Afdelingen & Specialismen

Binnenkort komt u naar Alrijne Ziekenhuis voor een kleine operatie. Deze operatie wordt niet gedaan op de operatiekamer, maar in een behandelkamer. Daarom noemen we het een 'poliklinische ingreep’.In het kort:Een poliklinische operatie is een kleine operatie. De chirurg verdooft de plek die hij opereert.De operatie duurt ongeveer een half uur.De wond wordt meestal gehecht.Heeft u pijn, dan kunt u paracetamol innemen.Laat de wond 3 dagen niet nat worden.U kunt na de operatie niet zelf naar huis gaan, neem dus iemand mee.


Een poliklinische operatie

In de behandelkamer doet de chirurg alleen kleine operaties.
Wat er precies bij u gaat gebeuren, staat niet in deze folder. Dat is bij elke operatie en bij iedereen anders.
De chirurg vertelt u voor en tijdens de operatie wat hij precies doet. Heeft u vragen? Stel ze dan!

Plaatselijk verdoofd

De plek waar de chirurg opereert, wordt verdoofd. U krijgt of meer verdovingsprikken.
Deze verdoving werkt ongeveer 20 – 40 minuten.
De operatie duurt ongeveer een half uur.

Voor de ingreep, thuis

  • Op de dag van de operatie mag u gewoon eten en drinken. Maar drink geen alcohol.
  • Zorg ervoor dat de plek of lichaamsdeel van de operatie goed schoon is.
  • Misschien is na de ingreep een verband nodig. Draag daarom kleding met wijde mouwen of pijpen zodat het verband eronder kan.
  • Wordt u geopereerd aan uw arm/hand? Draag dan geen sierraden aan deze arm/hand.
  • Gebruikt u medicijnen? Of bent u ergens overgevoelig voor (bijvoorbeeld voor pleisters, jodium etc.)? Vertel dit dan altijd de arts of de doktersassistente.
  • Het kan zijn dat u tijdelijk moet stoppen met het innemen van bloedverdunnende medicijnen. Meld het direct aan uw arts als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt. De arts vertelt u hoe lang van tevoren u met het innemen moet stoppen.
  • Vervoer naar huis: Neem iemand mee die u na de operatie naar huis kan brengen. Vaak is het niet verstandig om zelf naar huis te gaan.

Na de operatie

  • De wond wordt meestal gehecht. Hiervoor kan de chirurg oplosbare hechtingen gebruiken. Deze hechtingen lossen vanzelf op, ze verdwijnen dus vanzelf.
    Is de wond gehecht met gewone hechtingen? Dan verwijdert de verpleegkundige deze als u voor controle komt op de polikliniek. Het kan ook zijn dat de chirurg aan u vraagt om de hechtingen door uw huisarts te laten verwijderen.
  • Krijgt u een operatie aan uw arm of hand? Dan kan het zijn dat u een mitella krijgt. Dit is een draagdoek om de hals waarin u uw arm legt.
  • Na sommige operaties kunt u nog wat pijn hebben. U kunt hiervoor een tablet paracetamol innemen. Dit helpt meestal goed tegen de pijn.
  • Laat de wond de eerste 3 dagen na de operatie niet nat worden. Daarna kunt u weer douchen.
  • Is er bij de operatie weefsel verwijderd? Dan gaat dit meestal voor onderzoek naar het pathologisch-anatomisch laboratorium van het ziekenhuis. Na een week is de uitslag van het onderzoek bekend. U hoort de uitslag tijdens een controle-afspraak op de polikliniek.
    Ook uw huisarts krijgt informatie over de operatie en het onderzoek.

Problemen na de operatie (complicaties)

Na elke operatie is er een kans op problemen zoals nabloedingen of infecties. Gelukkig gebeurt dat niet zo vaak. Uw chirurg vertelt het u als er na een bepaalde operatie nog iets kan gebeuren. Als er na de operatie toch problemen ontstaan, dan kunt u contact opnemen met een medewerker van de polikliniek Chirurgie.

Tot slot

Wat neemt u mee?
  • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
  • uw zorgverzekeringspas;
  • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.

Vragen

Heeft u nog vragen? Stelt u deze dan aan de polikliniekassistent of de arts van de polikliniek Chirurgie.

De polikliniek Chirurgie is van maandag tot en met vrijdag van 08.30 - 12.00 uur en van 13.30 - 15.30 uur te bereiken via telefoonnummer 071 582 8045.

De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden te bereiken via telefoonnummer 071 582 8905.
Tijdens kantooruren kunt u bellen naar de polikliniek Chirurgie.