Afdelingen & Specialismen
Bij u is een permanente ascitesdrain geïmplanteerd om de afvoer van ascitesvocht te vergemakkelijken. Het is belangrijk dat de drain en de huid rondom de drain goed verzorgd worden. In deze folder informeren wij u over de verzorging van de ascitesdrain en het laten aflopen van ascitesvocht.
Ascites en ascitespunctie
In de buikholte kan zich, ten gevolge van een ziekte, vocht ophopen. Deze vochtophoping wordt ascites genoemd. Omdat dit vocht niet spontaan wordt afgevoerd en de ophoping klachten veroorzaakt, moet de buikholte worden aangeprikt, om het vocht af te laten vloeien. Dit heet een ascitespunctie.
Permanente ascitesdrain
In sommige gevallen is het mogelijk om via een kleine ingreep een slangetje in de buik te implanteren, een permanente ascitesdrain. Dit stelt de patiënt in staat zelf of met behulp van de wijkverpleegkundige thuis het vocht af te laten vloeien. Ascitespuncties zijn dan niet meer nodig.
De drain
De drain die is ingebracht heeft een krul aan de punt, waardoor hij vast ligt in de buikholte. Uitvallen wordt daarmee voorkomen. Wel wordt de drain door middel van een hechting en huidfolie of een speciale fixatiepleister gefixeerd op de buikhuid.
De opvangzak
Voor het afvoeren van het ascitesvocht wordt op de drain een opvangzak aangesloten. Deze zak kan dagelijks, of met een pauze van een aantal dagen, of continu aangesloten worden, afhankelijk van de vochtproductie en de klachten hierbij. Hoeveel vocht u af laat lopen en hoe vaak u dit doet, bepaalt u zelf naar aanleiding van uw klachten. Er is geen medische reden om de hoeveelheid vocht die u wilt laten aflopen te beperken. Uit hygiënisch oogpunt geven wij het advies om de zak niet vaker dan 2 x per dag aan te sluiten. Als het vaker nodig is, kunt u er voor kiezen de zak continu aangesloten te laten of alleen ’s nachts de zak aan te sluiten.
De wijkverpleegkundige
Voor hulp bij de verzorging van de drain, komt de wijkverpleegkundige dagelijks bij u thuis (o.a. om de drain door te spuiten). De oncologieverpleegkundige van de polikliniek of nazorgverpleegkundige van de afdeling schakelt deze voor u in. Het is mogelijk dat u uiteindelijk de verzorging samen met een mantelzorger kunt uitvoeren.
Hygiëne
Het is belangrijk dat u de huid rond de drain en de drain goed schoonhoudt. De wijkverpleegkundige geeft u hierover tips en adviezen.
Eventuele pijnklachten
De eerste dagen na het plaatsen van drain kan de buik wat pijnlijk zijn. Om dit te verlichten kunt u, wanneer u opstaat, de buik ontspannen door rustig uit te ademen met getuite lippen. U kunt ook eventueel 4 x daags 2 tabletten paracetamol van 500 mg gebruiken.
Mogelijke problemen
Nabloeden
De dag nadat de drain ingebracht is kan de insteekopening nog nabloeden. De insteekopening dient dan vaker verzorgd te worden.
Lekkage van buikvocht
Het is mogelijk dat er veel ascitesvocht in de buik is, waardoor er vocht langs de drain lekt. De lekkage kan stoppen door vocht te laten aflopen. Lekkage kan ook optreden doordat de drain verstopt is.
Verstopping van de drain
Wanneer de drain verstopt is, kan er geen vocht meer aflopen of lekt er vocht langs de drain. De drain moet dan doorgespoten worden. U kunt daarvoor tijdens kantooruren contact opnemen met de wijkverpleegkundige. Buiten kantooruren kunt u wachten tot de volgende dag.
Roodheid rondom de insteekopening
Wanneer de roodheid constant is en er geen koorts is, kan dit bij een volgend bezoek van de wijkverpleegkundige of tijdens kantooruren bij de huisarts gemeld worden. Wanneer de roodheid zich snel uitbreidt, of als u daarbij koorts heeft, dan dient contact te worden opgenomen met de huisarts/huisartsenpost.
Verlies van de drain
Wanneer de drain eruit valt, kan dit binnen kantooruren gemeld worden aan de wijkverpleegkundige of de huisarts. Buiten kantooruren kunt u wachten tot de volgende dag. De insteekopening zal waarschijnlijk gaan lekken. Om het vocht op te vangen kunt u de insteekopening met een aantal gazen verbinden.
Het verzorgingspakket
U wordt aangemeld bij Mediq Combicare ( een medisch speciaalzaak) door de oncologieverpleegkundige van de poli of de nazorgverpleegkundige van de afdeling . U krijgt binnen 2 dagen na de drainplaatsing een verzorgingspakket thuis opgestuurd. U krijgt bij ontslag na de drainplaatsing een aantal verzorgingsmaterialen mee, 2 spuitjes met 10 ml NaCl, voor de thuiszorg om de drain te spoelen. In het verzorgingspakket zitten de benodigdheden voor de zorg thuis en de bestellijst om de benodigde artikelen te bestellen.
Tot slot
Wat neemt u mee?
- uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
- uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.