Afdelingen & Specialismen
Uw kind is opgenomen geweest met pseudokroep op de afdeling Kind en Jeugd van Alrijne.
Wat is een pseudokroep?
Pseudokroep (laryngitis subglottica) is een virusinfectie van de bovenste luchtwegen. Dit zijn de neus, de keel en het strottenhoofd. Bij pseudokroep wordt het slijmvlies bij de stembanden dikker. Uw kind kan dan moeilijker inademen. Ook heeft het een blafhoest. Meestal is pseudokroep onschuldig. Pseudokroep komt vooral voor bij kinderen tussen de 6 maanden en 6 jaar.
Wat merk je bij pseudokroep (verschijnselen)
De verschijnselen van pseudokroep zijn:
- Uw kind is verkouden (uw kind is niet ziek);
- ’s avonds of ‘s nachts wordt uw kind huilend wakker. Het klinkt dan benauwd;
- bij het inademen hoort u een piepend of fluitend geluid;
- uw kind heeft een luide blafhoest (zeehondenblaf) en is soms hees;
- de temperatuur is normaal of maximaal 38 graden.
Ziekenhuis en medicijnen
Kinderen met pseudokroep hoor je ademhalen. Ook zijn ze benauwd. We houden uw kind extra in de gaten met een monitor. Hiermee meten we de ademhaling, hartslag en zuurstof. Als een kind erg benauwd is, geven we een medicijn: dexamethason. Dit medicijn zorgt ervoor dat de zwelling van het strottenhoofd minder wordt. Bij sommige kinderen helpt dit medicijn niet genoeg. Dan geven we ook medicijnen via een kapje op de neus. We geven geen antibiotica bij pseudokroep: het is een virusinfectie. Hierbij werkt antibiotica niet.Wat als de klachten weer terugkomen?
De klachten kunnen in de avond of nacht weer erger worden. De meeste kinderen zijn na 3 dagen weer beter. Soms duurt de infectie langer; hij kan wel 2 weken duren.Dit kunt u zelf doen als uw kind weer een aanval van pseudokroep heeft:
- Rustig blijven
Als uw kind een aanval van pseudokroep heeft, kan dit eng zijn. Uw kind kan in paniek raken, waardoor de benauwdheid erger wordt. Het is belangrijk om zelf kalm te blijven en rustig met uw kind te praten. - Afleiding bieden
Probeer uw kind af te leiden met bijvoorbeeld een knuffel, een boek, een speeltje of een filmpje. U kunt ook even met je kind naar buiten gaan. - Stoom
Sommige kinderen vinden het fijn om een warme douche te nemen of in bad te zitten. Dit kan kalmerend werken.
Let op: - Stop hiermee als uw kind dit niet fijn vindt.
- Gebruik nooit stoom van een speciale keukenkraan met kokend water. Dit is te heet en uw kind kan zich verbranden.
- Drinken aanbieden
Geef uw kind iets te drinken tegen de keelpijn, zoals koud water. - Medicijnen geven
Als u medicijnen mee naar huis heeft gekregen, kunt u deze geven. De arts heeft u verteld wanneer en hoe u deze kunt gebruiken.
Ziekenhuis of huisarts bellen?
Is uw kind minder dan 24 uur thuis? Bel het ziekenhuis als:- Uw kind erg benauwd is.
- Uw kind suf wordt; anders gaat reageren dan u gewend bent.
- Uw kind erg onrustig is.
- Uw kind benauwd blijft, ondanks het opvolgen van de adviezen.
- Uw kind erg hoge koorts heeft (>39°C).
- Uw kind kwijlt.
Binnen kantooruren: polikliniek Kind en Jeugd: 071 582 8052
Buiten kantooruren: de afdeling Kind en Jeugd: 071 582 8020
Vragen
Heeft u vragen? Stelt u ze dan aan de verpleegkundige. U kunt ook bellen met de afdeling Kind en Jeugd: 071 582 8020Machtiging MijnAlrijne
Alrijne biedt patiënten via MijnAlrijne toegang tot (delen van) het elektronisch patiëntendossier. U kunt tal van zorgzaken online regelen, zoals uw medisch dossier inzien, uitslagen inzien, vragenlijsten invullen en herhaalrecepten bestellen. We bieden ook de mogelijkheid om online het medisch dossier van uw kind in te zien. Zo bent u nog beter betrokken bij de zorg voor uw kind.Meer weten? Ga naar MijnAlrijne.