Binnenkort komt u naar Alrijne Ziekenhuis voor een ooglidcorrectie. In deze folder geven wij u informatie over de operatie en geven wij advies voor een spoedig herstel thuis. Om deze ingreep goed te laten verlopen, is uw medewerking nodig. Volg daarom de raadgevingen van uw behandelend arts nauwkeurig op en leest u deze informatie goed door. Het is goed u te realiseren dat de operatie en het herstel voor iedereen anders kan verlopen.


Wat is een ooglidcorrectie?

Correctie bovenoogleden

U heeft baat bij een bovenooglidcorrectie, wanneer uw bovenooglid uit teveel huid bestaat. Dit geeft klachten zoals:


  • u heeft een zwaar en moe gevoel rondom uw ogen;
  • u heeft last van hoofdpijn;
  • u kunt uw ogen niet meer goed opmaken;
  • het kost u moeite uw contactlenzen te plaatsen;
  • u kijkt tegen uw overhangende oogleden aan.
Het doel van een ooglidcorrectie is deze klachten te verhelpen.

Correctie onderoogleden

U heeft baat bij een onderooglidcorrectie wanneer u 'wallen' heeft die worden veroorzaakt door vetophoping. Dit is niet schadelijk maar uw omgeving kan hier vervelend op reageren. Wallen kunnen ook veroorzaakt worden door vocht. Dit kan komen door een lichamelijke aandoening aan bijvoorbeeld de schildklier, de nieren of een allergie, maar meestal is geen duidelijke oorzaak te vinden. Operatief is er aan zo’n vochtophoping niets te doen. In een aantal gevallen kan lymfedrainage (afvoeren van vocht) door een huidtherapeut uitkomst bieden.

Voorbereiding

Voordat u de operatie ondergaat, zijn er een aantal dingen die u moet regelen.
  • Zorg ervoor dat u ijskompressen in huis heeft. Die heeft u na de operatie nodig om de zwelling tegen te gaan. Wij raden u aan hiervoor spliterwten te gebruiken. Vul hier een aantal zakjes mee en leg deze in de vriezer. De spliterwten zakken lekker in uw oogholte waardoor u maximaal kunt koelen.
  • Voor een ooglidcorrectie wordt u niet opgenomen in het ziekenhuis. Na de operatie kunt u gewoon naar huis. U mag na de operatie niet deelnemen aan het verkeer. Regel daarom van tevoren dat iemand u naar huis kan brengen.
  • Doe de dag van de operatie geen make-up op. Zorgt u ervoor dat uw oogleden goed schoon zijn. Gebruik hierbij geen zeep.
  • Als u normaal contactlenzen draagt, doet u deze dan op de dag van de operatie niet in.
  • Na de operatie zullen uw ogen erg gevoelig zijn voor wind en licht. Neem daarom een zonnebril mee. Die moet u de eerste drie dagen na de operatie dragen.

Medicijnen

Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit melden. Let u erop dat pijnstillers ook bloedverdunnend werken.
Gebruikt u bloedverdunners (fenprocoumon (= acenocoumarol, marcoumar) en bent u onder controle bij de trombosedienst? Dan moet u 1 uur voor de operatie bloed laten prikken in het laboratorium. Bij de balie van de polikliniek Plastische Chirurgie kunt u hiervoor een formulier krijgen.

Dieet

Uw mag gedurende 24 uur voor de operatie geen alcohol drinken. Alcohol werkt bloedverdunnend en kan complicaties tijdens de operatie veroorzaken.

De verzekering

Om een ooglidcorrectie vergoed te krijgen, moet de operatie goedgekeurd worden door uw zorgverzekering. Dit wordt door ons voor u aangevraagd bij de verzekering. Vervolgens bepaalt een arts bij de verzekering of uw operatie wordt goedgekeurd. Hier kan enige tijd overheen gaan. Ook kan de verzekeringsarts u vragen om langs te komen.
Wanneer u een akkoord heeft gekregen van uw verzekering, kunt u onze polikliniek bellen om de afspraak te maken.

De operatie

  • Alrijne Ziekenhuis Leiden: u gaat op de afgesproken tijd naar het Behandelcentrum op de vierde verdieping. U volgt hiervoor routenummer 74. U kunt plaatsnemen in de wachtkamer, u hoeft zich niet te melden. De arts komt u daar ophalen.
  • Leiderdorp en Alphen aan den Rijn: u komt op de afgesproken tijd naar de zelfstandige behandelkamer, op de begane grond (u gaat dus niet naar de polikliniek Plastische Chirurgie).
    • In Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp vindt u de zelfstandige behandelkamer op routenummer 89. U hoeft zich niet te melden bij de balie. U neemt plaats in de wachtkamer. Een polikliniekassistent komt u daar ophalen.
    • In Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn vindt u de zelfstandige behandelkamer op routenummer 38.
Uw arts voert de operatie bij u uit onder plaatselijke verdoving. Dit betekent dat u alleen rondom de ogen verdoofd bent. U bent tijdens de operatie dus wakker. Tijdens de operatie ligt u op uw rug.
De verdovingsprikjes in de oogleden zijn even gevoelig. Van de ingreep zelf voelt u niets. Bij een bovenooglidcorrectie haalt uw arts overtollige huid en soms vet en spierweefsel weg via een snede in de plooi van uw bovenooglid.
Bij een onderooglidcorrectie maakt uw arts een snede in de plooi vlak onder uw oogharen.
De ingreep duurt ongeveer 45 minuten.

