Afdelingen & Specialismen

U heeft een operatie ondergaan en uw lichaam heeft tijd nodig om verder te herstellen. Deze folder informeert u over de herstelperiode na de operatie. U vindt hierin adviezen die u kunnen helpen om het genezingsproces zo goed mogelijk te laten verlopen.


Algemeen

Vaak zult u de eerste tijd na de ingreep last houden van pijn. U mag pijnstilling innemen volgens afspraak.


Als u eenmaal thuis bent, is het voor uw herstel van belang dat u actief blijft, maar uzelf niet overbelast. Het is daarom belangrijk om goed te luisteren naar de signalen die uw lichaam geeft. Dan merkt u vanzelf wat u wel en niet kan.Wondverzorging

U heeft een wond overgehouden aan de operatie. Het is belangrijk dat u de wond minimaal twee keer per dag uitspoelt onder de douche. Dit kunt u 's ochtends en 's avonds doen.


Als u ontlasting heeft gehad, is het belangrijk de wond uit te spoelen onder de douche. Nadat u de wond gespoeld heeft, moet u de wond goed deppend drogen en maandverband in uw onderbroek leggen.


Het kan zijn dat de wond niet gesloten kon worden na de ingreep. Er kan bijvoorbeeld een drain zijn achtergelaten in de wond of de wond moet nog extra verbonden worden. Als de wond extra verbonden moet worden, krijgt u hier uitleg over van de verpleegkundige. De wondmaterialen die u nodig heeft worden voor u besteld en bij u thuis afgeleverd. Indien dit niet bij u thuis afgeleverd kan worden, kunt u een ander afleveradres doorgeven aan de verpleegkundige.Leefregels

 • Lichamelijke verzorging -

  Douchen mag na de operatie. Het is belangrijk dat u minimaal twee keer per dag de wond uitspoelt onder de douche, zie voor verdere uitleg hierover het kopje ‘wondverzorging’. De eerste week na de operatie niet te lang en te heet douchen. Na het douchen de wond goed droogdeppen met een schone handdoek. Zolang de wond open is mag u niet baden of zwemmen. De wond moet eerst helemaal genezen zijn.
 • Belasting -

  Belasten mag op geleide van de pijn. Zitten kan soms oncomfortabel aanvoelen. U zult merken dat u snel moe bent, luister daarom altijd naar uw lichaam. Het is belangrijk de activiteiten aan te passen aan pijn en vermoeidheid.
 • Voeding -

  Het is belangrijk om uw ontlastingspatroon goed in de gaten te houden. We raden u aan om voldoende te drinken en vezelrijk te eten. Wanneer u drie dagen na ontslag uit het ziekenhuis nog geen ontlasting heeft gehad, neem dan contact op met de polikliniek. Eventueel kan medicatie worden voorgeschreven om de ontlasting soepel te houden.
 • Werk -

  U mag weer gaan werken als u denkt dat u daar weer toe in staat bent. Verricht u zware arbeid, bespreek dan tijdens uw controle afspraak bij de chirurg of en wanneer u weer mag gaan werken.

Pijn en pijnstilling

Na de operatie kunt u nog enige tijd pijn hebben. Heeft u naast paracetamol extra pijnstilling nodig, dan krijgt u een recept mee bij ontslag.

Direct contact opnemen

Bij iedere operatie worden uitgebreide voorzorgsmaatregelen getroffen om de kans op complicaties zo klein mogelijk te houden. Als u toch problemen krijgt die te maken hebben met de ingreep of behandeling in het ziekenhuis, kunt u dag en nacht contact opnemen met het ziekenhuis.

Neemt u de eerste 30 dagen na de operatie direct contact op als:
 • u koorts heeft boven 38.5º C;
 • het wondgebied rood, warm en opgezwollen wordt, vies ruikt en als u meer pijn krijgt, en/of als er meer vocht uit de wond komt;
 • u last krijgt van hevige pijnklachten;
 • u flink misselijk wordt;
 • de wond hevig nabloedt.

Tot slot

Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringspas mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiëntenregistratie in de hal op de begane grond van het ziekenhuis. Wij stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraak. Mocht u onverwacht verhinderd zijn, geeft u ons dit dan zo snel mogelijk door. We kunnen met u dan een nieuwe afspraak maken en de vrijgekomen tijd voor een andere patiënt reserveren.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van de inhoud van deze folder, stelt u deze dan aan uw arts of de verpleegkundige van de afdeling. Bent u van mening dat in deze folder bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag.

De polikliniek Chirurgie is van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 16.30 uur telefonisch te bereiken via 071 582 8045.

De polikliniek Chirurgie van Alrijne Ziekenhuis Leiden heeft routenummer 40.
De polikliniek Chirurgie van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp heeft routenummer 85.
De polikliniek Chirurgie van Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn heeft routenummer 33.

U kunt voor vragen over de wond contact opnemen met het Wondcentrum op maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur, via telefoonnummer 071 582 8092.


De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905. Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.