Afdelingen & Specialismen

U komt binnenkort naar het ziekenhuis voor een behandeling met botuline toxine type A (Dysport®, Botox®). Deze behandeling krijgt u, omdat u last heeft van overmatig zweten van uw oksels, handen of voeten. In deze folder geven wij u informatie over deze behandeling.


Wat is botuline toxine type A?

De stof botuline toxine type A vermindert de aanmaak van zweet. Door de blokkade van de zenuwbanen die de zweetklieren aanzetten tot zweetproductie. Het middel heeft een werking van vier tot zes maanden. Daarna is het middel uitgewerkt.Belangrijk!

De behandeling kan niet doorgaan als u:


 • zwanger bent of borstvoeding geeft;
 • een spierziekte heeft;
 • een neurologische aandoening heeft.
 • De dag van de behandeling mag u geen bloedverdunnende pijnstillers (NSAID’s zoals Ibuprofen, Naproxen, Voltaren e.d. )slikken. Paracetamol is wél toegestaan.
 • De dag van de behandeling mag u ook geen antibiotica innemen.

Behandeling van de oksels

Voorbereiding

 • Meld het ons als u overgevoelig (allergisch) bent voor jodium of medicijnen.
 • Vertel het ons ook als u bloedverdunnende medicijnen, pijnstillers, (NSAID’s zoals Ibuprofen, Naproxen, Voltaren e.d. ) of antibiotica slikt.
 • Scheer twee tot drie dagen vóór de behandeling eenmaal uw oksels. Daarna mag u de oksels niet meer scheren.
 • Neem een oud T-shirt mee naar het ziekenhuis. Dat kunt u na de behandeling aantrekken, zodat u geen vlekken in uw goede kleding krijgt.

De behandeling

De behandeling met botuline toxine type A vindt plaats op de polikliniek Dermatologie. In sommige gevallen doen we een test met jodium en zetmeel. Hiermee kunnen we zien welke plaatsen behandeld moeten worden. Hierna wordt de huid gereinigd. Daarna brengt de dermatoloog met een naaldje het middel in de huid. Meestal krijgt u tien tot twintig injecties per oksel. Dit kan even een branderig gevoel per prik geven. De behandeling duurt in totaal ongeveer 15 minuten. U kunt een uur voorafgaande aan de behandeling een paracetamol 500 mg innemen.

Na de behandeling

Na de behandeling gaat u naar huis. U mag de eerste 24 uur na de behandeling de plaats van de behandeling niet douchen of uw oksels wassen. Verder mag u alles doen wat u normaal ook doet. Bij een goed resultaat hoeft u pas weer behandeld te worden als de injecties zijn uitgewerkt, na vier tot zes maanden begint u dit te merken.

Behandeling van de handen of voeten

Voorbereiding

 • Meld het ons als u overgevoelig (allergisch) bent voor jodium of medicijnen.
 • Vertel het ons ook als u bloedverdunnende medicijnen, pijnstillers of antibiotica slikt.
 • Draag geen sieraden aan uw handen/voeten als u naar het ziekenhuis komt. Doe ringen en armbanden, resp. enkelbandjes af.
 • Omdat u aan uw handen/voeten behandeld wordt, kunt u na de behandeling enkele uren niet autorijden of fietsen. Regel daarom dat iemand u thuis kan brengen of ga met het openbaar vervoer naar huis.
 • Tot 24 uur na de behandeling mag u niet sporten.

De behandeling

De behandeling met botuline toxine type A vindt plaats op de polikliniek Dermatologie. Verdoving van het te behandelen gebied vindt plaats via een verdovende zalf en een verdovende spray. Voor de verdovende zalf krijgt u van de dermatoloog een recept; u moet de zalf van te voren ophalen bij uw apotheek. Dan krijgt u ook instructies mee hoe u de zalf moet gebruiken. Hierin staat o.a. dat als u de verdovende zalf hebt aangebracht, u de betreffende lichaamsdelen inpakt met folie en u deze lichaamsdelen niet meer mag gebruiken, zodat de zalf goed blijft zitten. De verdovende spray wordt op de polikliniek gebruikt tijdens de behandeling. In sommige gevallen geeft de anesthesioloog u een verdoving met enkele prikjes in de pols/in de enkel. Dit is even pijnlijk, maar zodra de verdoving werkt, voelt u geen pijn meer. Daarna brengt de dermatoloog met een naaldje het middel in de huid. Meestal krijgt u tien tot vijftien injecties per hand of voet. Die injecties zijn niet pijnlijk, want uw hand of voet is verdoofd. De behandeling duurt in totaal ongeveer 20 minuten.

Na de behandeling

Thuis mag u de eerste 24 uur na de behandeling niet douchen of uw handen/voeten wassen. Verder mag u alles doen wat u normaal ook doet. Wel is het af te raden om de eerste 24 uur te sporten. Bij een goed resultaat hoeft u pas weer behandeld te worden als de injecties zijn uitgewerkt, meestal na vier tot zes maanden.

Bijwerkingen

De kans op bijwerkingen van een behandeling met botuline toxine type A is heel klein. Bijwerkingen kunnen zijn: bloeduitstortinkjes op de plaats van de prikken of tijdelijk een slap of verminderd gevoel op de behandelde plekken. Heel zelden wordt er een blaar na de behandeling gezien. Die mag u dan met zinkzalf behandelen. Deze bijwerkingen zijn tijdelijk en zijn niet gevaarlijk voor uw gezondheid.

Verhindering

Mocht u verhinderd zijn, wilt u dit dan tijdig doorgeven aan de polikliniek Dermatologie van de locatie waar de behandeling plaatsvindt. Het telefoonnummer vindt u aan het eind van deze folder. Als u niet tijdig afbelt, zijn wij genoodzaakt de tijd die voor u is gereserveerd in rekening te brengen. U ontvangt hiervoor een nota van het ziekenhuis.

Tot slot

Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringpas mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiëntenregistratie in de hal op de begane grond van het ziekenhuis. Wij stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraak.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de baliemedewerker van de polikliniek.

Bereikbaarheid polikliniek Dermatologie

De polikliniek Dermatologie is bereikbaar via telefoonnummer 071 582 8049 (alle locaties).

De polikliniek Dermatologie Alrijne Leiden heeft routenummer 31.
De polikliniek Dermatologie Alrijne Leiderdorp heeft routenummer 102.
De polikliniek Dermatologie Alrijne Alphen aan den Rijn heeft routenummer 20.

U kunt ook terecht in onze locaties in Katwijk (De Coepel) en Sassenheim (SassemBourg).
Kijkt u voor de exacte bezoek- en bereikbaarheidstijden van alle locaties op www.alrijne.nl specialisme dermatologie.

Buiten de openingstijden van de polikliniek kunt u bij dringende vragen contact opnemen met de dienstdoende huisarts.