Na de operatie

Na de ingreep gaat u in de meeste gevallen weer naar huis. We adviseren u zich door iemand te laten begeleiden. U kunt namelijk niet zelfstandig auto rijden.
Voordat u vertrekt, krijgt u een afspraak voor de controle. Dit zal ongeveer een week na de operatie zijn. Wanneer de wonden goed genezen, worden de hechtingen tijdens de controleafspraak verwijderd.

Pijn

Na de ingreep kunt u wat napijn krijgen. Zo nodig kunt u een pijnstiller nemen, bijvoorbeeld paracetamol. De verdoving is na ongeveer 2 uur uitgewerkt.

Herstel thuis

Na de operatie wilt u natuurlijk snel weer op de been zijn. Om het herstel te bevorderen, hebben wij een aantal adviezen voor u op een rij gezet.
De huid rond uw ogen kan na de ingreep een paar weken blauw en gezwollen zijn. U kunt, indien u dit prettiger vindt, uw zonnebril langer blijven dragen.
De dunne ooglidhuid geneest normaal gesproken snel en goed. Zes weken tot drie maanden na de ingreep zijn de littekens vrijwel onzichtbaar.

Litteken koelen

Wanneer u thuis bent, koelt u de wond de eerste 24 tot 48 uur regelmatig met ijskompressen. Hiermee voorkomt u een zwelling en vermindert u de pijn.
U kunt als ijskompres een plastic zakje, gevuld met bevroren spliterwten gebruiken. Deze kunnen goed de holtes in het oog vullen. Leg het zakje nooit direct op uw huid, maar doe het in een washandje.

Druk vermijden

Oogleden zijn zeer gevoelig voor de effecten van zwaartekracht en vochtophoping. Het is daarom belangrijk dat u de eerste twee weken na de operatie druk op uw hoofd zo veel mogelijk vermijdt.
Houd uw hoofd goed rechtop. Bukt u niet voorover en tilt u geen zware dingen. Tijdens het slapen kunt u het beste twee of drie kussens gebruiken , gedurende 3 dagen, om uw hoofd zo veel mogelijk rechtop te houden.

Douchen

U mag na de operatie gewoon douchen. De hechtpleisters zijn waterbestendig. Deze kunt u laten zitten.

Make-up

U mag na de ingreep geen make-up op of rond uw ogen aanbrengen. Een week na het verwijderen van de hechtingen is dit weer toegestaan.

Sport

Sporten of andere zware lichamelijke inspanning veroorzaakt extra druk op uw oogleden. Wij adviseren u daarom dit soort inspanning tijdens de eerste drie weken na de ingreep te vermijden.

Zonlicht

De eerste drie dagen na de ingreep moet u een zonnebril dragen als u naar buiten gaat. Dit is om uw ogen te beschermen. U mag het litteken de eerste zes weken na de ingreep niet blootstellen aan de zon of zonnebank.

Contactlenzen

U mag geen contactlenzen dragen totdat de hechtingen zijn verwijderd.

Alcohol

Alcoholgebruik is vanaf 24 uren vóór en tot 48 uren ná de ingreep niet toegestaan. Alcohol verdunt het bloed, waardoor de wondjes tijdens en na de ingreep meer dan normaal kunnen gaan bloeden.

Complicaties

Complicaties doen zich zelden voor. Het kan voorkomen dat u de eerste weken na de ingreep uw ogen moeilijk kunt sluiten. Doordat uw ogen in het begin gevoelig zijn voor wind enzovoort, kunnen ze gemakkelijk tranen. Dit gaat bijna altijd vanzelf over. Mocht de wond blijven nabloeden, neem dan contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie van de locatie waar u bent geopereerd. Gedurende de avonduren of in het weekend kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp (SEH).

Specifieke risico’s

Het is mogelijk dat de klachten na verloop van tijd weer enigszins terugkomen. Mocht het nodig zijn, dan kan opnieuw een correctie plaatsvinden.

Tot slot

Wat neemt u mee?
  • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
  • uw zorgverzekeringspas;
  • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie. De medewerkers van de polikliniek kunnen veel vragen beantwoorden. Zo nodig leggen zij uw vraag voor aan de plastisch chirurg. U wordt dan teruggebeld.
Mist u informatie dan horen wij dat graag.

Heeft u vragen over declaraties van Alrijne Ziekenhuis, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Facturatie, via 071 517 8180 (behandeling in Leiden) of 071 517 8181 (behandeling in Leiderdorp/Alphen aan den Rijn).

Bereikbaarheid polikliniek Plastische Chirurgie

De polikliniek Plastische Chirurgie is van maandag tot en met vrijdag van 8.30 - 12.00 uur en 13.30 - 15.30 uur te bereiken via telefoonnummer 071 582 8061 (alle locaties).

De polikliniek Plastische Chirurgie Leiden heeft routenummer 15
De polikliniek Plastische Chirurgie Leiderdorp heeft routenummer 141
De polikliniek Plastische Chirurgie locatie Alphen aan den Rijn heeft routenummer 38


De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905.
Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.