepharoplastiek.



Voorbereiding

Bloedverdunnende medicijnen (bijvoorbeeld Fenprocoumon, Marcoumar, Sinaspril, Sintrom, Ascal, acetylsalicylzuur, clopidogrel, Pradaxa, Asprobruis, kinderaspirine) mag u voorafgaand aan de ingreep niet meer gebruiken. Gebruikt u bloedverdunners, meldt u dit dan tijdens het eerste gesprek met de MKA-chirurg. Hij zal u waarschijnlijk vragen om 1 tot 10 dagen voor de operatie met deze medicijnen te stoppen en het gebruik na de ingreep ook nog enkele dagen te staken. U krijgt hiervoor instructies van de MKA-chirurg.



Roken kan de wondgenezing verstoren. Daarom adviseren wij u om enkele weken voorafgaand aan de ingreep te stoppen met roken. Ook het gebruik van alcohol wordt enkele dagen voor tot enkele dagen na de ingreep afgeraden.



Voor de operatie moet u alle make-up verwijderen. Ook mag u geen dagcrème gebruiken. Uw sieraden en/of contactlenzen moet u uitlaten.



Operatie

Correctie van de bovenoogleden gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. Vlak voor de operatie maakt de MKA-chirurg een tekening op de oogleden. Tijdens de operatie verwijdert hij de overtollige huid en eventueel ook wat vetweefsel. De wond wordt gesloten met een dunne hechtdraad die onderhuids wordt aangebracht. Het geheel wordt met kleine hechtpleisters afgedekt. Het grootste deel van het litteken komt te liggen in de natuurlijke plooi van het bovenooglid zodat het nauwelijks zichtbaar is als u de ogen open hebt. Aan de buitenkanten loopt het litteken vaak iets door en is het nauwelijks zichtbaar door de kleine kraaienpootjes.



Na de operatie

  • U mag na de ingreep direct weer naar huis, maar het wordt afgeraden om direct deel te nemen aan het verkeer (u mag dus niet autorijden of fietsen).
  • Na de ingreep kunnen uw oogleden wat dik, blauw en gezwollen zijn. U kunt de ogen wel gewoon meteen openen en normaal kijken. Heel soms kunt u minder goed zien doordat het ooglid gezwollen is. De ergste zwelling en verkleuring zullen meestal binnen tien dagen verdwenen zijn.
  • Wij adviseren u om thuis de oogleden de eerste dag te koelen: elk uur vijf tot tien minuten. Daarmee wordt de zwelling wat tegengegaan. U kunt hiervoor gebruik maken van een coldpack of een zakje met doperwtjes uit de diepvries met een washandje eromheen.
  • Om verdere zwelling tegen te gaan is het belangrijk dat er zo min mogelijk druk op uw hoofd komt te staan. Dit houdt onder meer in dat u voorzichtig moet zijn met bukken, persen en tillen. Ook is het beter om te zitten in plaats van te liggen. Het kan prettig zijn om ’s nachts een extra kussen onder het hoofd te leggen.
  • Na de operatie mag u douchen. De ogen moet u hierna droogdeppen (niet wrijven!).
  • Pijnstillers zijn meestal niet nodig, maar u zou paracetamol 500 mg 4 x daags 2 stuks mogen gebruiken.
  • Na vijf tot zeven dagen worden de hechtingen op de polikliniek verwijderd. Daarna kunt u het litteken eventueel met een zalf of crème, zoals Calendula-zalf of vitamine E-crème, voorzichtig insmeren, waardoor het sneller soepel wordt. U kunt dan ook weer make-­up gebruiken.
  • Door zonlicht kan een litteken minder mooi genezen. In de zon, maar ook onder de zonnebank, is het verstandig om de ogen de eerste zes maanden goed te bedekken. Denk hierbij aan een zonnebril of een zonnebrandcrème met een hoge beschermfactor. Verder kan het ook prettig zijn de eerste paar dagen een zonnebril te dragen.
  • Na ongeveer drie maanden kan het uiteindelijke resultaat worden beoordeeld.

Risico’s en complicaties

  • Een beetje lekkage van bloeddruppeltjes of wondvocht uit de wond is normaal. Soms treedt bij een bovenooglidcorrectie een nabloeding op. Dit is meestal niet ernstig, maar het duurt dan alleen langer voordat de oogleden en het gebied eromheen er weer normaal uitzien.
  • Ook kan het voorkomen dat u uw ogen de eerste tijd na de operatie niet helemaal kunt openen of sluiten. Om eventueel uitdrogen van de ogen te voorkomen, kan de MKA-chirurg oogdruppels of zalf voorschrijven die u in de ogen moet aanbrengen.
  • In het begin kunnen de oogleden en wimpers wat dof, verdoofd of gevoelloos aanvoelen. Ook kunt u last hebben van wat vochtophoping in de bovenoogleden. Deze klachten verdwijnen na enige tijd meestal vanzelf.
  • Het resultaat van een bovenooglidcorrectie is meestal langdurig, maar als de huid en de spier rondom het oog verder verslappen, kan een nieuwe correctie nodig zijn.
Let op: Als u na een operatie aan de bovenoogleden ernstige pijn krijgt in of rondom het oog of als het gezichtsvermogen van één van de ogen minder wordt in de eerste uren na de operatie, moet u direct de dienstdoende MKA-chirurg waarschuwen. Er is dan mogelijk sprake van een bloeduitstorting rondom de oogbol. Als die niet snel wordt behandeld, kan dat tot blindheid leiden. Snel ingrijpen kan dat voorkomen. Deze situatie komt gelukkig uiterst zelden voor.

Belangrijk

Voor alle lichamelijke klachten of vragen geldt: als u iets niet vertrouwt, neem dan contact op met de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie via telefoonnummer 071 582 8055.

Tot slot

Wat neemt u mee?
  • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
  • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door bij ons aan de balie.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.

Bereikbaarheid

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder? Stelt u deze dan aan de baliemedewerker van de polikliniek. U kunt ons ook mailen: poli_mondziekten@alrijne.nl.

De polikliniek Mondziekten-, Kaak- en Aangezichtschirurgie is verhuisd naar een nieuw gebouw aan de achterkant van Alrijne in Leiderdorp (op de gevel staat Gezondheidscentrum). Dit gebouw heeft een eigen ingang. U vindt onze polikliniek op de 2e etage.

U kunt parkeren op de parkeerplaats voor het gebouw. Volg hiervoor de buitenborden Polikliniek Kaakchirurgie en/of Gezondheidscentrum.

Ons telefoonnummer is 071 582 8055, te bereiken van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 - 12.00 uur en 13.30 - 15.30 uur.


De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905.
Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.